Vänö, Kemiönsaari, Hiittinen, Hanko, 59°52,1' N - 22°12,0' E

 

Vänö valikoitui kohteeksemme hieman sattumalta. Olimme lähdössä Hangosta liikkeelle. Tuulta oli luvattu kohtuullisen paljon ja tarkoituksenamme oli päästä Rosalaan, josta meille oli varattu yöpyminen.

Hangon läntisen ylitys


Reitti

Pohdimme pitkään, mitä reittiä lähtisimme. Suora reitti Hangon läntisen yli Rosalaan kestäisi vain noin tunnin, mutta toisaalta tuuli voisi nostattaa kovat aallot. Ylempi reitti toisi maileja lisää lähes tuplat ja samalla tietysti myös aikaa.

Reitti Hanko - Vänö (kartta:Navionics)

Aurinko paistoi ja päätimme lähteä katsomaan, miltä merellä näyttää. Lopulta reitiksi valikoitui ns. köpmansled, joka menee läntisen yli, mutta luotojen suojassa. Se osoittautui oikein hyväksi valinnaksi ja pääsimme turvallisesti selän yli. Keli oli ajosuunta huomioiden hyvä, joten päätimme ajaa saman tien Vänöön, jossa en ollut aiemmin ollut. Matkaa Hangosta Vänöön on n. 30 mailia.

Vänön vierasvenelaituri

Vänön vierasvenesatama on saaren länsipuolella ja sinne johtaa hyvin merkitty väylä. 

Väylä Vänön vierasvenesatamaan

Satamassa ei ollut montakaan venettä, joten pääsimme hyvin laituriin aisapaikalle. 

Vänön vierasvenelaituri

Päivämaksua ei ollut, yöpyminen olisi 10-15 €. Vierasvenesatamassa on paikat n. 30-40 veneelle. Satamassa on myös pieni kauppa ja kahvila, sekä kierrätyspiste.

Vänön vierasvenesatama

Vänön historiaa

Vänön kylä

Vänössä on harjoitettu useampaa elinkeinoa, mutta kalastus on luonnollisesti ollut yksi pääelinkeinoista. Saaressa on parhaimmillaan asunut n. 100 henkilöä, tällä hetkellä vakituisia asukkaita on n. 15. Saaressa on ollut lampaita, hevosia, lehmiä ja sikoja. Saaressa on harjoitettu myös linnustusta sekä hylkeenpyyntiä.

Vanha laivanrunko Vänön satamassa

Hauska kuriositeetti oli, kun kerroimme Rosalassa tulevamme Vänöstä ja että hyttysiä oli luontopolulla aivan hirveän paljon. Kuulimme, että vänöläisiä on kutsuttu Vänön hyttysiksi, vänömyggorna. Muilla saarilla on ollut vastaavia kutsumanimiä.

Vänön kulttuurireitti

Vänön kulttuuripolku


Vänön vierasvenesatamasta lähtee kaksi opastettua polkua. Toinen on luontopolku ja toinen vie kappelille ja hiekkarannalle.

Kartta luontopoluista.

Lähdimme ensin ns. kulttuurireitille. Polku on hyvin merkitty.

Vänön polku on hyvin merkitty

Tupasvillaan Vänössä

Kulttuuritalo

Vänön kulttuuritalo

Ensimmäisenä vastaan tuli Kulttuuritalo. Itse rakennus on vuodelta 1893 ja se on toiminut navettana 1991 asti. Tällä hetkellä se toimii kyläyhdistyksen kerhotalona. Talon seinissä voi huomata hienoa sinivihreää lasikiveä. Se on peräisin Taalintehtaan rautaruukista, joka tuotti erilaisia rautatuotteita vuoteen 2012 asti. Raudan erotusprosessissa syntyy sivutuotteena sinivihreää lasista kuonakiveä, jota on käytetty saaristossa rakennuskivenä.

Sinivihreää kuonakiveä 

Kappeli

Vänön kappeli

Vänön kappeli on mainittu jo vuonna 1680. Se on kuitenkin palanut 1800-luvun puolivälissä. Nykyinen kappeli on otettu käyttöön 1975 ja sen on vihkinyt piispa John Vikström. Kappelin vieressä on myös hautausmaa. 

Hautausmaa

Kalliota ja katajikkoa

Kirkonkellon on lahjoittanut vänöläissyntyinen merkikapteeni Bergen ja kappelissa oleva 1800-luvulta oleva keulakuva esittää kuningas Alfredia. Se on peräisin 1854 vänön alueelle haaksirikkoutuneesta englantilaisesta fregatista. (Venelehti 2009)

Vänön kappelin keulakuva 

Vänön kappeli sisältä


Hiekkaranta

Vänön hiekkaranta

Vänön vierasvenesatamasta on matkaa hiekkarannalle n. 1,6 km. Upean hiekkarannan lisäksi alueella on myös hienot, laakeat kalliot, joilla kelpaa nauttia kesästä.

Kallioita Vänön hiekkarannalla

Vänön luontopolku

Vänön luontopolku


Vänö ei kuulu kansallispuistoon, vaan kaikki saaren maa on yksityisessä omistuksessa. Luontopolku on Vänö Vänner ry:n tekemä ja ylläpitämä. Vaihtoehtoja on lyhyempi ja pidempi luontopolku. Pidempi on n. 2,5 km ja lyhyempi n. 1 km.

Viikingit

Viikingit mielletään helposti vain Ruotsiin ja Norjaan, mutta Suomessakin on ollut viikinkejä. Esimerkiksi Vänön ja Tunnhamnin lähistöiltä löytyneet kiviröykkiöt ovat todennäköisesti viikinkihautoja. Monet muinaismuistot ovat kadonneet kiviaitojen rakentamisen myötä.

Vänön kiviaitaa

 Vänöön on rakennettu viikinkitalo Noatun yliopiston asiantuntijoiden avustuksella. Viikinkiaika on ollut n. 1000 vuotta sitten. Tällöin viikingit matkasivat Saaristomeren läpi kohti itää. mm. Hiittisten Kirkkosalmessa olleet arkeologiset kaivaukset ovat kertoneet sen olleen vilkas kauppapaikka (Vänön luontopolku).

Viikinkitalon nimi Noatun tulee viikinkien jumalan Njordin taivaassa olevan asumuksen nimestä. Njord hallitsi tuulta, aaltoja sekä osasi sammuttaa tulen.

Vänön viikinkitalo Noatun

Läheisellä saarella Rosalassa voi perehtyä viikinkien elämään vielä perusteellisemmin, sillä sinne on perustettu viikinkikylä.

https://www.vano.fi/tervetuloa/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto