Söderskär, Porvoo 60° 6.51´N - 25° 24.297´E



EDIT: lisätty kuvat majakan sisältä.

Moni on kysynyt, mikä on suosikkikohteeni. Yhtä vaikea kysymys, kuin mikä on suosikkilomakohteeni! Riippuu fiiliksestä, ajankohdasta, säästä, seurasta ja vaikka mistä. Ja jokainen kohde on ollut omalla tavallaan aivan huippupaikka!

Mutta jos joku olisi pakko valita, sanoisin Söderskär. 


Söderskär

Söderskär on majakkasaari Porvoon saaristossa. Ehkä osasyy suosikkipaikaksi päätymiselle on se, että sinne rantautumista pitää odottaa monta kuukautta. Saari on nimittäin osa luonnonsuojelualuetta ja sinne ei saa nousta maihin 1.5.-31.7. lintujen takia. Lähiluodoille saa rantautua vasta 15.8.

Koska saari on ulkosaaristossa, sinne ei myöskään pääse, jos tuuli on vähänkään kovempi. Jos keli on suotuisa, suorin reitti Helsingistä kulkee Isosaaren, Länsitontun (hieno paikka tämäkin) ja Itätontun ohi. Toinen, hieman suojaisempi reitti kulkee Isosaaresta Kuiva-hevoseen ja sen jälkeen suoraan etelään. Olen ajanut sinne Lauttasaaresta, Keilaniemestä, Kivenlahdesta ja Vuosaaresta. Ajoaika on noin 1 h Lauttasaaresta.

Rantautumisessa tarvitaan ankkuria. Paikassa on kaksi jykevää laituria, mutta molemmat on varattu yhteysaluksia varten (toiseen on kyllä lähes joka kerran kiinnittynyt veneitä). Kiinnityskoukkuja löytyy mm. suojaisesta laguunista, jonne ajetaan luodon pohjoispuolelta. Eteläpuolelle ei voi kiinnittyä.

Kiinnityspaikka

Majakka on rakennettu 1862 ja se sammutettiin 1989. Se on yksityisomistuksessa ja pääosin suljettu yleisöltä. Yhteysaluksella tultaessa majakkaan saattaa päästä. 

Me osuimme kerran paikalle samaan aikaan yhteysaluksen kanssa ja pääsimme sisälle majakkaan! Yhteysalusten aikatauluja voi katsoa netistä ja sieltä voi myös ostaa lipun majakkaan. Myös yhteysalukselta sai ostaa sisäänpääsylipun: 15€ (2021).

Söderskärin saaret majakan huipulta katsottuna

Maisemat huipulta ovat huikean hienot!

Näkymä majakan ikkunasta

Majakan huipulle johtavat hyväkuntoiset portaat.

Majakan portaat

Majakan valo

Saari koostuu itse asiassa useammasta saaresta, joista majakka- ja luotsisaari on yhdistetty n. 60 metriä pitkällä riippusillalla. On aina yhtä jännittävää kävellä sitä pitkin toiselle saarelle. Majakka sijaitsee  Mattlandetissa ja siltaa pitkin pääsee Bastulandetiin. 

Minä riippusillalla


Pyöreäreunaisia kallioita nousee läheisyydessä. Maisemat mykistävät joka kerran. Olen käynyt saaressa n. 10 kertaa ja joka kerralla otan valokuvia ja ihastelen maiseman upeutta. Saaret kuuluvat Metsähallitukselle ja osa alueesta on suljettu yleisöltä. Alueella on usempi rakennus, mutta ne ovat myös yleisöltä suljettu. Alueen kiertää aika nopeasti ja sen jälkeen voi keskittyä valitsemaan parhaan paikan tuulen ja auringon suhteen. Yleistä puuceeta tai vastaavaa ei ole, ei myöskään katosta.

Uimapaikka

Poikani löysi loistavan uimahyppypaikan. Lisäksi piknikit auringonlaskussa ovat olleet parhaita!

 


Lukuvinkki: Tove Jansson: Muumipappa ja meri. Söderskärin on sanottu olevan inspiraationa tälle kirjalle.  Kirjassa mainitut koordinaatit tosin ohjaavat keskelle merta, lähelle hänen omaa kesäpaikkaansa. Tove Janssonin haaveena oli asua majakassa kaukaisella saarella. Hänen pitkäaikainen kesäpaikkansa Klovharun toteutti kenties edes osin tätä haavetta. 


Majakasta on omistettu yksi huone Tove Janssonille ja hänen teoksilleen.

Majakka on päässyt myös dekkariin:

Christian Rönnbacka: Majakka

Tässä myös videot omista vierailuistani:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7153673517140118789?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7129118286335216901?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto