Bengtskär, Turunmaan saaristo, 59° 43.324'N - 22° 29.942'E


Yksi haaveeni on ollut päästä Bengtskärin majakalle. Monena kesänä on pitänyt mennä tilauskuljetuksella, mutta syystä tai toisesta se on aina jäänyt. Skipperillä on myös Hangossa veneitä, joten suunnitelma oli tehdä itse veneretki majakalle.

Bengtskär

Bengtskär on aika ulkona ja siten sääherkkä paikka. Majakkasaari kuuluu Turunmaan saaristoon ja saaristomereen. Automatkalla Hankoon päätimme soittaa majakkaan ja se osoittautuikin hyväksi ideaksi, sillä paikalla on vain kaksi venepaikkaa ja maihinnousu on sallittu vain tiettyinä kellonaikoina. Koronan takia kannattaa varmistaa tilanne. Majakan isäntä oli erittäin ystävällinen, varasi meille paikan ja kertoi, että merellä kelikin olisi meille suotuisa.

Panoramakuva saaresta

Venevaraus alkoi 16.30. Aurinko paistoi ja oli täydellinen kesäpäivä. Lähdimme Hangon satamasta kohti Morgonlandetia, sen eteläpuolelta lounaaseen Bengtskärille. Matkaa Hangosta on n. 16 nm.

Tuuli ei ollut kova, mutta siitä huolimatta aallot olivat aika korkeita (minun mittapuullani) ja niinpä poikkeuksellisesti kansimies ajoi selän yli.

Torni näkyy kauas

Aika kaukaa alkoi jo majakan torni hahmottua. Venepaikka oli itäreunalla saaren ja kahden kallioluodon välissä. Näytti aika hurjalta ajaa kapeaan salmeen, mutta sieltä löytyi laituri ja hyvä ja suojaisa paikka. Samaan paikkaa kiinnittyy myös yhteysalukset.

Kiinnityspaikka

Isäntä otti meidät vastaan. Ostimme liput museoon ja torniin. Niihin saimme tutustua omatoimisesti. Jälleen kerran aimo annos historiaa upeilla maisemilla kuorrutettuna. Torniin noustiin pyöreitä rappuja pitkin. Ei ehkä paras paikka, jos ei pidä ahtaista tai korkeista paikoista. Majakka on Suomen korkein: 52m ja portaita pitää kivuta 252. Ja samalla myös Suomen eteläisin asuttu paikka.

252 porrasta

Maisemia majakasta


Lyhyesti majakasta. Se on valmistunut 1906. Saaressa on parhaimmillaan asunut yli 30 henkeä ja siellä on ollut jopa koulu. Talvi- ja jatkosodan aikana majakkaa on pommitettu ja siellä on käyty v. 1941 Bengtskärin taistelu. Taistelussa oli parhaimmillaan 1500 miestä Suomesta ja Venäjältä ja lopulta suomalaiset selviytyivät voittajina, vaikka rakennus tuhoutui osin ja miehiä kaatui. Majakka automatisoitiin 1968 ja sen jälkeen se rapistui tyhjänä. 1995 alkaen se on toiminut museo- ja vierailukohteena. Tällä hetkellä majakan omistaa Turun yliopistosäätiö.

Huipulla

Museossa on näyttely mm. taistelusta. Saareen on myös kaivettu bunkkereita ja juoksuhautoja.

Bunkkereita

Saari ei ole kovin suuri ja koostuu pääosin sileistä, upeista kallioista. Joka suuntaan on henkeäsalpaavan kauniit maisemat.

Kalliota riittää

Kansimies innostui myös uimaan. Meidän lisäksemme paikalla oli kaksi melojaa. Aikamoisen matkan olivat tehneet. Itsekin meloneena en olisi siihen aallokkoon lähtenyt.

Oma uima-allas

Me nautimme kallioilla eväitä ja korkkasimme syntymäpäiväni kunniaksi yli 20 vuotta vanhan samppanjapullon, jonka kansimies oli ottanut mukaan. Pienet siemaukset vain ja loppu pakattiin mukaan.

Sampanjaa arvoisensa paikassa

Me jatkoimme matkaa vielä Öröön, mutta siitä lisää toisessa kirjoituksessa.  

Bengtskäristä löytyy tietoa: https://www.bengtskar.fi/

Bengtskär ylitti kaikki odotukset. Se oli todella kaunis, siellä oli upeat maisemat ja ystävällinen palvelu. Tänne haluan palata uudestaan.  

Lyhyt dokumentti Bengtskärin majakasta:

https://areena.yle.fi/1-307985  

Bengtskärin taistelusta voi myös lukea: Patrik Berghäll: Hyökkäys Bengtskäriin. Saaristotaistelu Suomenlahdella 1941.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto