Svartholma, Loviisa 60°22,8' N - 26°18,1' E

 


”Loviisassa on kuulemma linnoitussaari”, kertoi kansimies. Muuta ei tarvittu ja aloitin suunnittelemaan veneretkeä sinne.

Paljonko sinne on Lauttasaaresta (Helsingistä) matkaa? Entä kauanko matka kestää? 

Me lähdimme Skipperin veneellä toukokuisena lauantaiaamuna heti varauksen alettua 8.30. Ei ollut vielä ruuhkaa väylillä 😊. Aurinko paistoi ja keli oli hyvä. Reitillä on parin selän ylitys, joten meillä oli myös varasuunnitelma, jos tuuli olisi tehnyt tepposet. Nyt tuulta ei juurikaan ollut ja se pieni kevyt tuuli tuli koillisesta, joten ei juurikaan haitannut.

Matkaa yhteen suuntaan on n. 55 mailia ja aikaa kului vajaa 3 tuntia. Paluumatkalla oli vielä tyynempää, ja matka-aikakin lyheni jonkun verran.

Reitti Lauttasaari-Svartholma (kartta: Navionics)

Reitti kulki Kuninkaansaaresta eteläpuolelta Kuiva-Hevoselle. Siitä Onaksen eteläpuolelta  kohti Äggskäriä, jonka pohjoispuolelta kohti Pellinkiä. Ajoimme Tirmon kapeikon läpi ja sieltä ”isolle väylälle” kohti itää. Hieman Storskarvenin jälkeen väylä Loviisaan kääntyy pohjoiseen. Ja siellä, muutama maili ennen Loviisaa, on Svartholmin linnakesaari.

Vierasvenesatamaan on helppo tulla. Laituri vaikuttaa uudelta ja aisapaikkoihin on helppo kiinnittyä. Ei ollut ilmeisesti sesonki päällä, sillä meidän lisäksi laiturissa oli vain yksi toinen vene. Vierasvenesatama on maksuton, samoin linnoitusalueella kulku.

Svartholman vierasvenesatama on maksuton

Svartholman linnoitus

Svartholman kartta

Svartholman merilinnoitus on rakennettu jo 1700-luvulla Suomenlinnan sisarlinnoitukseksi. Sen tarkoituksena oli turvata Ruotsin itärajaa. Linnoituksen on suunnitellut eversti Augustin Ehrensvärd. Arkkitehtuurista kiinnostuneille tiedoksi, että tyypiltään linnoitus on säännöllinen bastionlinnoitus.

Svartholman linnoituksen pohjakuva

Venäläiset valloittivat linnoituksen 1808 ruotsalaisten antautuessa lähes ilman vastarintaa. 1830-luvulla saarelle sijoitettiin suomalaisia rangaistusvankeja. Venäläiset toimivat saaressa 1853 asti ja sen jälkeen linnoitus tyhjennettiin. Krimin sodassa 1855 englantilainen laivasto räjäytti linnoituksen käyttökelvottomaksi.

Svartholman linnoituksen pohjoisrantaa

Linnoitusta on restauroitu 1960-luvulta alkaen. Nykyään linnoitus on muinaismuistolain suojaama muinaisjäännös ja Metsähallitus hallinnoi linnoitusta.

Svartholman linnoitus

Svartholman linnoituksen sisäpiha


Lähde: Svartholma

Palvelut

Linnoitusalueen reiteillä voi kävellä vapaasti ja kulkua on helpotettu mm. portailla. Saarella järjestetään myös opastettuja kierroksia ja tiloissa järjestetään myös näyttelyitä. Meidän vierailumme aikana näyttely oli suljettu.

Svartholman linnoituksen kulkureittejä

Saaressa on myös kesäravintola. Jos haluaa nauttia piknikistä, sekin onnistuu ja saaresta löytyy useampi nuotiopaikka. Jopa telttailu on tietyllä alueella sallittu.

Svartholman linnoituksen muuria

Voin todella lämpimästi suositella Svartholmaa retkikohteeksi. Meidän visiitti oli aika lyhyt, mutta ehdimme kiertää aika pienen saaren hyvin ja nauttia vielä piknikin upeissa maisemissa. Ja kansimies kävi tietysti uimassa.

Kansimies uimassa

Loppumatka sujui leppoisasti. Lieko aikainen herätys vaikuttanut, että kansimiehen piti ottaa pienet nokoset? 😁 

Päiväunet veneessä


https://visitsvartholm.fi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto