Kuopio – Valamon luostari, Heinävesi

 

Työn kautta Heinäveden alue on tuttua ja halusinkin päästä veneilemään yhdelle kauneimmista järvialueista. Skipperin uusi satama Kuopiossa mahdollisti tämän.

Kaunista järvimaisemaa

Kyselin vinkkejä kollegoilta ja Valamo nousi yhdeksi kohteeksi kahdestakin syystä: itse luostarin takia sekä sinne johtavan väylän takia. Pitää nimittäin mennä kuuden sulun läpi päästäkseen Kuopiosta Valamoon.

Reitti

Me lähdimme liikkeelle Kuopion Saanasta, joka on hieno ja monipuolinen satama.

Itse reitti Varistaipaleen kanavalle on aika suora. Mahdollisimman itäistä reunaa kaakon suuntaan. Varistaipaleen kanavalle on noin 34 mailia ja  se on suurin piirtein kohdassa, josta kääntyy oikealle Heinäveden reitti. Me teimme pienen pysähdyksen Paimensaaressa, joka on myös aivan matkan varrella.

Reitti Kuopio - Valamo (kartta: Navionics)

Tarkempi kartta Valamon lähestymisestä (kartta: Navionics)

Kanavista hieman enemmän alempana. Kun kaikista suluista on selvitty, matkaa jatkuu itään ja kääntyy etelään Piiparinsaarten jälkeen.

Kaunista väylää Juojärvellä

Valamon luostarilla ei ole omaa vierasvenelaituria, vaan vene pitää jättää yleiseen vierasvenelaituriin, josta on muutaman sadan metrin kävely luostarille.

Veneemme vierasvenelaiturissa Juojärvellä

Kuopiosta Valamoon on n. 42 mailia. Mailimäärä ei ole mahdoton ja hyvää matkavauhtia ajellessa se taittuisi parissa tunnissa, mutta kanavaan pitää varata ainakin 1,5 tuntia hidastusten ja sulkujen takia.

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen kanavan alajuoksu

Varistaipaleen kanava koostuu itse asiassa kahdesta kokonaisuudesta: Varistaipaleen 4 sulusta ja Taivallahden 2 sulusta. Koko kanava Varisvedeltä Juojärvelle on 2 mailia pitkä. Kahden sulkukokonaisuuden välissä on Varislampi. Kanava siis yhdistää Juojärven, joka kuuluu Kallaveden reittiin Varisveteen, joka kuuluu taas Heinäveden reittiin.

Varistaipaleen kanava (kartta: Navionics)

Varistaipaleen kanava

Varistaipaleen sulkuja on neljä peräkkäin ja tämä on Suomen ainoa nelisulkuinen kanava. 

Varistaipaleen kanavassa mennään sulusta toiseen

Kanava on miehitetty. Vedenpinta muuttuu sulkujen aikana 13,30-14,20 metriä, mikä on Suomen suurin pudotus/nousu. Sulutus kestää n. 50-60 minuuttia. Kiinnittyminen tapahtuu köysin. Kanava on rakennettu 1911-13. Viimeisessä (tai ensimmäisessä) sulussa on kääntösilta. 

Varistaipaleen sulun kääntösilta

Varistaipaleen sulku, kun se on täynnä 

Koska vedenpinta muuttuu paljon, on kiinnipitämiseen kiinnitettävä huomiota. Totesimme, että on parasta pitää kiinni sekä keulasta että perästä, sillä virtaus on kova.


Korkeuseroista johtuen veden virtaus on kova





Kanavan vieressä on myös kanavamuseo.

Taivallahden kanava

Varistaipaleen sulkujen jälkeen tulee Varislampi ja ns. Välikanava. 

Välikanava Varistaipaleen ja Taivallahden kanavien välillä 

Näiden jälkeen tulee vielä kaksi perättäistä sulkua. Taivallahden sulkujen korkeusero on 4,95-5,45 metriä. Kanava on rakennettu 1911-14. Tämä sulku toimii itsepalvelulla, eli käynnistysnarua vetämällä.

Taivallahden kanava

Kanava ympäristöineen kuuluu arvokkaaseen Heinäveden reitin maisema-alueeseen ja Heinäveden reitti on yksi Suomen kansallismaisemista.




https://vayla.fi/vaylista/vesivaylat/kanavat/varistaipaleen-kanava

Valamon luostari

Olimme varanneet yösijan luostarista. Jätimme veneen vierasvenelaituriin ja kävelimme luostarille.

Valamon luostarin portti

Valamon munkkiluostari kuuluu Suomen ortodoksiseen kirkkoon. Se sijaitsee Heinävedellä. Luostaria kutsutaan myös nimellä Uusi-Valamo erotukseksi aiempaan Laatokan Valamon saaristossa toimineeseen Valamon luostariin, joka jäi toisen maailmansodan jälkeen nykyisen Venäjän alueelle. Nykyinen alue ostettiin 1940 ja luostariin siirtyi 150 henkeä, myös muista luovutettujen alueiden luostareista.

Valamon luostari

Valamon luostarissa on itse asiassa monipuolista toimintaa. Siellä järjestetään mm. retriittejä, kursseja, taidenäyttelyitä. Majoituspalvelut toimivat vuoden ympäri.

Luostareissa on perinteisesti myös alkoholin valmistusta. Valamossa valmistetaan mm. viskiä. Luostarin myymälästä voi ostaa myös luostarin olutta sekä viinejä. Erikoisuutena osa viskistä kypsytetään kirkkoviinitynnyreissä.

Säiliöitä Valamon pihalla

Luostarin alue on kaunis. Luostarin oman laiturin kupeessa on lampaita sekä tsasouna. On hyvä huomioida, että luostariin tullaan usein hiljentymään ja ohjeistus olikin, että hiljaisuus alueella on klo 21.

Pyhän Nikolaoksen tsasouna. Pyhä Nikolaos toimi mm. merenkulkijoiden auttajana.

https://valamo.fi/

 

Hyvin nukutun yön jälkeen nautimme luostarin aamupalan ja palasimme samaa sulkureittiä takaisin ja jatkoimme Heinävedelle.

Onnellinen veneilijä 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto