Kastelholma, Sund, Ahvenanmaa 60°13,7' N - 20°04,8' E Linna keskellä Ahvenanmaata

 

Ahvenanmaalta löytyy lukuisia mielenkiintoisia kohteita ja Kastelholma on yksi huippukohteista. Jo linna on tutustumisen arvoinen, mutta sen lisäksi alueelta löytyy paljon muutakin mielenkiintoista nähtävää.   

Sijainti ja rantautuminen


Kastelholman linna sijaitsee upealla paikalla

Kastelholma sijaitsee manner-Ahvenanmaan itäosassa pitkän, kapean lahden pohjukassa Slottssundetissa Sundin kunnassa. 

Kastelholma sijaitsee lahden pohjukassa (kartta: Garmin)

Kastelholman vierasvenesatama sijaitsee aivan linnan kupeessa. Lähistöllä ei ole muita vierasvenesatamia, eikä satama ole väylien välittömässä läheisyydessä, joten tänne pitää erikseen tulla. 

Kastelholman vierasvenesataman kartta

Satamassa on n. 100 paikkaa.

Me lähdimme Turusta ja matkaa on n. 80 merimailia. 

Reitti Turku - Kastelholma (kartta: Garmin)

Keli oli upea, joten matka sujui reippaasti.

Tyyni meri on kaunis

Saimme veneen hyvin aisapaikalle.

Viehättävällä satama-alueella on ravintola, vessat ja suihkut. Kauniit, punaisiksi maalatut rantarakennukset on koristeltu kukka-asetelmin ja juhlalipuin. 

Vierasvenesatama

Liput terassilla

Lahden pohjukka, joka itse asiassa jatkuu pienenä jokena eteenpäin

Sataman lähistöllä on myös lampaita, joita voi käydä ihastelemassa.

Lampaita

Kastelholman alue

Pienellä alueella on paljon mielenkiintoista tekemistä. Vierasvenesatamakin on käymisen arvoinen, mutta kannattaa myös lähteä käymään sataman ulkopuolella.

Kastelholman alueen kartta

Golf-kentät

Lahden toisella rannalla on Ålands Golf Club ja alueella on kaksi 18 reiän golf-väylää: Kungsbanan ja Slottsbanan. Niiden lisäksi on lyhyempi Prisessan. Niitä on kehuttu Suomen kauneimmiksi ja sijaitsevathan ne entisillä Kustaa Vaasan metsästysmailla. 

Golf-kenttä 

Meillä Kungsbanan-radan testasi kaksi 17-vuotiasta poikaa ja he antoivat täydet pisteet radalle. Golfkenttä on valmistunut 1980-luvulla. Lahdella on pieni laituri, johon voi jättää veneen tai pelaajat, jolloin ei tarvitse kiertää kentälle tien kautta.

Kastelholman linna

Kastelholman linna

Kastelholman linna on rakennettu puolustuslinnakkeeksi jo 1380-luvulla. Linna rakennettiin tällöin saarelle. Maan kohoamisen myötä meri ei enää ympäröi linnaa.  

Kastelholma oli Ahvenanmaan hallinnollinen keskus 1640-luvulle asti. Tämän jälkeen Ahvenanmaa liitettiin Turun lääniin. 1500-luvun alkupuolella linna oli myös tanskalaisten hallussa. 1520-luvulla linna siirtyi takaisin Ruotsille.

Linnan ikkunasta näkee lahdelle

Kustaa Vaasan aikana 1500-luvulla linnaa on korjattu ja se on toiminut kuninkaallisena metsästyslinnana. Siellä on ollut myös vankeja, kuten 1570-luvulla Ruotsin kuningas Eerik XIV ja hänen puolisonsa Kaarina Maununtytär. 

Linnan kulkureittejä

1600-luvulla linnassa vieraili myös Ruotsin kuningas Kaarle XI.  Vierailusta syntyi Fredrik Paciuksen ja Zachris Topeliuksen ooppera Kaarle-kuninkaan metsästys.  

Linnassa on ollut tulipaloja ja piirityksiä. Viimeinen tulipalo 1745 tuhosi linnan lähes täysin ja sen jälkeen sitä käytettiin enää lähinnä viljavarastona.

Kastelholman rakennuksia

Nyt jäljellä ovat enää linnan seinät. Museoksi linna muuttui 1930-luvulla.

Linnassa on hyvin merkitty reitti

Sisään pääsee pääsylipun lisäksi museokortilla.

Linnan katossa on vaakunoita

Linnassa kulkee hyvin merkitty opasreitti, jota seuraamalla linnaan pääsee tutustumaan perusteellisesti.

Linnassa voi eläytyä keskiaikaan

Vankilamuseo Vita Björn

Vankilamuseo Vita Björn

Vankilamuseo on toiminut kruununvankilana jo 1700-luvulla. Se on Suomen vanhin säilynyt vankila ja se toimi vankilana 1975 asti. Museona se on toiminut 1980-luvulta alkaen. Museoon on rakennettu vankisellejä eri vuosisadoilta ja -kymmeniltä (1800, 1850, 1900 ja 1950). Aika karua on ollut meno aiemmin. 

Jalkapuu

1700-luvulla rakennuksesta varattiin puolet vankilanvartijalle ja hänen perheelle ja puolet toimi vankilana. Vankila korvasi Kastelholman linnaa vastapäätä olleen vankilan, joka oli liian huonokuntoinen. Myös Kastelholman linnassa oli vankityrmiä.

Eri vuosikymmenien vankisellejä

Ulkoilmamuseo Jan Karlsgården

Kun kävelee vierasvenesatamasta mäen ylös, on keskellä ulkoilmamuseota. Ulkoilmamuseoon voi tutustua maksutta. Alueella on n. 20 rakennusta, joihin pääsee myös sisälle. 

Ulkoilmamuseon rakennuksia

Ulkoilmamuseon rakennuksia

Ulkoilmamuseon sisällä

Olisikohan tämä jonkunlainen mylly?

Museo on perustettu jo 1930-luvulla ja antaa hyvä kuvan ahvenanmaalaisesta maatilasta 1850-luvulla. Rakennukset on tuotu eri puolilta Ahvenanmaata. 

Sauna

Pihapiirissä on myös tuulimyllyjä, jotka kuuluvat ahvenanmaalaiseen maisemaan.

Tuulimylly ulkoilmamuseossa

Museon lähellä on frisbeegolf-rata.

Tislaamo Ålands Distellery

Mielenkiintoinen tutustumispaikka on tislaamo. Siellä valmistetaan mm. omenaviinaa ja likööreitä. Perusteellisemmin prosessiin voi tutustua opastetulla käynnillä. Me tutustuimme tarjontaan tällä kertaa vain päällisin puolin.

Tislaamo

Vieressä on myös Smakbyn-ravintola sekä karamellitehdas.

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7381241162914467105?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425

Leppoisaa matkantekoa 

BLOGIN HAKEMISTO


Sataman lippuja

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto

Hakemisto