Borstö, Nauvo 59°51,64' N - 21°58,10' E

 

Turun saaristossa tai tarkemmin eteläisellä Saaristomerellä Nauvossa sijaitseva Borstö on mukava veneilykohde, josta löytyy hyvä laituri, rauhaa ja samalla myös tekemistä.

Vierasvenelaituriin mahtuu n. 30 venettä ja saaressa on mm. luontopolku, sotahistoriaa sekä ”Borstögumman”.

Reitti Turku - Borstö (kartta: Navionics)

Me lähdimme Ruissalosta, ajoimme Airistoa pitkin ja jatkoimme Stormälön ja Lillmälön läntiseltä puolelta etelään. Väylä jatkui Kirjaisin ohi edelleen etelään. Brännskärin kohdalla meitä ilahdutti hylje! Ajoimme juuri sillä kohdalla hiljalleen ja hylkeen selkä kävi pinnassa aivan veneen vieressä! Se on kyllä joka kerralla yhtä sykähdyttävä hetki. Jäimme odottelemaan kameroiden kanssa, josko hylje tulisi takaisin, mutta ei sitä enää näkynyt.

Ajoväylä Borstön satamaan

Jatkoimme edelleen etelään. Borstö sijaitsee samalla leveysasteella kuin Vänö, joka on itään n. 5 mailia. Vierasvenesatama sijaitsee saaren kaakkoiskulmassa usean saaren suojassa. Satamamaksun (päivämaksu taisi olla 10€) voi maksaa lippaaseen.

Yksi Borstön vierasvenelaitureita

Borstön infotaulu

Matkaa yhteen suuntaan on n. 40 mailia.

Lähdimme saman tien luontopolulle. Polku oli hyvin merkitty ja sen varrella olivat saaren nähtävyydet.

Borstön luontopolun kartta

Saarelle on tullut vakituista asutusta 1740-luvulla, sillä läheiseltä Trunsön saarelta muutti talonpoika. Hänen poikansa rakensivat kaksi taloa, jotka ovat edelleen olemassa: Södergård ja Norrgård.

Borstön venevajoja kalastajakylässä

Maatilan varustusta

 Varhempaakin asutusta on voinut olla. Siitä merkkeinä on mm. jatulintarha. (Borstön opastaulu)

Borstön jatulintarha

Samoihin aikoihin 1740-luvulla lähistölle upposi venäläinen alus. Hylky on edelleen pohjassa, mutta sieltä on nostettu paljon arvotavaroita. (Wikipedia) Saaressa on museo, jonne on koottu esineitä myös muista lähialueille uponneista aluksista. Me emme valitettavasti päässeet museoon sen ollessa kiinni.

Luontopolku kulkee niittyjen ja lehtojen läpi. Saarella ei ilmeisesti ole juurikaan muita havupuita kuin katajia ja saarta on aiemmin kutsuttu myös nimellä Lövö eli Lehtisaari.

Luontopolku kulkee lehtimetsässä

Saaressa on myös heinäpelto

Polku kulkee kallion laelle ja sieltä on upeat maisemat merelle! Pidimme tauon ihaillen merta ja eväitä syöden.


Luontopolulla

Upeat maisemat merelle

Näköalapaikan lähistöllä on myös kaksi sodanaikaista tykkiasemaa. Saari linnoitettiin 1941 ja yhtä naista lukuun ottamatta saaren väki evakuoitiin. Tämä yksi saaren naisista jäi lottana huolehtimaan sotilaiden ruokahuollosta. Sota-aikaan liittyvät rakennelmat, kuten parakit ja laiturit, on purettu sodan jälkeen.

Tykkipeti

Sodan jälkeen myös tykit hävitettiin

Rannikkotykistön muistomerkki Borstössä

Ehkäpä tunnetuin Borstön nähtävyys on Borstögumman. Puinen naisfiguuri, joka on ollut ilmeisesti laivan keulassa, löydettiin 1800-luvun puolivälissä jäältä. Figuuri on ilmeisesti 1700-luvun ruotsalaiseen sotalaivaan kuulunut puinen patsas.

Borstögumman

1984 julkistettiin Alla Kerisalo-Johnssonin tekemä muistomerkki "Purjehtiminen on välttämätöntä, eläminen ei ole välttämätöntä". Reliefi on Borstön vesillä menehtyneiden merenkulkijoiden muistoksi ja symbolisoi talonpoikaispurjehduksen aikaa. 

Muistomerkki vesillä menehtyneiden merenkulkijoiden muistoksi

Kalliolla istuessamme huomasimme pilvien kerääntyvän. Tutkailimme säätietoja ja näytti, että ukkonen voisi nousta. Pohdimme, että jäämmekö saareen yöksi vai lähdemmekö saman tien paluumatkalle. Päätimme lähteä matkaan. Katsoimme matkan varrella olevia satamia, joihin voisi tarpeen tullessa pysähtyä. Pääsimme kuitenkin turvallisesti Turkuun kotisatamaan.

Ukkospilvet jäivät taakse

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002960430.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto