Kallbådan, Porkkala 59° 52′ 08″ P, 24° 18′ 10″ I









Toinen upea majakkaluoto Söderskärin lisäksi on Kallbådan Porkkalassa. Tämä tunnetaan myös Porkkalan majakan nimellä. Jotenkin nämä keskellä avomerta seisovat jylhät majakat vetävät minua puoleensa

Kallbådanille ei voi yksityisveneellä rantautua (eikä kyllä tee mielikään, kun katsoo, kuinka aallot osuvat ympäröivään kivikkoon). Majakan profiili näkyy aika kauas ja tuntuu jopa taianomaiselta, kun se vihdoin hahmottuu kauniin punaiseksi majakkarakennukseksi.

Majakka on valmistunut 1920. Kiehtova ajatus, että siellä on parhaimmillaan asunut jopa 20 ihmistä.

Helsingistä / Espoosta (Lauttasaari, Keilaniemi) ajoaika on n. 20mn/h nopeudella reilun tunnin verran. Paikka on tuuliherkkä, koska ympärillä ei ole saaria tai luotoja suojaamassa mistään suunnasta. Kannattaa siis valita vähätuulinen keli.

Kipparin hommissa

Porkkalan edustalla on myös Rönnskärin majakka (puolustusvoimien omistuksessa, ei saa nousta maihin ilman erityistä lupaa) ja Kallbådanille reitti kulkee Rönnskärin itä- tai länsipuolelta. Mäkiluoto on ehkä Rönnskäriä tunnetumpi paikka ja länsipuolelta kulkeva reitti menee Mäkiluodon vierestä.  Porkkalan selkä alkaa heti Rönnskärin ja Mäkiluodon jälkeen länteen. Kallbådan rakennettiin itse asiassa korvaamaan Rönnskärin majakka, joka oli liian sisällä saaristossa.

Rönnskär


Kallbådanin lähiympäristö on rauhoitettu, sillä alueella majailee usein hylkeitä. Ne nautiskelevat kallioluodoilla. Olen itse onnistunut näkemään niitä kaksi kertaa. Muutama ”turha” hyljeretkikin on tehty. Ja oi, hylkeet ovat kerrassaan sykähdyttäviä!


 


Tämäkin kohde on omasta mielestäni kauneimmillaan auringon laskiessa mereen.

Ilta-auringossa

Yhdellä retkellä oli 10-vuotias poikani mukana. Hylkeitä ei valitettavasti nähty, mutta jotain ehkä vielä jännittävämpää. Merivartiostolla on nimittäin tukikohta lähellä Porkkalanniemeä ja he harjoittelivat ilmeisesti helikopterilla jotain. Helikopteri pörräsi edes takaisin ja lopulta lähestyi meitä takaapäin lähestyen ja laskeutuen meidän kohdalla n. 10 metrin korkeudelle. Miehistö heilutti ja lensi pois. Poikani totesi, että aivan kuin elokuvassa! Ja oli se jännittävää minullekin.  




Merellä olen kokenut toinen toistaan upeampia auringonlaskuja. Alla yksi Kivenlahdesta, jonne palautin Skipperin veneen.



Kivenlahti



Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto