Orrengrund, Pernaja, Loviisa 60°16,5′ N- 26°26,8′ E

 

Majakat kiehtovat minua ja jos suinkin on mahdollista, yritän suunnata veneretkeni majakkasaarille. Orrengrund on ollut suljettu majakkasaari, mutta muutaman puhelinsoiton perusteella selvisi, että sinnekin voi tietyin rajoituksin rantautua.

Käkkäräpuu Orrengrundissa

Reitti

Lähdimme liikkeelle Kotkasta. Reitti Orrengrundiin on aika selkeä Kaunissaaren pohjoispuolelta lounaaseen ja kokonaismatka on n. 20 mailia. 

Reitti Kotka - Orrengrund (kartta: Navionics)

Porvoon Hamarista matkaa on n. 30 mailia ja Loviisasta vain n. 12 mailia.

Reitti Porvoo - Orrengrund (kartta: Navionics)

Orrengrundissa on luotsiasema ja luotsiaseman satama-altaassa olevaan laituriin ei saa kiinnittyä. Satama-allas on saaren pohjoispuolella. 

Altaan itäreunalle voi ankkuroitua. Tämänkin varmistimme erikseen.

Vene ankkurissa

Satama-altaan itäreunalta löytyi pieni maja

Koska netistä ei löytynyt selkeitä ohjeita, koputtelimme vielä luotsiaseman oveen ja varmistimme, että vene on sopivassa paikassa ja että voimme kiertää saarta. Tähän ei heidän puolestaan ollut mitään estettä.

Olin niin innoissani! Taas uusi majakkatuttavuus!

Satama-altaan aallonmurtaja

Orrengrund

Orrengrund on Pernajan saaristossa Loviisassa. Saari on pisimmillään noin kilometrin mittainen ja kapeimmillaan vain n. 60 metriä. Saari on ollut pitkään puolustusvoimien käytössä ja saaressa on lisäksi luotsi- ja merivartioasema.

Etelärannan kalliota

Luotsiasema

Satama-altaassa oli kaksi kauniin punaista luotsivenettä ja aivan sataman vieressä luotsiasema.

Luotsiveneitä

 Ensimmäinen luotsiasema on ollut saaressa jo 1802. Nykyinen 5-kerroksinen asema on rakennettu 1957. Luotsiasema on itäisen Suomenlahden vilkkain toimiva luotsiasema.

Nykyinen luotsiasema näkyy taustalla

Merivartioasema toimi saaressa vuodesta 1996. Se muutettiin kaukokäyttöiseksi 2003.

Vanha luotsiasema vuodelta 1925

Masto on aivan tunnusmajakan vieressä

Tutka-asema

Majakka

Orrengrundissa on ollut tunnusmajakka eli pooki jo vuonna 1760. Se korvattiin uudella 1838 ja nykyinen rakennettiin edellisen sorruttua. Orrengrundin nykyinen tunnusmajakka on rakennettu 1858 ja sen on suunnitellut arkkitehti Jean Wik. Majakka on valaisematon. Se on 22,6 metriä korkea (merenpinnasta 32,3 metriä). Alin 15 metriä on muurattu luonnonkivistä ja ylin 6 metriä oli alun perin puuta, mutta vuodesta 1920 se on ollut betonia. Yläosa on maalattu vaaleanpunaiseksi.

Orrengrundin majakka

Majakka on ja on ollut monipuolisessa käytössä, sillä sitä käytetään puolustusvoimien tilapäisenä tulenjohto- ja tähystystornina. Se on toiminut myös luotsien tähystämönä ja siellä on toiminut armeijan meri- ja ilmavalvonta-asema.

Majakka sijaitsee muutaman sadan metrin päässä satama-altaasta länteen.

Loisto

Orrengrundissa ei ole vain majakkaa vaan myös loisto. Kaunis musta-valkoinen betoninen loisto on rakennettu 1903 ja on 4,5 metriä korkea. Se on graniittijalustalla. Loisto sijaitsee saaren länsiosassa.

Orrengrundin loisto

Puolustusvoimat

Saari on ollut puolustusvoimien käytössä ja siellä on ollut varuskunta. Saaresta löytyykin vielä mm. tykkejä, tykkiasemia ja käytäviä.

Tulenjohtotorni

Rakohuone

Tykki

Käytäviä rannikkolinnoitteella

Tykkijalusta


Luonto

Saaren luonto on kaunista ja meri häikäisee kauneudellaan. Saaren eteläranta on laakeaa kalliota.

Laakeaa kalliota. Taustalla viereinen saari Båksören.

 Siirtolohkareita on useampi. 

Siirtolohkare ja onnellinen veneilijä

Saaresta kaakkoon olevaan Båksören-saareen näyttäisi olevan mahdollista jopa kahlata. Niin paljon kivenlohkareita on saarten välissä.

Viereinen Båksören-saari on lohkareiden päässä 

Pohjoisrannalla on hiekkarantaa

Pohjoisrannan kivimuodostelmia

Saaren etelärannalla on myös lampi


Videot omalta vierailultani:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7131271778436943109?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7131272671131667718?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694


Orrengrundista on upeat maisemat merelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto