Mathildedal, Kemiönsaari, Perniö, Salo 60°13,3' N - 22°54,1' E Idyllinen ruukkikylä

 

Kemiönsaaren ympäri voi veneillä ja laajennetun reitin varrelle osuu monta mielenkiintoista kohdetta: Kasnäs, Taalintehdas, Salo ja tietysti Mathildedal. Tämä reitti on aika hyvä valinta esim. tuulisella kelillä, sillä väylät ovat suhteellisen kapeita, eikä tuuli ehdi nostamaan kovin suurta aallokkoa.

Strömman kanava

Strömman kanava

Strömman avokanava tulee vastaan pari mailia ennen Mathildedalia. Se on kapea salmi Kemiönsaaren ja mantereen välissä. Ensimmäinen silta on ollut salmessa jo vuonna 1812. Sitä ennen salmi ylitettiin proomulla.

Silta tukki kuitenkin pääsyn suuremmilta aluksilta ja pohjoisempana oleva Teijon rautaruukki tarvitsi vesireittiä rautamalmin kuljettamiseen. Kanava rakennettiin Teijon rautaruukin aloitteesta ja tarpeeseen ja lopulta kanava avattiin 1845 ja sen yli meni kääntösilta. Kanava alkoi käydä ajan myötä ahtaaksi ja lopulta 1960-luvulla valmistui uusi kanava vajaan kilometrin päähän vanhasta. Kanavan yli rakennettiin sähkökäyttöihin läppäsilta ja luotsitoiminta lopetettiin. Strömmassa oli Suomen ainoa kanavan yhteyteen rakennettu luotsiasema. Strömman kanavan sanotaan olevan ainoa paikka Suomessa, jossa voi nähdä vuoroveden vaihtelun. Virtaukset ovat ainakin silminnähtävissä.

Strömman kääntösilta

Sijainti ja rantautuminen

Me olimme retkellä Kemiönsaaren ympäri. Olimme olleet yötä Kasnäsissä ja jatkoimme sieltä matkaa kohti pohjoista. Matkaa Kasnäsistä Taalintehtaan kautta on noin 40 merimailia. Matka koko Kemiönsaaren ympäri on n. 95 merimailia.

Reitti Kemiönsaaren ympäri (kartta: Garmin) 

 Jos lisätään lähtö- ja paluusatamaksi Turku, saadaan kokonaismatkaksi noin 150 merimailia.

Reitti Turusta Kemiönsaaren ympäri (kartta: Garmin)

Mathildedalin vierasvenesatamaan Mathilda Marinaan mahtuu n. 40 vierailijaa. Me saimme veneen mainiosti aisapaikalle. Satama on aivan kylän ytimessä, joten tutustuminen kylään on helppoa.  

Mathilda Marinan ravintola

Mathildedalin vierasvenelaituri

Opaskyltti satamassa

Satamassa on myös tankkausmahdollisuus.

Mathildedal

Tai Matilda, kuten paikkaa suomenkielellä kutsustaan, on vanha ruukkikylä.

Mathildelalin ruukin on perustanut Viktor Zebor Bremer vuonna 1852. Bremerit olivat myös vahvasti mukana Strömman kanavan hankkeessa. Ruukin toiminta jatkui 1970-luvulle saakka.

Ruukin krouvi

Mathildedal tunnettiin aiemmin Hummeldalina, mutta Bremer antoi kylälle uuden nimen vaimonsa Ottilian Mathildan mukaan.

Läheisestä Matildanjärvestä virtaava puro on mahdollistanut kylän kehittymisen. 1880-luvulla purosta tuotettiin sähköä vesipyörien avulla. Edelleen yksi vesipyörä on nähtävissä purossa.

Vesipyörä 

Ruukin alue

Ruukin alueen rakennukset on rakennettu pääosin 1800-luvun loppupuolella. Rakennusten seiniin on laitettukin rakennusvuosia. 

Valssilaitos vuodelta 1857

Ruukin rakennuksia

Ruukin tehdasrakennus

Ruukinkartano sijaitsee mäen päällä. 

Matildankartano

Kartanossa toimii kahvila.

Kartanon herkullinen britakakku

Vanhoissa rakennuksissa on pieniä putiikkeja ja kahviloita tai ravintoloita. Päivän saa helposti kulumaan kiertelemällä putiikeissa.

Vanhassa ruukin rakennuksessa on pieniä puoteja

Mathildedalissa on Suomen pisimmäksi mainittu tammikuja. Koko kylä henkii idyllisyyttä, romantiikkaa ja kauneutta.

Kylän läpi kulkeva tie

Mathildedalin ruukkialue on määritelty Museoviraston toimesta valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Kyläravintola Terho

Mathildankartanon pelloilla on myös alpakkatarha. Niitä voi ihailla aidan takaa, mutta tarjolla on myös mahdollisuus alpakka-piknikille. Me tyydyimme ihastelemaan eläimiä hieman kauempaa. 

Mathildedalin alpakoita

Me satuimme paikalle Siiderifestivaalien aikaan ja pääsimme maistelemaan mielenkiintoisia siiderimakuja livemusiikin äärellä.

Siiderifestivaalit kesällä

Matildanjärvi

Noin kilometrin päässä kylästä on Matildanjärvi. 

Matildanjärvi

Sen ympäri kulkee kaunis ulkoilureitti.

Matildanjärven ympäri kulkeva ulkoilureitti

Matkalla on nuotiopaikkoja ja reitille on rakennettu mm. pitkospuita. Teijon kansallispuisto on aivan vieressä.

Mathildanjärven ulkoilureitti 

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7387407978447523105?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425

Mathildedalin juhlasalko 

BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto