Vasikkasaari, Helsinki, 60° 9.147'N - 25° 0.955'E





Aivan Helsingin keskustan edustalla on upea veneretkikohde: Vasikkasaari (siltaa pitkin pääsee myös Saunasaareen, jossa saunoja vuokrattavana). Saari on Helsingin kaupungin omistama ulkoilu- ja virkistyssaari.

Vasikkasaaren kartta

Itse olin veneillyt siitä monesti ohi matkalla itään, mutta onneksi päätin lopulta tutustua myös tähän saareen. Itäreunalla on aivan uusi laituri aisapaikkoineen, joten rantautuminen on helppoa. Kävin ensin pyörähtämässä pohjoislaiturissa, mutta ne ovat varattuja saaren asukkaille. Rantautuminen on maksutonta.



Vasikkasaaren vierasvenelaituri

Saaressa on useita kymmeniä yksityisomistuksessa olevia pikkumökkejä kesämajakäytössä. Grillauskatos on yleisessä käytössä.

Saaressa on tehty viime vuosina kunnostustöitä, jotta polku- ja nähtävyysmerkinnät ovat kohdillaan. Ja nähtävyyksiä ja historiaa saaressa on!

Vasikkasaaren opastus toimii

Valkoisen talon historiaan piti vähän perehtyä. Se on saanut nimensä valkoisesta rappauksesta, vaikka nykyään seinät ovat punatiiltä. Rakennus tunnetaan myös komendantin talona. 

Valkoinen talo

Talo on rakennettu 1870 ja se on toiminut venäläisten vartiorakennuksena. Rakennukseen on kuulunut myös jääkellari, jonka rauniot ovat lähistöllä. Ehkä korona-ajan matkustamattomuuden syytä, mutta vähän tuli mieleen Egyptin pyramidit 😂 .

Jääkellarin rauniot ilta-auringossa

Talo on upealla paikalla  korkealla kalliolla ja on aika harmillista, että se on täysin rapistunut. Mikä paikka esim. kesäkahvilalle! Talo on ympäröity metalliaidalla, joten sisälle ei pääse. Tosin ikkunoista ja oviaukosta näkee aika hyvin ja voi vain kuvitella, kuinka joku on ihaillut ikkunoista auringonlaskuja ja Helsingin silhuettia.

Valkoinen talo

Öljysäiliö: saaressa on ollut 3 öljysäiliötä, mutta suuren räjähdyksen (v.1919) jäljiltä niitä on enää jäljellä vain yksi. Ruosteenpunaisena hehkuva säiliö on itse asiassa aika kaunis. Sisäseiniä koristavat graffitit. Ääni kaikuu säiliössä hienosti. Öljysäiliössä on kuvattu Lauri Tähkän Syyskuun kyy -musiikkivideo. 

Öljysäiliö

Öljysäiliö

 

Kiinanmuuri: Saaressa kiemurtelee vanha muuri, jonka tarkoituksena on ollut aikoinaan suojata  puisia varastorakennuksia. Yksi varastorakennuksista oli ammusvarasto, joka juuri räjähti vuonna 1919 tuhoten saarelta paljon rakennuksia.

Kiinanmuuri

Vasikka-Areena: yhden tuhoutuneen öljysäiliön rakenteiden ympärille on rakennettu areena. Näyttää hienolta paikalta, jossa voisi järjestää vaikka mitä.

Vasikka-Areena

Vasikkasaaresta voi lukea myös Hesarin artikkelista: https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006188227.html

Itse ihastuin erityisesti länsirannikon korkeisiin kallioihin ja maisemiin, jotka sieltä aukeavat! Auringossa oranssina hehkuvat kalliot, joilta on upeat näköalat Suomenlinnaan.


Vasikkasaaren kallioita


Suomenlinna

Kansimies innostui myös uimaan. Saunoja emme testanneet.

Uimassa


Tarkempaa tietoa Vasikkasaaresta löytyy mm. https://www.vasikkasaari.org/



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto