Björkö, Korppoo, Parainen, Saaristomeri 59°54,5' N - 21°40,80' E

 

Björkö 💗. Harvasta paikasta kuulee niin paljon positiivista kuin tästä saaresta.

Björkö lukee saaren itälaidalla kalliossa

Reitti

Me lähdimme liikkeelle aurinkoisena ja lähes tyynenä päivänä Turusta. Pudottelimme alas Airistoa pitkin ja sen jälkeen Lillandetin itäpuolelta edelleen etelään ja sen jälkeen lounaaseen. Björkö sijaitsee Nötöstä muutaman mailin lounaaseen.

Reitti Turku - Björkö (kartta: Navionics)

Toinen vaihtoehto olisi ollut iso väylä Nauvon ja Korppoon välistä.

Matkaa Turusta on noin 40 mailia.

Björkön Byviken

Vierasvenesatama sijaitsee saaren lounaisosassa, lahden pohjukassa Byvikenissä. Luonnonsatamassa ei ole laituria tai poijuja, joten ankkurilla kiinni. Lahden pohjukkaa ympäröivät jyrkähköt kalliot, joten rantautuminen on helppoa, sillä kiviä tai matalikkoa ei juuri ole. 

Byvikenin rantakallioita

Me mahduimme mainiosti, mutta koko ajan sisään ajoi lisää veneitä. Kuulimme, että juhannuksena paikalla oli ollut yli 100 venettä! Byviken onkin joidenkin lähteiden mukaan Saaristomeren suosituin luonnonsatama.

Veneemme ankkurissa

Yhteysalus ajaa saaren kaakkoisosassa olevaan laituriin. Siellä on aivan uudennäköinen yhteysaluslaituri sekä vanhempi laituri.  

Björkö

Björkön juhlavuoden ilmoitus

Björkön kantatila Södergrannas viettää tänä vuonna (v. 2022) 400-vuotisjuhlaa! Asutusta on siis saarella ollut jo kauan. Sijaintinsa vuoksi se on toiminut mm. viikinkien pysähdyspaikkana. Nimikin saattaa olla viikinkiajoilta, sillä muinaisruotsalainen sana birka tarkoitti kauppapaikkaa. (Venelehti 2011)

Björkön kantatilan vanhaa kiviaitaa

Saari on monimuotoinen ja aivan erityisen siitä tekee länsilaidalla oleva järvi: Insjön. Järvi on noin 10 hehtaarin kokoinen ja poikkeuksellisen syvä, 17 metriä. Metsähallitus on arvioinut järven veden vaihtuvan n. 15 vuodessa, kun keskimäärin järvien veden vaihtuvuus on kaksi vuotta. Järvi on syntynyt n. 250 vuotta sitten maan kohoamisen tuloksena.

Björkön järvi Insjön

Björkön järven Insjönin eteläreuna

Kannas meren ja järven välissä ei ole kovin leveä

Saaressa on myös tulentekopaikkoja, puucee ja sauna sekä septin tyhjennyspiste.

Björkön kartta

Luontopolku

Björkön luontopolku

Järven ympäri kiertää n. 2,3 kilometriä pitkä Metsähallituksen tekemä luontopolku. Luontopolku on merkitty hyvin ja maisemat sekä järvelle että merelle ovat upeat! 

Luontopolun merkintänä on kantatilan puumerkki

Osa luontopolun alueesta kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja loput ovat yksityismaata. Luontopolulta on myös opastus kantatilalle sekä Cafe Björköseen.

Björkön luontopolun opasteita

Piknik Björköön kallioilla

Luontopolun opastus ”Björkön peikkopolku” ja kuvaukset eri pisteistä löytyvät lahden pohjukasta olevasta Pidä Saaristo Siistinä ry:n infopisteestä.

Björkön luontopolkua

Kallioita Björkön Insjönissä

Björkön luontopolun kallioita (ja kaksi merenneitoa 😁)


Cafe Björkö

Tervetuloa Cafe Björköseen

Tämä on Björkön ”must see”.

Mekin päätimme piipahtaa ennen poislähtöä vielä Cafe Björkössä. Ajoimme veneellä yhteysaluslaituriin ja luvalla saimme kiinnittyä vanhaan laituriin.

Satamasta on matkaa n. 300 metriä tilalle.

Björkön luontopolku yhteyslaiturilta kahvilalle

Salolaiset Karri ja Santeri Knaapinen (isä ja poika) ostivat pääosan saaren maista vuonna 2019. Rakennukset olivat olleet pitkään tyhjillään, päärakennus jopa 70 vuotta, joten kunnostettavaa on riittänyt.

Päärakennus ennen

Päärakennus nykyään

Santeri ja hänen puolisonsa Tiia kertoivat urakasta ja silloisista suunnitelmista. Lopputulos on upea! Päärakennus suorastaan hehkui kesäauringossa! Me joimme kahvit ja nautimme juhlaleivokset kauniista posliiniastioista. Vierasvenesatamien tarjoomat vaihtelevat suuresti, eikä kohtuudella odotukset edes voi olla kovin suuria. Sanoin lähinnä leikilläni nähtyäni 400-vuotisjulisteen, että syödään sitten kahvilassa juhlaleivokset ja yllätys oli suuri, että juhlaleivoksia todella oli tarjolla. Ja kahvilan valikoima vastasi minkä tahansa, missä tahansa olevan erinomaisen kahvilan valikoimaa.

Ihana kahvihetki juhlaleivoksineen Cafe Björkössä

Kahvilan yhteydessä on myös pieni puoti. Me ostimme Tiian isoäidin neulomat villasukat. Tilalla on myös museo, jossa voi tutustua historiaan.

Aidot Björkö-villasukat

Huomioitavaa on, että saarella ei ole sähkölinjaa, vaan sähkö tuotetaan aurinkopaneelein ja vesi kannetaan kaivosta.

Ponit Bambi ja Kinkku tepastelivat vapaana pihalla. Aivan kuten Santeri oli Turun Sanomien haastattelussa suunnitellut. Lehmiin emme törmänneet, vaikka polku kahvilaan kulki lehmihaan läpi.

Ponit Bambi ja Kinkku kulkivat vapaana Cafe Björkön pihalla

Kahvilan vierestä lähtee pieni polku saaren korkeimmalle kohdalle Kumletille. Sinne on rakennettu pieni näköalatasanne, josta voi ihastella merta ja bongailla saaria. Iltaisin sieltä näkyy kuulemma Utön majakan valot.

Björkön Kumletin näköalatasanne

Lisää Börköstä voi lukea:

https://www.xn--bjrk-6qac.fi/

https://yle.fi/uutiset/3-11456798

https://www.ts.fi/uutiset/4760530

Björkön Byviken kallioilta 

Saaristomeri ei petä koskaan!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto