Länsi-tonttu eli Länsitoukki 60°05′29.0″N, 025°07′50.5″E ja Helsingin kasuuni 59°56′9″N, 24°55′6″E, Helsinki

 

Länsi-tonttu


Ensimmäisenä mielenkiinnon herätti nimi: mikä ihmeen Länsi-tonttu? (Sille löytyy myös sukulainen: Itätoukki eli Itä-tonttu). Nimen historia juontuu ilmeisesti ruotsin kielestä, sillä saari on ruotsiksi Västra Tokan. Nykyisin virallinen nimi on Länsitoukki.

Saari sijaitsee Isosaaresta kaakkoon ja esim. Lauttasaaresta sinne ajaa noin puolisen tuntia. Oiva veneretken kohde.

Saaristokasvillisuutta

Saari on pieni ja kallioinen, sen ottaa nopeasti haltuun. Puita ei juuri ole, mutta kauniita saaristokukkia kyllä. Maisemat avautuvat upeasti avomerelle etelään. Ja veneiden kiinnitykseen on kuin sitä varten  suunniteltu laguuni. Laguunin suuaukko on itäreunalla. Kallioihin on kiinnitetty hyvin koukkuja. Kovin monta venettä laguuniin mahdu. Varsinkaan, jos ensimmäinen rantautuja ei ole mennyt aivan perälle ja on ankkurilla kiinni. Kiinnityskoukkuja löytyy myös laguunin suuaukolta.

Laguuni

Veneitä laguunissa

Saarella on aikoinaan ollut (ilmeisesti 40-luvulle asti) asutusta. Tästä kuulimme Eestiluodossa herra Åbergilta. Tällä hetkellä rakennuksista ei ole jäljellä kuin perustukset. Saaressa on ollut myös merivartioparakki, mutta se on  palanut 1970-luvulla. Nykyään saarella on tutkaheijastin. Ja vinossa oleva saunarakennus.

Auringonlasku Isosaaren suuntaan

Ehkä mielenkiintoisin nähtävyys saarella on tosiaan ns. polttarisauna. Kenen polttareista on ollut kyse, en tiedä. Ainakin tänä kesänä 2020 se oli kauniisti kallellaan kallioiden välissä.

Yhdellä kerralla saaressa oli veneellinen teekkareita, joiden vakaa aie oli nostaa se suoraan. Työkalujakin oli mukana laaja valikoima. Mutta sauna ei kovin helpolla liikkunut. Se ei tietenkään estänyt sen lämmittämistä. Savu nousi piipusta ja teki mieli itsekin jäädä saunomaan. Teekkarit olivat ottaneet mukaan puut ja veden.

Sauna

Saunan vieressä olevalla kallioseinälle on kaiverrettu teksti ”Poppo Sjöholm valehtelee.” Wikipedia kertoo, että 20.9.1893 venäläinen panssarilaiva Rusalka upposi jonkin matkan päähän Länsitoukista vieden koko miehistönsä, 177 henkeä, meren pohjaan. Saaressa tuolloin asunut kalastaja Poppo Sjöholm on kertonut kuulleensa myrskyn pauhun keskeltä huudon tapaista ääntä, mutta "luuli aistiensa pettävän tai paholaisen olevan irti". Vasta seuraavana päivänä hänelle selvisi, että huudot olivat olleet todellisia ihmisääniä. Saariretket tarjoavat samalla mielenkiintoisia historiakatsauksia.


Yhtenä marraskuisena lauantaina nautimme Länsi-tontun eteläkallioille eväitä ja pohdimme, mitä voisimme vielä tehdä. 

Ei hullumpi kahvittelumaisema

Päätimme ajaa Helsingin Matalan eli Helsingin kasuunin eli Helsingin majakan kautta. Sinne oli matkaa reilu 10nm ja se sijaitsee kohtuullisen ulkona. Keli oli merellä kuitenkin hyvä. Siellä majakka kohosi ylväänä ja kauniina, juuri restauroituna keskellä avomerta. Mietimme remonttimiehiä. Aikamoinen kohde heilläkin on ollut, eikä aivan varmaa, että pääseekö edes työpaikalle joka päivä. Luettavaa löytyy: https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005740704.html


Helsingin kasuuni eli Helsingin majakka


Paluumatka oli meilläkin aika ”kuoppainen”. Kansimies valitti, että pipoa myöten kaikki oli aivan märkää roiskeista 😁. Muuten pääsimme hyvin takaisin lähtösatamaan Lauttasaareen.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto