Helsingin edustan saaria, Helsinki: Suomenlinna, Vallisaari, Kuninkaansaari, Isosaari, Pihlajasaaret, Käärmeluodot, Käärmesaari, Jätkäsaari



 

Helsingin edustalla on monta vierailun arvoista veneretkipaikkaa. Osasta saarista olen kirjoittanut jo erikseen, kuten Vasikkasaaresta. Tähän on nyt koottu muutama muu. Saaret sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä toisistaan ja näiden välillä voi harrastaa vaikka saarihyppelyä.

Helsingin saaria (lähde: Google)


1.       Suomenlinna

Suomenlinnan kirkko ja majakka

Suomenlinna on varmasti kaikille tuttu Helsingin yhtenä tärkeimpänä nähtävyytenä. Se on mm. Unescon maailmanperintölistalla. 

Suomenlinnan satama

Veneilykohteenakin Suomenlinna toimii hyvin. Kustaanmiekka, joka sijaitsee Suomenlinnan ja Vallisaaren välissä, on todella kaunis ja ehkä voi sanoa, jopa legendaarinen veneilysalmi. Kannattaa kyllä varmistaa, ettei osu siihen yhtä aikaa risteilyaluksen kanssa, sillä silloin se tuntuu aika kapealta.



Kustaanmiekka Vallisaaren puolelta 


Suomenlinna on itse asiassa kuuden saaren ryhmä, jotka ovat silloilla kiinni toisissaan. Yhdellä saarista sijaitsee mm. Merisotakoulu.

Vierasvenelaituriin tulee väylä lounaasta. Vieraslaituri sijaitsee käytännössä Suomenlinnan keskellä, telakka-alueen vieressä. Satamassa on 40 paikkaa, eikä muualle saa kiinnittyä. Kiinnittyminen on maksullista.

Suomenlinnan vieraslaituri

Erittäin kaunis on myös salmi Suomenlinnan keskellä (Iso Mustasaaren ja Susisaaren välissä).

Suomenlinnan salmi

Kannattaa jättää vene laituriin ja tutustua Suomenlinnaan, jonka koko alue henkii historiaa.

Suomenlinnan sukellusvene Vesikko

Lyhyesti: Merilinnoitusta on aloitettu rakentamaan jo 1700-luvulla Ruotsin vallan aikana. Silloin paikka nimettiin Sveaborgiksi, suomalaisittain Viaporiksi. Venäjän valta alkoi 1800-luvulla, kunnes alue siirtyi suomalaisille 1918. Tällöin nimeksi muutettiin Suomenlinna.

Suomenlinna

https://www.suomenlinna.fi/

 

2.       Vallisaari

Vallisaaren maisemia

Vallisaari on Suomenlinnasta seuraava saari etelään. Suomenlinnan ja Vallisaaren välistä kulkee kuuluisa Kustaanmiekan salmi, jota pitkin myös isot risteilyalukset kulkevat.



Kustaanmiekasta kulkevat myös risteilyalukset


Vallisaari on ollut puolustusvoimien hallinnassa ja se avautui yleisölle vasta muutama vuosi sitten 2016. Sinne pääsee myös yhteysaluksella.

Vallisaaren arkkitehtuuria


Vallisaaren arkkitehtuuria


Vierasvenelaituri omalla veneellä saapuville on saaren itälaidalla Torpedolahdella. Sinne on helppo ajaa ja laituripaikat ovat aisallisia sekä poijullisia. Laiturin kupeessa on pieni kioski, jonne voi maksaa laiturimaksun. Vierasvenesatamassa on myös vessat sekä kuppiloita, joista saa sekä ruokaa, että kahvia ja jäätelöä.

Vallisaaren kartta
Vallisaaren nähtävyydet

Vallisaari kannattaa ehdottomasti kiertää ympäri. Reitti on hyvin merkitty 

Vallisaaren ympäri kiertää hyvä polku

Matkan varrella on upeita näköalapaikkoja, kaunista luontoa sekä merkittäviä sotahistoriallisia muistomerkkejä. 

Vallisaaren järvi

Tärkeimpänä voisi mainita Aleksanterinpatterin. Se on iso patteri, jonka katon päältä voi ihastella upeita maisemia. Sisätiloihin ei valitettavasti pääse. Vallisaari on toiminut myös tärkeänä luotsiasemana monen sadan vuoden ajan.

Aleksanterinpatteri


Upea maisema länteen

Pizzatauko 


Tulevana kesänä Vallisaaressa järjestetään Helsinki Biennaali: 

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toistuva kansainvälinen kuvataidetapahtuma, joka tuo korkeatasoisen nykytaiteen merelliseen Helsinkiin. Ensimmäinen biennaali järjestetään ainutlaatuisessa ympäristössä, Vallisaaressa 12.6.–26.9.2021. Se esittelee 40 kuvataiteen huippua sekä Suomesta että maailmalta. Taidetta voi löytää niin vanhan tykkitien varrelta kuin ruutikellareista ja tyhjilleen jääneistä asuinrakennuksistakin. Nähdään taiteen aarresaaressa!”

Aion ehdottomasti käydä tutustumassa tähän.

Vallisaaresta pääsee kannasta pitkin Kuninkaansaareen ja sekin saari kannattaa kiertää.

https://vallisaari.fi/


3.       Kuninkaansaari


Kuninkaansaaren arkkitehtuuria

(EDIT: 8.5.2021 lisätty kuvia)


Kuninkaansaaren rakennelmia


Kuninkaansaari on liitoksissa Vallisaareen kapealla kannaksella. Kuninkaansaaren puolelle on vastassa jylhät kalliot, joilta aukeaa hienot maisemat merelle. 


Kannas Vallisaaren ja Kuninkaansaaren välissä

Kuninkaansaaren kallioita

Kuninkaansaaressa ei ole veneille rantautumismahdollisuutta, joten vene kannattaa jättää Vallisaaren vierasvenesatamaan.

Kuninkaansaari on nyt Metsähallituksen omistuksessa. Se on toiminut aikoinaan Suomenlinnan huoltosaarena ja nimensä se on ilmeisesti saanut Ruotsin vallan aikana kuninkaan seurattua sieltä sotaharjoitusta.

Myös Kuninkaansaaren ympäri kulkee hyvin merkitty reitti pituudeltaan parisen kilometriä. 

Reitin varrella on myös hyvät opastukset

Matkan varrella on mielenkiintoisia historiallisia rakennuksia tykkipatteristoista luolakasarmeihin.

Kuninkaansaaren tykistöpatteri

Sammaloituneet portaat

Joidenkin rakennelmien sisälle pääsee

Löytyypä saaresta ehkä koko Suomen lyhyin luontopolku: Lyytinloikka, joka on pituudeltaan 70 metriä! Sille luontopolulle myös poikani suostuivat lähtemään :D.



Luontopolku on merkitty hyvin. Löytyy läheltä Upseeritaloa.


Upseeritalon pihapiiriä


Saaren itäpuolelta kulkee väylä (Haminansalmi), jonka toisella puolella on Santahamina. 

Haminansalmi

Saaren itärannalla on myös hiekkapoukama, jossa on hieno hiekkaranta uimiseen.  

Kuninkaansaaren hiekkapoukama

https://www.kuninkaansaari.fi/


4.       Isosaari

Isosaari

Isosaari sijaitsee Kuninkaansaaresta kaakkoon. Se kuuluu myös sotahistoriallisiin saariin ja on toiminut puolustusvoimien linnakkeena vuoteen 2014 saakka. Vuodesta 2017 alkaen Isosaareen on päässyt myös ulkopuolisia.

Kansimies on käynyt armeijan Isosaaressa ja oli innokas palaamaan sinne ensi kertaa sen jälkeen. 

Puolustusvoimien jäljiltä on vielä merkkejä


Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja myös tämä saari yhdistää kaunista luontoa, upeita maisemia ja historiaa.

 

Isosaaren kivistä rantaa

Isosaaren vierasvenepaikat sijaitsevat pohjoisrannalla pääsatamassa sekä laguunissa. Poijupaikkoja on vajaa 40, eikä niitä voi varata etukäteen. Päivämaksu on 10€.

Isosaaren vierasvenelaituri


Isosaari oli puolustusvoimien käytössä 2012 asti, jolloin varusmieskoulutus siellä loppui ja saari jäi puolustusvoimien harjoitusalueeksi ja vartiolinnakkeeksi. Puolustusvoimille kuuluneita rakennuksia ja alueita on edelleen saaressa. Eritysesti itä- ja etelärannalla on aidattuja, puolustusvoimille kuuluvia alueita.


Isosaaren vanha kasarmi

 

Saaren ympäri kulkee merkitty reitti. Karttaan on merkitty selkeästi, mitä missäkin on. Suosittelen kiertämään.


Isosaaren kartta

 

Uimarantojen ja rakennusten lisäksi on mainittava erikoisuus: golfkenttä, jota kutsutaan Suomen vaativimaksi par-3 golfkentäksi. Minä en pelaa golfia, joten en voi sitä arvioida, mutta uskoisin, että tämä kenttä on pienestä koostaan huolimatta ainutlaatuinen.

 

Isosaaren ulkoilureitti

Me piipahdimme saaressa hieman sateisena päivänä, joten emme pääseet nauttimaan täysimääräisesti upeista, pohjoisrannalla olevista hiekkarannoista. Myös ravintolat, joita saaressa on, olivat tuolloin kiinni.

Isosaaren hiekkaranta

https://visitisosaari.fi/


5.       Käärmesaari ja Käärmeluodot

Pohjoinen Käärmeluoto

Käärmesaari ja Käärmeluodot (välissä lisäksi Käärmekarit) ovat usean saaren ryhmä Lauttasaaren länsipuolella.

Käärmeluotoja on kolme: pohjoinen, itäinen ja läntinen. Itäisellä luodolla en ole käynyt, enkä tiedä, pääseekö sinne rantautumaan veneellä.

Pohjoinen Käärmeluoto 

Pohjoinen Käärmeluotoon pieni ja kaunis kalliosaari. Kallioreunat näyttivät siltä, että lähdin tutkailemaan, sopisivatko ne pojilleni hyppykallioiksi. Eivät sopineet.








Rantautumispaikka on merkitty pohjoisreunalle ja siellä onkin koukkuja. Länsi- ja etelälaidalla on kiviä.

Käärmeluodon kallioita

Pienessä saaressa on korkeat kalliot, joilta aukeaa upeat näköalat. 

Maisemat Käärmekareille

Sen lisäksi on myös pienen pieni hiekkaranta, sekä laakeita kallioita, joilla voi paistatella päivää. 

Käärmeluodon hiekkaranta

On myös tulipaikka ja puucee.

Käärmeluodon tulipaikka


Käärmeluodon puucee

Läntinen Käärmeluoto 

Läntinen Käärmeluoto on kuin suurempi versio Pohjoisesta saaresta. Pohjoisrannan hiekkaranta on upea ja siihenkin voi rantautua. Myös länsilaidalla on kiinnityskoukkuja. Kallio on todella korkea.

Poikani nautti Käärmeluodolla. Taustalla Pohjoinen Käärmeluoto.


Etelä- ja lounaslaidalla on kiviä.

Käärmesaari 

Käärmesaaren kallioita

Käärmesaari on jälleen suurempi versio Läntisestä Käärmeluodosta. Täällä on myös hyvä vierasvenelaituri. Se sijaitsee pohjoisrannalla.  




Käärmesaaren kalliota


Käärmesaari on Espoon ja Helsingin yhteinen ulkoilusaari. Sen ohi ainakin itse ajan todella usein, kun palaan esim. Porkkalansuunnalta Lauttasaareen.

Saaresta löytyy keittokatos ja puucee.

Käärmesaaren maisemapaikka


6.       Pihlajasaaret


Uimakopit on Pihlajasaaren tunnusmerkki


Yksi Helsingin tunnetuimmista kesäalueista on Pihlajasaarten alue. Aivan Hernesaaren edustalla oleviin saariin pääsee myös yhteysaluksella.



Pihlajasaaret sijaitsevat aivan Hernesaaren tuntumassa

Vierasvenelaiturit sijaitsevat saaren pohjoslaidalla ja laiturista löytyy sekä aisa- että poijupaikkoja. Päivävierailu on maksuton.

Pihlajasaari on entinen huvilasaari, mutta se on toimitunut ”kansanpuistona” jo 1929 alkaen. Tällä hetkellä se toimii ulkoilualueena ja kesäisin erityisesti upeat hiekkarannat houkuttelevat ihmisiä paikalle. 

Pihlajasaaren upeita hiekkarantoja


Pihlajasaari koostuu itse asiassa kahdesta saaresta: Läntisestä ja Itäisestä Pihlajasaaresta, jotka on yhdistetty kävelysillalla.

Saaren ympäri kiertää noin kahden kilometrin luontopolku, joka on merkitty maastoon numeroiduin tolpin. Luontopolun varrella on tietoa saaren historiasta. Muutenkin Pihlajasaaren etelälaidalle kannattaa kävellä, sillä maisemat avomerelle ovat upeat.

Pihlajasaaren kallioita


Itäisellä Pihlajasaarella voi myös telttailla. Itäisen saaren halkoo kapea kanaali. 

Itäisen Pihlajasaaren kanaali


Vadelmakupu on Läntisen Pihlajasaaren itärannalla oleva pieni saari, joka on yhdistetty kävelysilla Pihlajasaareen. Vadelmakupu on Pihlajasaaren isännän ympärivuotisena asuinpaikkana.

Pihlajasaaresta löytyy keittokatoksia sekä kaksi ennakkoon varattavaa saunaa.

Oman viehätyksen tuovat risteilyalukset, jotka kulkevat saaren länsipuolella olevaa väylää pitkin.

Risteilyalukset kulkevat Pihlajasaaren vierestä

Myös Pihlajasaaressa on jäljellä jälkiä linnoituksesta, sillä Itäiseen Pihlajasaareen rakennettiin ensimmäisen maailmansodan aikana linnoituslaitteita. Ne eivät kuitenkaan hallitse aluetta.


7.       Jätkäsaari

Muraali

Jätkäsaari ei ole varsinainen veneilykohde, mutta jos haluaa veneillä ainutlaatuisen urbaanissa ympäristössä, suosittelen piipahtamaan alueella.

Länsisataman ja Hernesaaren välistä voi ajaa Hietalahdelle. Siellä on muutama veneenkiinnityspaikka ja voi käydä vaikka syömässä jotain.

Telakka-alue

Pohjoiskulmasta lähtee kanaali Ruoholahteen. Reitillä on matalia siltoja, joten päät kannattaa pitää alhaalla.

Kanaali
Kanaali

Ainakin itselleni tuli fiilis kuin olisi ollut vaikka Amsterdamissa 😊.

Bonus

Paras vessamaisema löytyy Lauttasaaren ST:ltä!

Maisemavessa Lauttasaaressa



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto