Aspö, Korppoo, Parainen, 59°57,00' N - 21°36,90' E; Nötö, Parainen 59°57,1' N - 21°44,81' E

    

Kesäisenä päivänä oli tarkoitus tehdä veneretki Jurmoon, mutta tuuli oli sen verran navakka, että päätimmekin mennä  Aspöön, joka sijaitsee Saaristomeren kansallispuiston eteläreunalla, mutta ei niin ulkona kuin Jurmo. Aspöstä olin kuullut paljon positiivista, joten suunnitelman muutos ei harmittanut. Ja sattumalta vierailuhetkemme osui kesäisen pelimannipäivän kohtaan.


Aspön kylä ja vierasvenesatama 

Lähdimme liikkeelle Turusta ja ajoimme Airiston läpi ja Nauvon ja Korppoon välistä suoraan etelään. Matkaa oli n. 40 mailia ja aikaa kului vajaa 2 tuntia.

Reitti Turku - Aspö - Nötö - Turku (kartta: Navionics)

Pieni pulma syntyi, kun huomasimme, että bensamittari oli lähes nollassa, eikä Aspössä ole tankkauspistettä. Viereisellä Nötön saarella tankkauspiste on, mutta en uskaltautunut lähtemään sinne, vaikka matkaa on vain 4 mailia. Onneksi kansimies löysi satamaisännän ja Tore lupautui myymään meille muutaman litran bensaa. Hyvä muistutus, että bensamittaria pitää tarkkailla, eikä pieni varakanisteri olisi hullumpi idea.

Aspön vierasvenelaiturissa


Mutta itse Aspöön. Saaressa asuu vakituisesti noin kymmenen henkilöä. Aspön kylä on määritelty merkittäväksi osaksi Museoviraston valtakunnalliseksi kulttuuriympäristöksi määrittelemää ulkosaariston kyläasutusta.

Aspön vierasvenesatama


Aspö on tunnettu myös kauniista valkoisesta kalkkikivikirkostaan. Nykyinen kirkko on rakennettu 1955-56, kun edellinen tuhoutui rajuilmassa. Samalla paikalla on ollut kirkko jo keskiajalta asti. Nykyisen kirkon historia on mielenkiintoinen, sillä varojen puutteessa seurakunta otti yhteyttä Kirkon maailmanneuvostoon ja sieltä saatiin apua. Kirkkoa on ollut rakentamassa eri puolilta maailmaa tulleita nuoria.

Aspön kirkko

Aspön kirkko


Lisää voi lukea: https://sites.google.com/aspocharter.com/visit-aspo/etusivu?authuser=0


Aspön pelimanneja


Aspö on tunnettu pelimannimusiikistaan. Osuimme siis saarelle juuri pelimannipäivänä ja vierasvenelaiturit olivat aivan täynnä ja usea vene oli lisäksi ankkurissa. Hyväntuuliset ihmiset kuitenkin auttoivat ja meillekin löytyi sopiva paikka. Vierasvenelaituri sijaitsee saaren itäisen ulokkeen etelänpuoleisessa lahdessa. Päivämaksu on 10€. Vierasvenesatamassa on kioski ja kahvila Fiskboden, josta saa syötävää ja juotavaa. Myös sauna on mahdollista varata.

Aspön luontopolulla

Aspössä on myös luontopolku ja tietysti lähdimme kävelemään sen ympäri. Luontopolku on erittäin hyvin merkitty ja tarjoaa todella upeat maisemat. Polku nousee kalliolle, jolta näkee kauas, sekä merelle, että kylään.

Aspön luontopolku on hyvin merkitty


Maisemat Aspön luontopolulta

Aspön luontopolulla

Lakkoja saaristossa


Pelimannipäivillä soi pelimannimusiikki. Pelimannit kulkivat soittimet mukanaan ja soittelivat yksinään ja ryhmissä. Kuinka kesäinen tunnelma!

Itse saari on aika suuri ja mekin näimme siitä vain pienen osan.

Nötö

Nötön kylä


Paluumatkalle lähdimme Nötön kautta. Sinne ei tosiaan ole pitkä matka ja saimme siellä tankin täyteen. 

Nötön tankkausasema


Teimme myös lyhyen kävelyn vierasvenesataman läheisyydessä. Paikka vaikutti myös todella kauniilta ja tulemme varmasti uudestaan paremmalla ajalla!

Nötössä on myös kauppa


Paluumatka Turkuun sujui hyvin ja matkalle osui jälleen suurempiakin aluksia.


Vesillä tervehditään kaikkia 😁



Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto