Brokholmen, Stora Brokholmen, Porvoo, 60° 13.648’N - 25° 59.855’E

 

Porvoon ulkosaaristossa on kolmen saarta, jotka sijaitsevat lähellä toisiaan ja kuuluvat Uudenmaan virkistysalueyhdistykselle, Uuville. Brokholmenin (myös Stora Brokholmen joissain kartoissa) lisäksi kaksi muuta saarta ovat Bredholmen ja Norra Sandö.

Saaret sijaitsevat Pellingin itäpuolella ja sopiva reitti kulkee sekä Pellingin etelä- että pohjoispuolelta. Me lähdimme liikkeellä Lauttasaaresta ja sieltä matkaa on n. 37 mailia.  

Reitti Helsinki-Brokholmen (kartta: Navionics)

Pohjoispuolen reitti kääntyy Pellingin Benita’s Cafen kohdalta kaakkoon ja jatkuu Sundön ja Tullandetin välistä. Benita's Cafe on hyvä taukopaikka vaikka jäätelölle ja löytyy myös tankkauspiste. Ihastelin kauniita saaristolaismökkejä ja huviloita tämän salmen varrella. Lökönin jälkeen väylä jatkuu itään ja Fjurholmenin ja itämerkin jälkeen väylä kääntyy etelään. Brokholmen on Bastön ja Bredholmenin itäpuolella.

Reitti Pellingistä Brokholmeniin (kartta: Navionics) 

Vierasvenelaituri sijaitsee saaren kaakkoiskulmassa ja poijupaikkoja on muutama. Tämän lisäksi on vanha jykevä lastauslaituri, johon voi myös kiinnittyä. Itse asiassa se on vanha hiekanlastauslaituri, sillä saaresta on kuljetettu hiekkaa 1900-luvun alussa (https://uuvi.fi/fi/kohde/brokholmen/).

Brokholmenin vierasvenelaituri

Saaressa on tulipaikkoja sekä puucee.

Brokholmenin kartta (pahoittelut huonosta laadusta)

Saari on aika suuri ja ehdimme tutustua käytännössä vain saaren eteläosaan, mutta sekin tarjoili kaunista saaristoluontoa.

Brokholmenin luontoa

Kävelimme länsirannalle metsän läpi tavoitteena löytää ilta-aurinko. 

Brokholmenin läpi menee polku

Sieltä löytyi kaislikkoinen ranta, joten lähdimme kohta lounaiskulmaa, jossa oli kaunis kallioranta.

Brokholmenin länsi-lounaisranta

Kävelimme vielä hieman eteenpäin ja lopulta levitimme piknik-viltin aivan lounaiskärkeen. Siellä oli pieni lahden poukama ja myös kaunis sileä kallio ja näkymä moneen suuntaan.

Brokholmenin lounaiskärkeä

Brokholmenin lounaiskärki. Edessä Brokholmsören.

Rannasta pääsi hyvin uimaan ja innokkaimmat juoksivatkin suoraan veteen. Eteläranta on hyvin kivikkoinen ja kiviä oli myös lahden poukamassa. Olikin hauskan näköistä seistä keskellä merta veden ollessa nilkkojen korkeudella. Edessä oli myös pieni luoto, joka houkutteli uimaretkelle, mutta sinne emme lähteneet.

Brokholmen: uimassa lounaiskärjessä

Pieni merenpeikko levät päässä


Vaikka eteläranta on kivikkoinen, sieltä löytyy myös hiekkaranta. Samaan aikaan saaressa oli useita melojia, jotka olivat rantautuneet hiekkarannalle. Suuret kivet houkuttelivat kiipeämään niiden päälle.

Brokholmenin eteläinen hiekkaranta

Tämä oli helppo kohde tulla, tilaa oli lämpimänä kesäkuun iltana hyvin ja mukana olleet lapset nauttivat kivikiipeilystä ja uimisesta. Ja paluumatkalla ilta-aurinko hemmotteli jälleen kauneudellaan!

Ilta-aurinko Helsingin yllä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto