Putsaari, Uusikaupunki, Selkämeren kansallispuisto 60˚47,4' N - 21˚8,4 E

 

Suomen saaristo on täynnä jännittäviä, erikoisia ja tuntemattomia paikkoja. Putsaaren piilokirkosta kuulimme ystäviltämme, jotka mökkeilevät Uudenkaupungin alueella.

Kohti Putsaaren piilokirkkoa. Oikealla Satamakari.

Reitti

Putsaari sijaitsee Uudenkaupungin edustalla n. 8 merimailin päästä Uudenkaupungin vierasvenesatamasta. Meidän lähtösatama oli Raisio ja sieltä on matkaa n. 50 merimailia.

Reitti Raisio - Putsaari (kartta: Navionics)

Lähestyminen Putsaarta (kartta: Navionics)

Putsaari on isohko 400 hehtaarin kokoinen ”repaleinen” saari. Saaressa on paljon yksityisomistuksessa olevia mökkejä, joten mihin tahansa rantaan ei voi kiinnittyä. Lisäksi osa saaren luoteisosasta kuuluu Selkämeren kansallispuistoon. Mekin ajoimme ensin saaren koillispuolelle, kunnes kuulimme, että kannattaa rantautua aivan päinvastaiselle rannalle länsi-lounaaseen Satamakarien pohjoispuolelle Kappelilahdelle.

Harmillisesti tuuli kävi navakasti suoraan lännestä, joten hieman haasteellista rantautuminen oli. Lisäksi Kappelilahden vesialue on aika matalaa. Saimme lopulta veneen ankkuriin ja köyden puuhun kiinni, mutta moottorin nostimme varmuuden vuoksi ylös. 

Vene ankkurissa

Ulkoisen Satamakarin itäpuolelle ei kannata yrittää, sillä Kappelinpuhti (lahti) on todella matalaa.

Satamakarin ja Putsaaren välissä on kapea salmi

Kappelinpuhti on todella matalaa

Kappelipuhdin pohjoisreuna on lähes suota

Saaren nähtävyys on kauniiden maisemien lisäksi puinen kappeli, Putsaaren piilokirkoksi nimetty rakennus.

Saarella on ollut myös kiviteollisuutta. Nupukivien louhintaa on harjoitettu 1960-luvulle saakka.

Piilokirkko


Lahden pohjoiselle reunalle on laitettu myös puiset kyltit, jotka opastavat kohti kirkkoa.

Kyltit opastavat piilokirkolle



 Kallioita ja metsäpolkua kulkien puinen kirkko tuli näkyviin metsän keskeltä kallioiden välistä muutaman sadan metrin päästä.

Piilokirkko siintää kalliolta

Putsaaren piilokirkko

Putsaaren piilokirkko on rakennettu 1600-luvulla.

Piilokirkko takaa

Kirkon seinillä on kirjoituksia ja puumerkkejä jo vuodelta 1684 saakka ja tutkimuksissa rakennuksen on arveltu valmistuneen näihin aikoihin. Ensimmäisen kerran piilokirkko mainitaan 1753 Uudenkaupungin kirkkoherran muistiinpanoissa. Kappeli laudoitettiin uudelleen 1810 ja ympäristö on toiminut saaristolaisten hautausmaana.

Tuntemattomien viimeinen leposija

Tuntemattomien merenkävijäin muistolle

Piilokirkko on pieni, vain n. 16 m2. Rakennuksessa ei ole kuin maalattia ja lisäksi kaksi pientä ikkunaa. Penkitkin sijaitsevat seinien vieressä.

Piilokirkko sisältä

Piilokirkossa on vain kaksi pientä ikkunaa ja seinillä kirjoituksia

Putsaaren piilokirkon merkityksen voi ymmärtää, kun huomioi Putsaaren sijainnin vanhan Tukholmasta ja Ahvenanmaalta Pohjanlahdelle kulkeneen purjehdusreitin varrella. Putsaari toimi aktiivisena ja paljon käytettynä suojasatamana ennen Tukholmaa. Saaressa on ollut ennen piilokirkkoa suurempi merenkulkijoiden kappeli ja länsirannalta on löytynyt mm. kummeleita ja kalliokaiverruksia sekä satama-alkuisia paikkoja. 

Piilokirkko sivulta

Kappeli on ollut aktiivisessa käytössä ja Putsaaren sijaintia Uudenkaupungin edustalla käytettiin perusteluina 1787 Uudenkaupungin hakiessa tapulioikeuksia. 1802 ehdotettiin jopa Rauman ja Uudenkaupungin yhteisen tullikamarin perustamista Putsaareen. (lähde: Kalmistopiiri.fi)

Piilokirkko-termi lienee tässä tapauksessa tarkoittanut sijainnin haasteellisuutta, sillä kirkkoa on vaikea löytää metsän keskeltä korkeiden kallioseinämien välistä. Sijainti myös suojasi mahdollisilta vainoajilta. Erään tarinan mukaan rakentajat ovat olleet Rauman fransiskaanimunkkeja, mutta toisen tarinan mukaan rakentajina toimivat Suomesta karkotetut munkit ja nunnat. (lähde: Selkämeri.fi)

Opastus piilokirkon sisällä

Kirkossa on myös hengellistä materiaalia

Piilokirkko sijaitsee korkeiden kallioiden välissä. Kallioilta on kauniit näkymät merelle.

Kalliolla

Maisemat selkämerelle. Taustalla on Isokarin majakka

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto