Utö, Parainen, Saaristomeri, 59°46.9′N, 021°22.2′E

 

Utö nousi yhdeksi toivekohdepaikakseni jo viime kaudella, sillä entinen kollegani Minna asuu siellä ja olen seurannut hänen upeita kuviaan sieltä somesta. Sijainti aika pitkällä ulkomerellä vain asettaa tietyt rajoitukset.

Utön kylä

Olimme suunnitelleen lähtöä sinne useampaan kertaan, mutta aina tuuliolosuhteet olivat sellaiset, että suunnitelmat piti muuttaa. Mutta yhtenä heinäkuisena aamuna keli oli sellainen, että suuntasimme veneen nokan kohti Utöä.

Utön vaakunassakin näkyy meri

Lähdimme Skipperin veneellä Turusta. Ajelimme Airiston läpi ja Korppoon ja Nauvon välistä suoraan etelään. Samaa reittiä olimme tulleet monesti, kun olimme tulleet Saaristomerelle ja mm. Jurmoon ja Aspöön.

reitti Turku - Utö (tankkaus Nötö) (kartta: Navionics)

Halusin varmuuden vuoksi vielä tankata veneen, joten piipahdimme Nötössä, jossa on tankkauspiste. Nötöstä väylä jatkui lounaaseen ja Knivskärin jälkeen suoraan etelään.

Utön Havshotellin vierasvenesatama on suojaisessa paikassa saaren koillisosassa. Suojaa antaa pohjoispuolella oleva Ormskärin saari. Matkaa Turusta on noin 50 mailia ja aikaa meillä meni n. 2 tuntia 40 minuuttia. Toinen vierasvenesatama on Hannas Horisontin kohdalla. Puulaiturin itäinen puoli on varattu vierailijoille.

Hannas Horisontin vierasvenesatama

Me olimme siis Havshotellin satamassa. Löysimme hyvin paikan purjeveneiden välistä. Satamamaksu on kaudella 2021 15€ ja sen voi maksaa satamakonttoriin, joka sijaitsee hotellissa. Kysyimme sieltä saman tien myös mahdollisuutta majakkakäynnille. Majakkaan pääsee vain opastetusti ja opastettu kierros on päivittäin yhden kerran ja se ei valitettavasti sopinut meidän aikatauluumme.

Utön Havshotellin vierasvenesatamassa


Utö

Utö on Suomen aurinkoisin kunta touko-elokuussa! Utö on myös Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu saari. Saarella asuu n. 50 ihmistä. Se on ollut tärkeä paikka sekä luotsitoiminnalle että puolustusvoimille. Luotsitoimintaa on ollut jo ainakin 1600-luvulta lähtien. Puolustusvoimien varsinainen valmiuslinnake lakkautettiin jo 2005, mutta edelleen Puolustusvoimilla on hallussaan alueita. Entiset kasarmin alueet toimivat nykyään hotellina. 

Utön kasarmialueen rakennukset toimivat nykyään hotellina

Havshotellin ravintolasta löytyy päällikön salonki 


Utö kuuluu nykyisin Paraisten kaupunkiin. Majakan ja linnuston lisäksi Utö on tunnettu myös haaksirikoistaan. Alueella on useampia hylkyjä. (visitparainen.fi)

Utön kartta

Kävelimme majakan suuntaan. Matkalla oli Hannas Horisont Cafe, jossa tietysti piipahdimme ja josta lähti matkaan mukaan hieno Utö-kahvimuki. Hannas Horisont on muutenkin yksi keskuspaikoista, josta voi tiedustella Utöseen liittyviä asioita.

Utön Hannas Horistont Cafe & Kiosk

Majakka

Majakka lienee tunnetuin Utön maamerkki. Se on vanhin edelleen toiminnassa oleva majakka ja se on rakennettu 1814. Sitä ennen samalla paikalla oli myös majakka (v. 1753), mutta se tuhoutui 1808-1809. Majakka on 27 m korkea ja sisälle pääsee ainoastaan opastetuilla kierroksilla. Majakassa sijaitsee myös kirkko.

Utön majakka

Rukoushuone

Utössä on myös rukoushuone. Rukoushuoneella on kynttelikkö Park Victoryn haaksirikossa (v. 1947) hukkuneiden merimiesten muistolle.

Utön kylätie

Kyläkauppa

Sympaattinen ja monipuolinen kyläkauppa palvelee ympäri vuoden.

Puolustusvoimat

Puolustusvoimien läsnäolo näkyy saarella. Osa alueista on aidattu ja tykkejä ja rakennelmia on vielä näkyvissä.

Kansimies ihmettelemässä rakennelmia

Tykkejä suljetulla alueella


Luonto

Utössä luonto on läsnä. Paikka on erityisen suosittu lintubongareiden keskuudessa.

Utön liikennemerkki

Kalliot

Me nautimme erityisen paljon kalliorannoista ja kävelimme ja istuskelimme niillä. Upeat maisemat ja lähes ulkomaiset surffausaallot.


Utön maisema lounaaseen

Utön kalliomuodostelmia


Utön kallioilta löytyi myös jatulintarha, mutta taitaa olla uudempaa tekoa

https://visitparainen.fi/fi/uto/

Utön kylä

 

Muita Saaristomeren kohteita:

-          Aspö

-          Brännskär

-          Gullkrona

-          Helsingholmen

-          Jurmo

-          Sandön

-          Seili

-          Örö

-          



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto