Tampere – Hämeenlinna: Pyhäjärvi

 

Luin Skipperin FB-sivulta erään veneilijän ajaneen Tampereelta Aulangolle ja enköhän innostunut siitä! Saimme tuplavarauksen, joka mahdollisti tämän. Matkaa on nimittäin yhteen suuntaan n. 55 mailia ja reitillä on paljon kapeita väyliä, joilla on hidastuksia.

Reitti Tampere-Hämeenlinna (kartta: Navionics)

Raipe aamuauringossa

Lokakuinen aamu Pyhäjärvellä

Lähdimme heti aamulla liikkeelle ja aamu palkitsi meidät upealla auringonpaisteella. Päiväksi oli luvattu pilvistä, joten tämä oli iloinen yllätys. Keltaiset puut loistivat auringossa.

Syksy Pyhäjärvellä

Reitti kulki Kaivannon avokanavan kautta (tämä on eri Kaivannon kanava kuin Pälkäneellä oleva). Siitä väylä jatkui kohti Lempäälää ja sulkua.

Kaivannon avokanava

Sulku toimii itsepalveluperiaatteella ja erityisesti syksyllä kannattaa tarkistaa aukioloajat. Lokakuussa 2021 se esimerkiksi sulkeutuu jo klo 17. Pääsimme ainoina veneilijöinä nopeasti kanavan läpi. Reitti jatkui Konhonvuolteelle, jossa se menee moottoritien alta ja heti perään tulee vanha rautatiesilta.

Lempäälän sululla

Tämän jälkeen tuli Sääksmäen riippusilta (tunnetaan myös Viidennumeron siltana vieressä olevan Viidennumeron motellin mukaan). Ennen siltaa löytyy Visavuori, joka on kuvanveistäjä Emil Wikströmin taitailijakoti ja ateljee. Lisäksi siellä on pilapiirtäjä Kari Suomalaisen töitä. Se on ehdottomasti ensi kauden listalla.

Sääksmäen silta

Tämän jälkeen väylä jatkui kapeana, mutkittelevana kohti Hämeenlinnaa.

Kapeaa väylää kohti Hämeenlinnaa

Siltoja matkalla Hämeenlinnaan

Aulanko ja sen hotelli osuivat myös reitille. Kesällä retken voisi tehdä siten, että ajaa illaksi Aulangolle, yöpyy siellä ja ajaa seuraavana päivänä takaisin. Näin aikaa jäisi perehtyä myös Aulangon historiaan ja hienoihin vanhoihin rakennuksiin. Lokakuussa pimeä tulee niin aikaisin, että ei taitaisi valoisan aikaan ehtiä perille.

Aulanko

Lopulta pääsimme Vanhankaupunginlahdelle ja upea Hämeen linna oli edessämme! Kyllä Suomen linnat ovat komeita.

Hämeen linna

Hämeen linna

Linna on jo yli 700 vuotta vanha, sillä sen rakentaminen on aloitettu 1200-luvun lopulla. Tällöin Birger jaarli teki ”ristiretken” Hämeeseen ja halusi yhdistää alueen tiiviimmin Ruotsiin.

1300-luvun loppupuolella alkoi ns. tiilikausi ja julkisivuissa käytettiin tiiltä. Hämeen linnan tiilikoristellut seinät ovat ainutlaatuisia.

Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe kävi linnassa 1639 ja samalla päätti Hämeenlinnan kaupungin perustamisesta.

1837 päälinna muutettiin arkkitehti C. L. Engelin suunnitelman mukaisesti vankilaksi.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/haemeenlinna/historia?_ga=2.101439305.931568591.1633450359-843800054.1632323925

Vanhankaupunginlahdella oli myös upea huvimaja

Muita linnoja tai raunioita:

Turun linna, Turku

Olavinlinna, Savonlinna

Suomenlinna, Helsinki

Kuusiston piispanlinnan rauniot, Turku

Svartholma, Loviisa


Paluumatkalla pysähdyimme vielä Lempäälän Vaihmalan hovissa kahvilla.

Vaihmalan Hovi

Vaihmalan Hovi

Alue on ollut Ihamaan kylän kantatiloja jo 1540-luvulla. Tällöin se toimi ratsumiestilana. Tämän jälkeen se toimi työläistilana ja tunnettiin Klemolana.

1906 tila myytiin Lempäälän kunnalle ns. vaivaistaloksi. Päärakennus valmistui hourulaksi eli mielisairasosastoksi. Pian valmistumisen jälkeen se tuhoutui tulipalossa. Uusi rakennus valmistui 1914.

1920-luvulta alkaen vaivaistalojen virallinen nimi muuttui kunnalliskodeiksi. Kunnalliskoti oli maatila, jonka töihin asukkaat osallistuivat. 1962 hourula lakkautettiin ja maatila 1966. Nykyisin tila on toimii ravintolana ja majoituskäytössä. Lisää voi lukea: https://lvs.fi/2014/10/01/vaivaistalon-vaiheita/#584b280d

Vaihmolan Hovin terassilla

Upea paikka!

 Tästä tuli siis linnojen ja kartanoiden retki!

Kommentit

  1. Olipa kiva lukea Suomen historiaa matkatessa kanssanne kotisohvalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta! Itseäni kiinnostaa historia ja taustat ja veneilyn kautta on löytynyt todella mielenkiintoisia kohteita ja Suomen historia on herännyt ihan uudella lailla henkiin. Mielelläni näitä jaan muillekin :-).

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto