Pikku Leikosaari, Helsinki 60°10,2' N - 25°08,7' E ja Eestiluoto, Sipoo, 60° 7.452' N - 25° 13.385' E

 





Edessä oli kauden viimeisiä veneilykertoja marraskuussa ja pohdimme kansimieheni kanssa, että mikä olisi hyvä kohde. Minun toiveenani oli löytää paikka, missä voisi juoda glögiä suojassa tuulelta. Tuulta oli nimittäin sen verran, että alkuperäisen suunnitelman mukaiselle Söderskärille ei voinut lähteä.

Lähdimme Lauttasaaresta ja lopulta päädyimme Hevossalmen kautta Pikku Leikosaareen (on muuten myös kiva, saunallinen retkikohde). Saaressa oli ajankohta huomioiden yllättävän paljon veneitä ja jopa telttailijoita. Me löysimme suojaisen paikan ankkuri- ja kalliokiinnityksellä saaren länsipuolelta. Sieltä löytyi myös tulipaikka. Sytytimme nuotion ja nautimme glögit.

Lisää tietoa löytyy: https://uuvi.fi/fi/kohde/pikku-leikosaari/

Glögit Pikku-Leikosaaressa

Pikku-Leikosaaressa

Glögejä siemaillessa yritimme tunnistaa ympärillä olevia saaria ja totesimme, että suhteellisen lähellä olleessa Eestiluodossa emme olleetkaan käyneet. Ja niin nuotion sammumisen jälkeen hyppäsimme veneeseen. Tuuli oli edelleen epäsuotuisasta suunnasta eikä meille jäänyt kiinnitykselle kuin käytännössä yksi paikka: Träsklandetin eteläpuolelle Kutuhälletin suojaan. Pintakiviä oli näkyvissä paljon. Ensin yritimme myös suojaiseen salmeen, mutta sielläkin oli kiviä aika paljon, eikä ankkurirantautuminen vaikuttanut helpolta. Mutta Träsklandetiin etelälaidalta löysimme hyvän paikan.

Alueen kartta

Salmen yli vei silta ja päätimme kävellä sinne ja sitä kautta varsinaiseen Eestiluotoon, joka on suurempi saari. Mutta eteemme tuli kylttejä, joissa luki, että ulkoilualue päättyy. Eestiluodon saariryhmästä osa on vuokrattu yksityisille henkilöille, joten veneen kiinnityspaikka kannattaa katsoa tarkasti sen mukaan minne haluaa mennä. Saarella on myös armeijan tulenjohtotorni.

Meitä vastaan käveli saaren kesäasukas herra Åberg. Kuinka mielenkiintoinen kohtaaminen se olikaan! Ensinnäkin, hänen luvallaan saimme kulkea yksityisen pihan poikki. (Ilman lupaa meille olisi jäänyt aika pieni alue käveltäväksi). Kyselimme ihan yleisiä juttuja saaresta ja siitä, minne kannattaa mennä. Ihailimme hänen huvilaansa ja hän kertoi, ettei se todellakaan ole kalastajan toimilla hankittu, vaan hänen isoisoisänsä harjoitti viinan trokaamista 1920-luvulla. Mikä luento historiasta! Mietin, että ei kyllä ikinä voi tietää, mitä upeita kokemuksia merellä tulee vastaan. Jos aiheesta on kiinnostunut, löytyi nämä artikkelit: 

https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/-hamaraperaisia-katoamisia-gangsterisotia-ja-juoppoutta-helsingin-virkistyssaaren-kautta-salakuljetettiin-ennen-ihmisia-ja-pirtua?fbclid=IwAR3MzSz_Bilz57LZILGn3qfr0YI7XPjPIxeEHnWltrPqt8nK3I9A5VtmEiE#ab8d4970

https://www.is.fi/suomi100/art-2000005071596.html 

Hän ohjasi meidät yksityisellä alueella olevalle Söderbergetille ihailemaan maisemia. Hänen mielestään se oli saaren paras paikka.

Ilta-auringossa Eestiluodolla

Meiltä loppui aika kierrellä Eestiluodon varsinaista ulkoilualuetta läpi, se jäi ensi kaudelle.

Kansimies sai myös vinkkejä, että aina pitäisi olla pieni pullo lämmikettä taskussa pahan hetken varalle. Meitä hän kutsui ”rekareiksi”, eli rantautujiksi ja innostui Skipperin tarjoamasta palvelusta ja siihen liittyvästä vapaudesta.

Eestiluodosta näkyy muuten hienosti myös Söderskärin majakka. Tällä kertaa se suorastaan kylpi ilta-auringossa, joten vaikka tuulen takia emme sinne päässeet, saimme ihailla sen kauneutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto