Helsinki - Porvoo, 60.397410°N - 025.657818°E

 

Veneretki pääkaupungista Porvooseen on lähes klassikko. Eikä syyttä. Veneretki on sopivan mittainen ja Porvoo todellakin palkitsee vierailijan. Matkaa on hieman alle 30 mailia ja aikaa kuluu n. 1,5 tuntia. 

Me lähdimme Skipperin veneellä Herttoniemestä. Sääksi oli luvattu hieman tuulista, joten varauduimme sisäväylään, joka kulkee kauniisti saarten suojassa. 

Reitti Helsinki-Porvoo sisäväylää (kartta: Navionics)


Päätimme kuitenkin katsoa miltä ulompi ja samalla hieman nopeampi väylä Sipoonselän yli näyttää. Keli näytti hyvältä, joten päätimme jatkaa ulompaa väylää kohti Porvoota.

Reitti Helsinki-Porvoo ulkoväylää. Lisäksi Emäsalon ympäri ja Fladan. (kartta: Navionics)
Reitille osuu myös Haikon kartano


Porvoon keskusta sijaitsee Porvoonjoen varrella ja loppumatka onkin nopeusrajoituksellista väylää. 

Sikosaaren edustalla ennen Porvoonjokea


Porvoonjoki

Porvoo on suosittu kesäkaupunki, joten jos haluaa, voi varmistaa vierasvenelaiturin tilanteen satamakonttorista. Mekin soitimme sinne etukäteen ja arvio oli, että hyvin mahtuu.

Vierasvenesatama sijaitsee lähellä vanhaa kaupunkia. Saimme veneen hyvin kiinni ja maksu tapahtui kätevästi qr-koodilla mobiilisti. 2021 päivämaksu on 8 €.

Porvoo ja aiemmassa kirjoituksessa mainittu naapurikaupunki Loviisa muistuttavat toisiaan. 

Porvoo on perustettu n. 1380 ja Porvoon vanha kaupunki on aivan vierasvenelaiturin lähellä, joten lämmin suositus on tehdä kävelyretki sinne.

Nähtävyyksiä

Kirkko: 

Porvoon tuomiokirkko on peräisin 1400-luvulta ja sijaitsee mäen päällä. Se on myös vanhan Kuninkaantien varrella. Kuninkaantie on vanha postireitti Norjan Bergenistä Pietariin (wikipedia).

Punaiset aitat: 

Porvoon punaisia ranta-aittoja

Porvoon ehkä tunnetuin maamerkki on joen varressa olevat punaiset ranta-aitat. Osa niistä on jopa 1300-luvulta.

Vanha kaupunki: 

Porvoon vanhaa kaupunkia

Porvoon vanha kaupunki ja sen kauniit puutalot ovat 1700-1800-luvuilta. Porvoo on kaupunkina selkeästi vanhempi, mutta talot ovat nuorempia, sillä Porvoossa oli suurpalo 1760 ja se tuhosi lähes koko kaupungin. (wikipedia)

Runebergin kotimuseo: 

Runebergintortut kuuluvat Porvooseen


Porvoo on ollut kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin kotikaupunki 1852-1877. Museossa voi tutustua runoilijan elämään. Ei siis ihme, että höyrylaiva, joka kulkee Helsingin ja Porvoon väliä, on nimetty J.L. Runebergiksi ja että runebergintorttuja löytyy myös kesällä kahviloista.

Brunbergin myymälä: 

Brunbergin suukot ovat tunnettuja porvoolaisia herkkuja


Porvoon retkeen kuuluu tietysti myös piipahdus Brunbergin myymälässä. Varsinainen tehdas sijaitsee hieman kauempana, mutta aivan keskustassa on pieni liike, josta voi täydentää herkkuvarastoja.

Paluumatka

Päätimme pysähtyä myös Hamarissa, joka on pieni kylä ennen Porvoon keskustaa. Siinä on myös tankkausasema ja kuppila. Hamari on vanhaa telakka-aluetta jo 1700-luvulta lähtien.

Hamarin puutaloja

Takaisin päin päätimme kiertää Emäsalon. Myös luonnonkanava Fladan on aivan Porvoon kupeessa. Se on hieno kanava ajella.

Fladan-luonnonkanava


Hyviä veneilyvinkkejä Porvoon alueelle löytyy myös: https://veneilijanporvoo.fi/  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto