Lillfjärden, Pernaja, Loviisa 60°16,30' N - 26°06,18' E

 

Etsimme heinäkuussa hyvää veneilykohdetta ja selailimme Uudenmaan virkistysyhdistyksen (Uuvi) sivuja ja silmiin osui Lillfjärden Loviisassa. Se vaikutti mielenkiintoiselta usean saaren kohteelta ja suhteellisen suojaiselta paikalta, joten lähdimme sinne.

Uuvi

Uuvi koostuu 19 uusmaalaisesta kunnasta, joissa asukkaita on noin 1,6 miljoonaa ja mukana on myös 5 tukijäsentä, kuten Suomen Latu ja Suomen Purjehdus ja Veneily. Yhdistyksen tavoitteena on ”luoda puitteet hyvinvointia lisääville luonnossa liikkumisen kokemuksille”. Uuvin sivuilta löytyy lähes sata virkistysaluetta. Lillfjärdenin alue on itse asiassa Uuvin ensimmäinen kohde.

https://uuvi.fi/fi/kohde/lillfjarden/

Reitti

Lähdimme Helsingin Lauttasaaresta liikkeelle. Ajoimme Santahaminan eteläpuolelta ja jatkoimme kohti itää. Meidän reitti kulki Äggskärin pohjoispuolelta, samoin Pellingin pohjoispuolelta. Ennen Byön saarta (missä on muuten ihana suojaisa Bockhamnin satama) käännyimme kaakkoon. Pienen selän jälkeen suunta pohjoiseen ja Lillfjärden löytyy Hamnholmenin pohjoispuolelta. Lähin suurempi venesatama on  n. 6 mailia pohjoiseen oleva Kabbölen satama.

Reitti Helsinki - Lillfjärden (kartta: Navionics)

Matkaa oli noin 41 mailia yhteen suuntaan.

Me ajoimme lahdelle Fallholmenin itäpuolelta. Salmeen on merkitty muutama kivi, joten kannattaa ajaa hitaasti ja navigoida tarkasti. Uuvin sivuilla ohjeistetaan seuraamaan Lötholmenin länsiraunassa olevaa linjataulua.

Lähestyminen Lillfjärdeniin (kartta: Navionics)

Strömmingholmen

Keskellä lahtea on Strömmingholmenin saari. Olimme ajatelleet, että lahti on niin suojaisa, että löydämme varmasti hyvän rantautumispaikan, mutta niin vain tuuli osui sellaisesta suunnasta ja niin navakkana, että oli todella haastavaa ankkuroitua. Lopulta saimme veneen ankkuriin saaren itäreunalle.

Ankkurissa

Saarella oli korkea kallio, jonne tietysti kiipesimme. Sieltä olikin upeat maisemat kahvihetkelle.

Onnellinen veneilijä ja maisemat lahdelle


Kahvi maistui

Tämä saari ei kuulu Uuvin alueeseen, mutta saaressa ei ollut asutusta, joten jokamiehenoikeudella rantauduimme.

Störmmingholmenin kallio

Hästön

Seuraavaksi jatkoimme Hästönille. Se on Lillfjärdenin alueista suurin. Vierasvenelaituri on suhteellisen iso ja lisäksi on kiinnityspoijuja. Ehkä tuulesta johtuen vain yksi vene oli meidän lisäksemme laiturissa.


Hästön vierasvenelaituri

Grillipaikka rannalla

Hästönissä on tulipaikkoja ja suorastaan upea keittokatos.  

Hästön upea grillikatos

Hiekkaranta kutsui veneilykaveria uimaan.

Veneilykaveri uimassa

Fallholmen

Lahdelle ajetaan Fallholmenin ja Hamnholmenin välistä ja toki niissäkin saarissa piti piipahtaa. Fallholmeniin tosin tuuli niin kovaa, että veneilykaverini piti jäädä vartioimaan venettä ja vain minä ehdin pikaisesti piipahtaa saarella. 

Fallholmenin kalliot ovat laakeita

Hienoja laakeita kallioita ja grillipaikka löytyivät saaresta. Kiinnityskoukkuja on sekä luoteisosassa että itärannalla. Me pysähdyimme luoteisosaan.


Upeaa kalliota

Grillipaikka Fallholmenissa

Hamnholmen

Veneilykaveri tähystää

Hamnholmeniin saimme veneen hieman suojaisempaan paikkaan kiinni ja siellä ehdimme kiertää aluetta rauhassa läpi. Hamnholmenin länsireunalla on kiinnitysrenkaita. Me jätimme veneen länsireunan keskimmäiseen ”ulokkeeseen”.  

Vene ankkuriin niemen suojaan.

Vene ankkurissa

Kalliossa oli kunnon kiinnityskoukut


Myös sieltä löytyi grillipaikka.

Hamnholmenin grillipaikka

Lahden pohjukassa oli ihana hiekkaranta.

Hamnholmnin lahti

Pieni hetki lahdenpoukaman hiekkarannalla

Isot siirtolohkareet yllättävät aina. Jäällä on todellakin ollut suuri voima kuljettaa isoja kiviä.

Siirtolohkare Hamnholmenin rannalla

Onnellinen veneilijä siirtolohkareen päällä. Pientä haastetta oli päästä ylös.

Usean pikkupysähdyksen jälkeen lähdimme kotimatkalle. Tänne pitää tulla uudestaan, sillä paljon jäi vielä näkemättä.

Maisema länsi-lounaaseen

Alueella voi myös nähdä kalasääskiä. Niiden pesimisrauhaa varten on rauhoitettu Fallholmenin länsipuolella oleva Bisaholmsklacken-luoto. Me emme valitettavasti niitä nähneet.

Video retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7122463432355581190?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto