Turku, nähtävyydet

 

Yksi Turun kauneimmista alueista on Aurajoen ranta. Ja siellä ovat tietysti myös Skipperin veneet. Skipperi on muuten nimennyt veneensä poikkeuksellisesti miesten mukaan ja joka kerran naurattaa, kun muistan, että Aurajoessa olevat veneet ovat Matti ja Teppo.

Matti ja Teppo Aurajoessa

Aurajoesta kun lähtee liikkeelle, on edessä melkein väkisin todellinen nähtävyyskierros. Itse ajelin siellä useaan kertaan ja kuvatkin ovat touko-marraskuulta.

Turun jokirantaa

Aurajokea kun ajaa hieman ylöspäin (siis poispäin mereltä), näkee kauniin Tuomiokirkon.

Tuomiokirkko Turun illassa

Jokiranta on täynnä ravintoloita ja Aurajokea ylittää (maksuton) Föri-niminen kaupunkilautta. Se kuljettaa ihmisiä joen yli. Sitä kannattaa tarkkailla, sillä sen ajorytmi on aika tiivis, mutta matka ei kestä kuin pari minuuttia.

Merelle päin ajaessa ovat edessä Suomen Joutsen ja Turun linna.

Suomen Joutsen on 3-mastoinen 1902 rakennettu fregatti, joka toimii tällä hetkellä museona. On muuten käymisen arvoinen paikka. Suomen Joutsen on yksi Turun symboleista.

Suomen Joutsen iltavalaistuksessa


Turun linna on yli 700 vuotta vanha linna, jonka kiehtovasta historiasta voi lukea mm. www.turku.fi/turun-linna. On myös upea vierailukohde.


Turun linna

Myös laivaterminaali on matkalla. Oma vene tuntuu aika pieneltä suurten risteilijöiden rinnalla. Lisäksi kannattaa huomioida, että aluksia tulee ja menee säännöllisesti ja väylä Airistolle on aika kapea. Samat nopeusrajoitukset koskevat kaikkia, mutta ainakin itse menen mielelläni väylä reunalle ja annan risteilyaluksen mennä ensin.

Suuret risteilijät ajavat samaa väylää Airistolle

Väylä kulkee Ruissalon eteläpuolelta ja Ruisrockissa käyneet tunnistavat alueen, jolla on rokattu vuosikymmeniä. Kansainväliset tähdet hämmentyvät joka kerran, kun ohi lipuu Ruotsiin matkalla oleva risteilyalus. Ruissalo on saari, joka on tunnettu myös upeasta lehtometsästään ja suuri osa alueesta on suojeltua. Rannoilla näkee toinen toistaan hienompia pitsihuviloita.

Ruissalon pitsihuviloiden saunoja

Lähes Airistolle asti on voimassa nopeusrajoituksia, joten kannattaa huomioida tämä aikataulussa.

Me lähdimme Naantalin suuntaan ja päätimme kiertää Luonnonmaan.

Naantalin Ukko-Pekan silta

Naantalin vierasvenesatama sijaistee vanhassa kaupungissa ja on ehdottomasti pysähtymisen arvoinen. Jos lapsia on mukana, on kävelymatkan päässä myös Muumimaailma. Naantali on ehdoton kesäkaupunki, joka herää eloon kesäisin. Me pysähdyimme Naantalissa jäätelöllä. Naantalista on myös toisessa kirjoituksessani https://onnellinenveneilija.blogspot.com/2021/01/saarihyppelya-saaristomerella-gullkrona.html.


Naantalin kirkko


Naantalin vanha kaupunki

Lähes vastapäätä Naantalin vierasvenesatamaa on tasavallan presidentin kesäasunto Kultaranta. Jos lippu liehuu salossa, on presidenttipari paikalla.

Kultaranta, presidenttiparin kesäasunto

Reittimme jatkui Kultarannan ohi ja Luonnonmaan kärjestä käännyimme takaisinpäin. Lapset halusivat kuitenkin uimaan, joten pysähdyimme väylän sivuun hetkeksi uimaan.

Usein miten luonnon tarjoamat elämykset on kaikkein suurimpia, mutta välillä veneily kaupungissakin on sykähdyttävää. Ainakin lapsille oli mukavaa bongata konkreettisia kohteita.

Aurajoki on hieno iltavalaistuksessa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto