Jatulintarhat: Sipoo, Rågskär 60° 11.3013’N - 25° 30.3362’E ja Nauvo Halsholm 60° 7.34’ N - 21° 46.34’E ja Nauvo Finby Hvits 60° 11.68’ N - 21° 54.68’E

 

Oletko kuullut jatulintarhoista? Minulle sana ei ollut tuttu ennen kuin se tuli vastaan etsiessäni mielenkiintoisia veneilykohteita.


Jatulintarha Rågskärissä


Historiaa

Jatulintarhojen historiasta ja synnystä on useampi tarina ja tässä niistä on pari.

Jatulintarhat ovat kivistä koottuja labyrintteja ja niitä löytyy rannikolta useampia. On kiehtovaa pohtia, kuinka eri puolella Suomea (ja maailmaa), ollaan päädytty samankaltaisiin rakennelmiin. Ja hienoa on, että niiden on annettu olla rauhassa satoja vuosia.

Jatulintarha Rågskärissä. Minä keskellä.

Vanhimmat on kasattu mahdollisesti jo pronssikaudella ja nuorimmatkin ovat muutaman sadan vuoden takaa (Tiede-lehti 2004).

Yksi teoria on, että kalastajat ja merimiehet ovat rakentaneet tarhoja ajankulukseen ja odotellessaan suotuisia tuulia.

Toinen teoria on, että merimiesten morsiamet kiipesivät korkeille kallioille nähdäkseen laivojen palaavan takaisin. Ja totta, näkemäni tarhat ovat olleet korkeilla paikoilla. Puolisojaan odotellessaan, he rakensivat kivilabyrintteja, joissa voi tanssia ja juosta. Ruotsiksi jatulintarha onkin jungfrudans.

https://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/merkilliset_jatulintarhat

Olen vieraillut neljällä jatulintarhalla: kaksi on ollut Sipoossa ja kaksi Nauvossa. Yhden ohi lisäksi ajettiin, mutta se sijaitsee Skallerholmarnassa, jossa on Merikarhujen venesatama. Sinne en uskaltautunut rantautua.

Veneily on siis tuonut minut myös paikallishistorian äärelle. Mielenkiintoista, millaisia tarinoita saaristoomme kätkeytyykään.

Sipoo

Rågskär, Sipoo: 

Onaksesta lounaaseen sijaitsevassa Rågskärin saaressa on jatulintarha. Sijainti on helppo löytää, sillä kun ajaa väylää Onaksen eteläpuolelta, saari jää väylän eteläpuolelle. Saaren luoteispuolella on korkea kallio, jossa ei ole puustoa. Sen huipulla on jatulintarha. 

Rågskär. Paljas kallio opastaa jatulintarhalle.

Sijainti on todella hieno ja kallion laelta on upea maisema.


Jatulintarha Rågskärissä

Rantautuminen kannattaa tehdä hitaasti ja tarkasti, sillä ranta on kivikkoinen ja vedenalaisia kivia on aivan rannassa. Me löysimme hyvän paikan useamman yrityksen jälkeen aika läheltä tarhaa.

Ankkurikiinnityksellä Rågskärissä


Saaressa on myös toinen jatulintarha. Sen sijainti oli merkitty karttaan ja pienen etsinnän jälkeen sekin löytyi. Se oli sammaloitunut ja myös hieman vaurioitunut, mutta tunnistettavissa.

Sammaloitunut jatulintarha Rågskärissä


Rågskärissä on myös mökkiasutusta, joten kannattaa katsoa, missä liikkuu.  

Ei paikkaa, missä kansimies ei kävisi uimassa.

Nauvo

Reittini Turusta kahdelle jatulintarhalle: Halsholmiin ja Nauvon Finbyyn. Matkaa kertyi n. 55 mailia. Airistoa alas ja Nauvon saaren länsipuolta etelään, jossa Halsholm sijaitsee ja sieltä Nauvon vierasvenesatamaan, josta paluu Airistoa pitkin Ruissaloon.

reitti (kartta: Navionics)


Halsholm, Nauvo: 

Tämä kohde on mainittu Museoviraston listalla. Saaressa on mökkiasutusta, joten maanomistajalta kannattaa kysyä lupa. 



Halsholmin jatulintarha


Saimme veneen hyvin ankkurikiinnityksellä kallioon ja jatulintarha oli merkitty hyvin karttaan, joten se löytyi helposti.

https://www.kyppi.fi/to.aspx?id=112.533010019

Nauvo Finby Hvits: 

Tämän tarhan katselu vaatii pientä kävelyä, sillä se sijaitsee parin kilometrin päässä Nauvon vierasvenesatamasta. Nauvon vierasvenesatamassa on maksuttomia kahden tunnin aisapaikkoja satamatoimistoa vastapäätä. Pidempiaikaiseen oleiluun päivämaksu on 15€ (kausi 2021). https://naguhamn.fi/

Nauvon vierasvenesatama

Lähes perille pääsee tietä pitkin kulkemalla. Toinen vaihtoehto on hyvin merkitty luontopolku. Suorinta reittiä se on suunnilleen saman pituinen.

Tie jatulintarhalle


Luontopolku jatulintarhalla

Jatulintarha on hyvin säilynyt. Läheltä kun katsoo, näkee, kuinka kivet ovat hankautuneet kalliota vasten. https://visitparainen.fi/fi/uncategorized-fi/saariston-upeat-retkikohteet-5-nauvon-jatulintarha/


Hvitsin jatulintarha

Hvitsin jatulintarha 

Jatulintarhan vieressä on myös vanha mylly. Se näyttää siltä, että jos hipaiseekaan sitä, se luhistuu.

Vanha mylly jatulintarhan vieressä

Muita jatulintarhoja: 


Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto