Hiittinen ja Kasnäs, Kemiönsaari

 

Olimme yöpyneet Rosalassa ja tarkoitus oli palata Hankoon. Paluumatkan varrelle osuivat sopivasti Hiittinen ja Kasnäs, joissa päätimme käydä.

Rosala - Hiittinen -kartta

Reitti

Hangosta matkaa Hiittisiin on noin 15 mailia. Käytännössä ajetaan Hangon läntisen yli ja Hiittisen saari on väylän eteläpuolella. 

Reitti Hanko - Hiittinen (kartta: Navionics)

Me ajoimme saaren pohjoispuolella olevaan Vikare-satamaan, jossa on juuri uusitut vierasvenelaiturit. Satamassa voi maksaa vapaaehtoisen ylläpitomaksun. Saaren etelärannalla on myös vierassatama.

Vikare-sataman vierasvenelaiturit

Vikareesta on noin kilometrin matka Hiittisten kirkonkylälle.

Hiittisten kylätie

Hiittinen, Kemiönsaari 59°53,9' N - 22°31,2' E

Hiittinen on ollut osa Kemiönsaaren kuntaa vuodesta 2009. Edelleen Hiittistä käytetään viitatessa Kemiönsaaren kunnan saaristoon, johon kuuluu lähes 3000 saarta ja luotoa. Pääsaaret ovat Rosala ja Hiittinen. Rosala ja Hiittinen ovat yhteydessä toisiinsa sillalla. Muita tunnettuja Kemiönsaaren kunnan saaria ovat Högsåra, Vänö, Örö ja Bengtskär.  

Hiittisten kylän kartta
Hiittisten kylän nähtävyydet

Kirkonkylällä oleva Backom Café & Pub tarjoilee ruokaa ja kahvilatuotteita. Mekin pysähdyimme siellä nauttimaan herkkupalat.

Hiittisten Backom Café & Pub

Hiittisen kirjasto toimii myös kyläkonttorina ja sieltä voi vuokrata vaikkapa kajakin.

Hiittisten kirkonkylää

Hiittisissä on myös ollut mestauspaikka. Yritimme etsiä metsäkumpua läheltä kyläyhdistyksen taloa Furutorpia, mutta paikkaa ei ole merkitty, joten enpä tiedä, olimmeko oikeassa kohdassa. Tästä ei juuri löydy tietoa, mutta Rosalassa tästä historian osasta kerrottiin.

Mahdollinen mestauspaikka?

Kirkko

Hiittisten kirkko, Andreaksen kirkko, on rakennettu 1685-86 ja se sijaitsee Hiittisten kylällä Hiittisten saarella. Se on kaunis, punainen puukirkko. 

Hiittisten kirkko

Kellotapuli on vuodelta 1752. Kirkko on nimetty silloisen Kemiön kirkkoherran Andreas Pryzin mukaan. Kirkko on Suomen säilyneistä ristikirkoista toiseksi vanhin (vanhin on Kustavin kirkko vuodelta 1676. Lähde Yle).

Hiittisten kirkon kellotapuli

Riimukivi

Hiittisistä, Dragsfjärdin Stora Ängesön rantavedestä, on löytynyt vuonna 1997 Suomen ainoa tunnettu riimukivi. Löytöpaikka sijaitsee Hiittisen saaresta pohjoiseen. (Riimukivet ovat rautakaudelta ja varhaiskeskiajalta peräisin olevia kivipaasia, joissa on skandinaavisella kielellä tehtyä riimukirjoitusta. Useissa riimukivissä on myös kuvia, kuten eläinaiheista koristelua. Riimukiviä esiintyy Skandinaviassa, ja ne tunnetaan osana viikinkien kulttuuria. Wikipedia). 

Riimukivi painoi n. 24kg ja siinä oli 15 riimua kahdessa rivissä. Riimukiven on arvioitu olevan noin 1000 vuotta vanha. Riimuista on luettavissa miehen nimi Torfas ja eläinkuvio. Kiven on epäily päätyneen rantaveteen ehkä purjealuksen painolastina tai jäihin uponneessa reessä.

Riimukiven kopio Rosalan Viikinkikylässä

Riimukiven tarkka kopio on Rosalan Viikinkikylässä. Alkuperäisen riimukiven sijainnista ei ole tietoa.

Riimukiven historiaa Rosalan Viikinkikylässä

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/06/13/mytologia-viikinkien-reiteilta-hiiteen

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000003677012.html

 

Kasnäs, Kemiönsaari 59°55,1' N - 22°24,4' E

Rosalasta on matkaa Kasnäsiin noin 5 mailia ja Kasnäsista Hiittisiin n. 6 mailia.

Reitti Rosala - Kasnäs (kartta: Navionics)

Reitti Kasnäs - Hiittinen (kartta: Navionics)

Kasnäs on suurempi satama. Sieltä löytyy paljon palveluita ja jopa kylpylä. Me teimme satamaan vain lyhyen vierailun. Rantakallioilla olisi ollut n. 700 m pitkä luontopolku. Se jää nyt seuraavaan kertaan.

Kasnäsin kartta

#Kasnäs
Kasnäsin vierasvenesatama on iso













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto