Mjåviken, Porvoo kalastajakylä 60°16'09.6"N - 25°42'43.8"E ja Fladan, Porvoo luonnonkanava 60°19.32’N - 25°43.03’E

 

Kun lähdette veneilemään, kuinka paljon pohditte, minne voisi ajella? Onko kohteena sama tuttu paikka, vai aina joku uusi? Minulla suunnitelmiin vaikuttaa ensisijaisesti keli ja erityisesti tuulen suunta ja voima. Sen jälkeen olenkin aika avoin kaikille vaihtoehdoille.



Mjåvikenin lahdella oli upea keli

Kerään listalleni mielenkiintoisia kohteita, joita löytyy somesta, lehdistä, ystäviltä, blogeista ja vaikka mistä. Listalta on sitten helpompi poimia sopiva kohde, kun on päätetty lähteä veneelle.

Mjåviken

Mjåviken tuli vastaan, kun selailin verkosta Porvoon alueen veneilykohteita. Matkaa esim. Lauttasaaresta on hieman yli 30 mailia.


Reitti Helsinki - Mjåviken (kartta: Navionics)

Mjåviken ei ole veneilykohde, jonne voisi rantautua, vaan se on nähtävyys, jota voi ihailla mereltä. Mjåviken sijaitsee Vessölandetin länsiosassa. Se on vanha kalastajatila, joka on suojeltu jo vuodesta 1948 maisemallisten ja kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttämiseksi. Maihinnousu ja alueella oleskelu ilman erityistä lupaa on kielletty, mutta lahdella voi veneillä ja ihailla vanhaa kalastajakylää.

Mjåvikenin kalastustila

Olen yrittänyt etsiä kovasti tietoa, että miltä ajalta rakennukset ovat, mutta ihan helpolla ei tieto löydy. Jos joku tietää, niin mielelläni kuulisin.

Mjåvikenin kalastusmajoja

Fladan

Toinen Porvoon alueella, itse asiassa samassa Vessölandetissa, on Fladanin luonnonkanava. Tai miten tämän kuvailisi, sillä juuri tämä luonnonkanava tekee Vessölandetista saaren. Kanava sijaitsee saaren koillisosassa.

Kaunis Fladan ilta-auringossa

Tästä olen kirjoittanut jo aiemmassa blogissani. Tämä on siis myös kohde, jota voi ihailla vain veneestä. Jos haluaa ajella Mjåvikenistä Fladanin läpi, tulee matkaa lisää n. 20 mailia, sillä koko Vessölandet pitää kiertää. 

Reitti Mjåviken - Fladan (kartta: Navionics)

Luonnonkanava on n. 3,5 km pitkä ja kulkee vesikasvuston ja peltojen keskellä. Syväys on merkitty 1,2 metriksi. Kanavassa on nopeusrajoitus, eikä kyllä tee mielikään ajaa kovempaa. Meillä oli konekin varmuuden vuoksi ylhäällä.

Fladan-luonnonkanava

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto