Seili, Nauvo, Turun Saaristomeri, 60° 14.123’N – 21° 57.337’E


Olen syntynyt Turussa ja asunut kouluaikani Raisiossa, mutta kuten aiemmassa kirjoituksessa olen maininnut, meidän perhe-elämäämme ei veneily eikä Turun saaristo kuuluneet. Lähes kaikki Turun saariston aarteet ovat siis tutkimatta.

Isäni syntymäpäivän kunniaksi järjestin veneretken Seiliin. Skipperin venevaraus oli Ruissalosta ja sieltä lähdimme liikkeelle. Äitini ei ole kovin innostunut veneilyyn, mutta hänen kanssaan asiasta oli sovittu etukäteen ja lupasin ajaa tasaisesti.

Seili oli noussut puheissa esille silloin tällöin. Ehkä eniten Jenni Vartiaisen Seili-nimisen albumin myötä. Mutta itselläni oli myös hajanaisia käsityksiä mielisairaalasta.  

Äiti ja isä

Sää oli mitä parhain ja pääsimme hyvin liikkeelle. Mukana oli lisäksi 3 poikaani, joten vene oli täynnä.

Reittimme kulki Airistoa pitkin, Orhisaaren pohjoispuolelta lounaaseen ja aika pian suoraan etelään kohti Seiliä. Me ajoimme Postilaituriin, joka on saaren länsipuolella. (marraskuussa rantauduin Kirkkolaituriin, joka on selkeästi pienempi ja siellä on paikkoja harvemmalle veneelle). Matkaa Ruissalosta oli n. 15nm. Posti- ja Kirkkolaitureita suositellaan päivävierailijoille. Satamamaksu koskee vain yöpyviä venekuntia.

Postilaituriin tulee myös yhteysalukset, ja joidenkin kyytiin mahtuu jopa autoja.

Yhteysalus Postilaiturissa

Lähdimme kulkemaan idyllistä hiekkatietä pitkin.

Poikani

Maalaismaisema oli todella kaunis. 

Taustalla Asemalaiturin vierasvenesatama


Reilun kilometrin päässä on saaren päärakennus eli entinen mielisairaalarakennus, jossa toimii nykyään myös kahvila ja ravintola. Rakennus on avoinna yleisölle ja se toimii näyttelytilana. Me nautimme auringosta ulkona ja nostimme isälleni juhlamaljat ja söimme eväät. Kolmas vierasvenesatama Asemalaituri oli aivan vieressä.

Piknikillä

Seili toimi sairaalasaarena vuosisatoja, sillä Ruotsin kuningas määräsi jo v. 1619, että Seiliin perustetaan Seilin hospitaali. Seili valikoitui paikaksi, koska lepra-potilaat haluttiin eristää tartuntavaaran vuoksi. Kun lepra alkoi kadota 1700-luvun lopulla, rakennettiin uusi sairaala (nykyinen päärakennus) mielisairaita varten. Sairaala lakkautettiin v. 1962 ja rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön

Päärakennus

Lyhyen kävelymatkan päässä päärakennuksesta on Seilin kirkko ja hautausmaa. 

Seilin kirkko

Koronan takia kirkkoon ei päässyt sisälle, mutta kävelimme hautausmaalla ja ihastelimme kellotornia ja viereisellä niityllä olevia lampaita. 

Kirkon kello

Lampaita

Hautausmaalla olevat puuristit muistuttavat sairaala-ajoista. Nykyinen kirkko on rakennettu 1733.

Seilin hautausmaa

Kirkkolaituri sijaitsee nimensä mukaisesti kirkon lähellä lyhyen polun päässä.

Seilin hiekkapolku
Seilin puustoa

Saaressa on myös saunoja. Sekä yleisiä vuoroja että yksityiskäyttöön varattavia, mutta me emme testanneet niitä. Myös opastettuja kierroksia järjestetään, jos haluaa perehtyä historiaan ja luontoon perusteellisemmin. Lisätietoja löytyy mm. www.visitseili.fi.

Vanhempani olivat todella tyytyväisiä veneretkeen ja nauttivat kesäsäästä merellä sekä historiaretkestä saaressa.

Ehkä päivän jännittävin hetki koettiin, kun palasimme Ruissalon satamaan. Vastaan tuli nimittäin Ruotsin risteilylaiva. Salmi on aika kapea, mutta onneksi vauhti on hiljainen kummallakin ja hyvinhän siitä mahduttiin.

Kohtaaminen Ruotsin laivan kanssa

EDIT: huhtikuu 2021. 

Lukuvinkki: Susan Heikkinen Pullopostia Seilin saarelta. 

Kirja kertoo Seilin saarelta löytyneistä lasipulloihin kätketyistä viesteistä ja niiden kirjoittajasta, sairaalan potilaasta numero 43. Skitsofreniaa sairastanut Saimi Rahkonen vietti Seilillä viimeiset vuotensa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto