Klovaskär, Hanko, Hiittinen, Saaristomeri 59°47,2' N - 22°30,2' E

Klovaskär on ollut listallani pari vuotta. Näin kerran sieltä upeita kuvia ja halusin päästä sinne itsekin. Tänä kesänä se vihdoin onnistui.

Klovskär

Reitti

Lähdimme liikkeelle Hangonkylän satamasta. Matkaa on noin 20 mailia. Kävimme samalla retkellä Morgonlandetissa ja Ytterlandetissa (reittikartassa kohdat 5 Ytterlandet ja 6 Morgonlandet).

Reitti Hanko - Klovskär (kartta: Navionics)

Morgonlandet on myös kerrassaan upea paikka mielenkiintoisella historialla. Ytterlandet taas oli listallani siksi, että sitä on kutsuttu ”hyljeluodoksi”. Tällä kertaa emme nähneet hylkeitä.


Ytterlandet

Ytterlandetin edustalla oli paljon joutsenia.

Mutta siis Klovaskäriin. Se sijaitsee Saaristomeren ulkolaidalla ja erään paikallisen mukaan sitä kutsutaan ”juliöarna”, koska keli on usein miten vain heinäkuussa sellainen, että sinne pääsee.

Varsinaista väylää ei Klovaskäriin mene, mutta ”valkoista vettä” pitkin pääsee hyvin.

Tuulen suunnasta johtuen ajoimme saaren pohjoispuolelle. 

Klovskärin pohjoisreunaa

Saimme sinne veneen hyvin ankkuriin. Kannattaa huomioida, että saarella ei ole puita, joten köyden kiinnittämiseen tarvitaan joko kiiloja tai esim. sopiva kivi.

Veneemme ankkurissa Klovskärin pohjoisreunalla

Klovaskär

Klovaskärejä on Hangon ja Hiittisen alueella ainankin kolme. Tämä meidän vierailema Klovaskär sijaitsee Morgonlandetin ja Örön puolivälissä.

Ainutlaatuisen saaresta tekee sen, että kyseessä on oikeastaan saariryhmä, joiden välistä menee kapea salmi. Salmi on juuri pienelle veneelle sopiva. Tarkkaa syvyyttä ei kirjoittajalla ole tiedossa, joten jos sinne haluaa ajaa, niin omalla vastuulla 😊. Salmen varrella on kyllä useampia kiinnityskoukkuja.

Salmi länsi-itäsuunnassa Klovskärissä

Klovskärin salmi länteen

Saaressa on myös autiotupa ja puucee.

Puucee on näytti juuri korjatulta ja se oli kiinnitetty vaijereilla maahan. Edellinen on ilmeisesti tuhoutunut tuulen ja veden voimasta. Mm. vessan istuimen kansi löytyi maastosta.

Klovskärin puucee

Autiotupa on muurattu tiilestä, joten se ei aivan helpolla lähde tuulen voimasta liikkeelle. 

Klovskärin autiotupa

Ovi oli auki ja sisällä oli sängyt muutamalle, keittomahdollisuus ja kuivia puita. Seinällä oli kyltti, jossa kerrottiin, että talon ovat rakentaneet paikalliset kalastajat. Se on toiminut kalastajien suojapaikkana sekä välietappina kalojen kuljetukselle. Ohjeistuksena oli, että talossa pitää aina olla kuivia puita ja tulitikkuja.

Klovskärin autiotupaan pääsi sisälle

Maisemat Klovskärin autiotuvan ikkunasta ovat upeat

Läntisen kallion huipulla oli metallinen poiju, jossa näkyi ammusten jälkiä. Onkohan täälläkin ollut sodan aikana toimintaa vai onko tämä poiju vain ajautunut tänne?

Sodan aikainen poiju?

Klovskärin länsipuolta


Me jatkoimme matkaa yöksi Öröön. Aurinko alkoi painua pilvien taakse. Ilta merellä oli jälleen kaunis.

Ilta-aurinko Klovskärissä

Tupasvillaniitty Klovskärissä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto