Tunhamn, Kemiönsaari, Parainen, Hiittinen, Saaristomeri 59°55,77' N - 22°11,07' E

 

Olin saanut suosituksia Tunhamnista jo veneillessäni Hangossa. Nyt päätimme piipahtaa saarella Turusta käsin.

Tunhamn on Hiittisten saaristossa Saaristomeren kansallispuistossa oleva saari, joka kuuluu Kemiönsaaren kuntaan. Saareen pääsee oman veneen lisäksi myös yhteysaluksella Kasnäsista.

Maisema etelään

Reitti

Lähdimme liikkeelle Turun Pursiseuralta Ruissalosta. Reitti on aika lailla suoraan etelään. Ensin Airistoa pitkin ja sen jälkeen Lillandetin itäiseltä puolelta suoraan alas. Matkaa on hieman alle 40 mailia. 

Reitti Turku - Tunhman (kartta: Navionics)

Matkalla näimme hylkeen! Pyöreä pää näkyi merenpinnan yläpuolella ja sitten sukellus.

Keli Saaristomerellä oli täydellinen

Reitti pohjoisreunalla olevaan Tunhamnin vierasvenesatamaan

Vierasvenesatama löytyy saaren pohjoisreunasta ja saimme veneen hyvin poijuun ja laituriin kiinni. Muita veneitä ei juuri ollutkaan, mikä on suoranainen ihme, sillä keli oli aivan täydellinen!

Tunhamnin vierasvenesatama

Veneemme laiturissa


Tunhamn

Tunhamnissa on ollut vakituista asutusta yli 400 vuoden ajan ja sama suku on ollut saaressa n. 270 vuotta (wikipedia). Tällä hetkellä Tunhamnissa asuu vakituisesti alle 10 ihmistä. Vanhin säilynyt rakennus ranta-aitta on 1770-luvulta. Tunhamn on kenties toiminut roomalaiskatolisen kirkon tukikohtana Aspön, Björkön ja Nötön tavoin. 1700-luvulla Tunhamn siirtyi Ruotsin valtiolta Anders Johanssonin omistukseen. (Venelehti 2020).

Tunhamnin rakennuksia

Myös saaren nimen alkuperästä on spekulaatiota. Juontaako se juurensa keskiajalla hyvien satamapaikkojen merkintään käytetyistä kelluvista tynnyreitä (tunna) vai onko väkeä muuttanut Ruotsin tuna-päätteisistä kunnista, esim. Eskistuna? Nykyinen nimi on ollut käytössä vuodesta 1815. (Venelehti 2020)

Lahti Tunhamnin etelälaidalla

Pihapiiri lampaineen on aivan vierasvenesataman kupeessa. Saaristolaisidylliä parhaimmillaan. Punaiset rakennukset ja vapaina kulkevat lampaat tarjoavat tunnelmaa.

Lampaat kulkevat vapaina Tunhamnin pihapiirissä

 

Luontopolku


Tunhamnin kartta. Luontopolku on läntisessä osassa.

Maisemien lisäksi luontopolku tarjoaa tuoksuelämyksen kanervien, katajien ja suopursujen muodossa

Luontopolku lähtee aivan vierasvenesatamasta. Se on merkitty hauskalla tavalla erilaisilla hahmoilla. Koskaan ei tiennyt, tuleeko vastaan etana, muurahainen vai lintu.

Luontopolun merkkejä

Luontopolun merkkejä

Luontopolun merkkejä


Luontopolku on n. 2 km pitkä ja se kiertää saaren länsiosan. Merkitty reitti kulkee kallioita ja rantoja pitkin ja palkitsee upeilla maisemilla. 

Luontopolun varrelle oli laitettu maisemapenkkejä

Maisema länteen

Onnellinen veneilijä 

Täytyy toki todeta, että me olimme liikkeellä ehkä parhaalla mahdollisella kelillä, sillä Saaristomeri oli käytännössä aivan tyyni. Tyynessä meressä on jotain taianomaista.

Maisema etelään

Tunhamnin tuulivoimala

Käsityöpuoti

Me olimme satamassa vasta illalla, jolloin käsityöpuoti oli jo kiinni. Olisimme mielellään tutustuneet villavaatteisiin, jotka ilmeisesti tehdään tilan lampaiden villoista. Myöskään savukalaa, josta meille oli kerrottu, ei ollut saatavilla. Meillä oli omat eväät mukana, sillä tiesimme saapuvamme illalla.

Tunhamn on kaunis, rauhallinen paikka, jota voi lämpimästi suositella!

Paluumatkalla yritimme vielä bongailla hylkeitä

http://www.tunhamn.fi/main.html


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto