Suur-Pisi, Suuri-Pisi, Kotka, Virolahti 60°27,0' N - 27°38,1' E

 

Kotkan alueeseen ja Itäiseen Suomenlahteen olen päässyt tutustumaan vasta parina viime vuotena, mutta mielenkiintoisia kohteita on löytynyt lukuisia. Kuten tämä Suur-Pisi tai Suuri-Pisi (molempia kirjoitusasuja näkyy).


Upeaa kalliorantaa Suur-Pisin koillisreunalla

Reitti

Lähdimme liikkeelle Kotkan Sapokasta. Matkaa Suur-Pisiin on n. 24 mailia.

Reitti Kotka - Suur-Pisi (kartta: Navionics)

Saaren pohjoisosassa on pieni lahdenpoukama, jonne meidänkin vierailun aikana rantautui useampi vene. Poukama on suojainen ja se on pääasiassa hiekkapohjaa. Muutama isompi kivi kuitenkin löytyy.

Suur-Pisin pohjoisreunan lahti

Me jätimme veneen ankkuriin saaren koillislaidalle, jossa kallio jyrkkenee nopeasti. Siellä on myös muutama kiinnityskoukku.

Veneemme ankkurissa koillisrannalla

Suur-Pisi

Suur-Pisi kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoihin. 

Suur-Pisi kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon 

Se on itse asiassa itäisin saari, jonne pääsee ilman erityislupaa. Saari kuuluu Virolahden kunnan alueelle ja sijaitsee vain reilun merimailin päässä rajavyöhykkeestä. Osa saarista, jotka Suur-Pisistä näkyvät, kuuluvat Venäjän puolelle. Tässä maailman tilanteessa tämä on paljon ajatuksia herättävää.

Suur-Pisi on lähellä rajavyöhykettä 

Saaren ympäri pääsee suhteellisen helposti kalliorantoja ja muokkaantunutta polkua pitkin. Koska saari on noin kilometrin pituinen ja aika kapea, saaren kierros on vajaa 3 km.

Suur-Pisin saarta kiertäessä näkee upeita maisemia 

Välillä reitti Suur-Pisissä muistuttaa tietä

Nähtävyydet

Suur-pisin pohjoiskärjessä olevat kiviportaat

Suur-Pisin eteläkärjessä on vanha poiju

Uimaranta

Suur-Pisin hiekkaranta pohjoisreunalla

Pohjoiskärjessä oleva lahdenpoukama hiekkarantoineen on täydellinen kesäpäivien uimaretkille. Poukaman kupeessa on myös tulentekopaikka, keittokatos sekä puucee.

Suur-Pisin keittokatos

Kalliokaiverrus

Kalliokaiverrus oli syy, miksi alun perin saarelle tulimme. Jännittävää oli, kuinka helposti se löytyisi. Onneksi pohjoislahdella oli myös infotaulu, jossa kalliokaiverrusten paikat oli merkitty.

Suur-Pisin kartta

Tosin tämä pohjoiskärjen kalliokaiverrus voi siitä huolimatta olla vaikea löytää. Meitä ennen paikalta lähti venekunta, joka ei ollut sitä löytänyt.

Kalliokaiverrus sijaitsee niemenkärjen itäisellä reunalla, aika lähellä lahdenpoukaman perukkaa ja ehkä noin pari metriä vesirajasta. Se on noin 0,5-1 metriä halkaisijaltaan.

Kuninkaallinen kalliokaiverrus Suur-Pisissä

Kyseessä on siis Ruotsin kuninkaan monogrammi päiväyksellä 14.6.1777. Ruotsin kuningas Kustaa III oli silloin matkalla Pietariin, mutta kuninkaallinen laivasto joutui hakemaan huonon kelin takia suojaa saaresta. Kaiverrus on ilmeisesti matkaseurueen tekemä. Kustaa III:ta pidettiin kuninkaaksi humaanina, lahjakkaana ja vireänä hallitsijana ja hänen mukaansa nimettiin kokonainen aikakausi: kustavilainen aika.

Muistomerkki

Eteläkärjen nimikyltti. Tässä käytetty Suuri-Pisiä.

Toinen kalliokaiverruksen nimellä merkitty nähtävyys sijaitsee taas aivan saaren eteläkärjessä. Kyseessä on kaatuneiden suomalaisten sankarivainajien nimet, jotka on kaiverrettu kallioon. 

Kaatuneiden sotilaiden muistomerkki Suur-Pisissä

Jatkosodan aikana Suur-Pisissä oli tukiasema, jonka venäläiset valtasivat 15.8.1941. Siinä yhteydessä suomalaiset sotilaaat kaatuivat.

Sotahistoria on avautunut aivan toisella tavalla kiertämällä saaristoa.

Tykkiaseman jalusta Suur-Pisissä

 Luonto

Suur-Pisin itäranalla oleva saari

Hyvinhän saareen pääsi kahlaamalla 😂


Suur-Pisissä on paljon kallioleikkauksia. Jääkaudelta?

Kukkaloistoa saaristossa

Suur-Pisi tarjosi meille parastaan. Me jatkoimme matkaa Suur-Pisistä Tammioon.

Onnellinen veneilijä Suur-Pisin länsirannalla

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto