Nötö, Nauvo, Parainen, Saaristomeri 59°57,1' N -21°44,81' E

Nötö sijaitsee Saaristomeren keskellä. Se on harvoja saaria, joissa on tankkausmahdollisuus ja siksikin se on ollut itselleni erityisen tärkeässä roolissa.

Nötön tankkausasema

Reitti

Turusta lähdettäessä reitin Nötöön voi valita monella tavalla. ”Itäinen” reitti menee Kirjaisten ja Brännskärin itäpuolelta ja ”valkoista vettä” pitkin Nötön pohjoispuolelle. Matkaa on noin 37 mailia. Toinen vaihtoehto on mennä Nauvon ja Korppoon välistä aika lailla suoraan etelään. Matka on yhtä pitkä. Saareen pääsee myös yhteysaluksella.

Itäinen reitti Turku - Nötö (kartta: Navionics)

Länsireitti Turku -Nötö (kartta: Navionics)

Nötöön satama on suojaisen lahden: Västervikenin perukalla

Nötön vierasvenesatama

Nötö

Nötö on saari, jossa asuu edelleen myös vakituisia asukkaita. Asukasluku on hieman yli 10. Kesällä asukasluku moninkertaistuu. Saari kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon ja on kansallispuiston suurimpia saaria. Nötössä on pitkä historia ja siellä on todennäköisesti asuttu jo 1000-luvun alussa. Saaren keskeisen sijaintinsa vuoksi se on ollut tärkeässä roolissa kaupankäynnin osalta. Myös viikinkien on arveltu poikenneen siellä. Toisen maailmansodan aikana saaressa on asunut jopa 200 ihmistä. Saaressa on harjoitettu maanviljelyä, kalastusta ja metsästystä.

Nötö mereltä

Mekin ”metsästimme” savukalaa saaristosta kesän aikana, emmekä osuneet yhteenkään paikkaan, josta sitä olisi saanut. Juttelimme paikallisen vanhemman herran kanssa, joka on yksi vakituisista asukkaista. Hän kertoi, että sekä kalat että kalastajat ovat vähentyneet. Aikanaan kalanjalostus mm. savustuksen muodossa oli tärkeässä roolissa Nötössä.

Näkymä Västerviken-lahden pohjukasta lounaaseen

Saaressa on ollut myös veneen- ja laivanrakennusta 1900-luvun puoliväliin saakka.

Nötön maalaismaisemaa

Nötössä on kulttuurihistoriallisesti arvokas kyläkokonaisuus vanhoine tiloineen. Saaressa on ollut seitsemän kantatilaa. Sen lisäksi saaressa on myös paljon muuta nähtävää. Opastukset lähtevät kaupalta.

Nötön kartta

Kauppa Nötöboden

Nötöboden

Nötössä on ollut parhaimmillaan 1900-luvun puolivälissä kaksi kauppaa, posti ja kolme pankkikonttoria. Nykyinen kauppa sijaitsee aivan sataman kupeessa. Nötön kaupasta saa vaikka mitä ja heidän lupauksensakin on ”Meiltä löydät kaiken tarvitsemasi”. Se on samalla sataman keskus. Kauppa on kesäisin auki päivittäin.

Nötöbodenin aukioloajat

Kirkko

Nötöseen on rakennettu 1664 Kappalholmenin kappeli. Itse asiassa tämä on viereisellä, pienemmällä Kappalhomenin saarella. Tarina kertoo, että kirkkohankkeen taloudellisena tukijana on toiminut kreivitär Maria Sofia de la Gardier. Hän oli luvannut myrskyisän merimatkan jälkeen pystyttää kirkon sinne, missä hänen jalkansa koskettavat maata. Nötö valikoitui, koska hanke oli jo käynnissä ja oli lähellä varsinaista kreivittären maihinnousupaikkaa.

Nötön kirkko

Yhdeksänkymmenen vuoden jälkeen päätettiin rakentaa uusi kappeli pääsaarelle ja 1756 rakennettu kappeli korvasi Kappalholmenin kappelin. Se vihittiin käyttöön 1757. 1774 perustettiin kappelin ympärille hautausmaa. Tätä ennen vainajat haudattiin kappelin alle.

Nötön kirkko sisältä

Siirtolohkare

Siirtolohkare on myös merkitty opaskyltteihin. Lähdimme kävelemään opaskylttien mukaan. Matkaa ei ollut mainittu (noin 2 kilometriä). Jonkin ajan kuluttua ei kylttejäkään enää ollut. Päätimme luovuttaa. Lopulta selvisi, että siirtolohkare on aivan saaren lounaiskärjessä ja hyvin nähtävissä myös veneestä.

Siirtolohkare Nötön kalliolla

Tuulimylly

Satamaan tullessa ei voi olla huomaamatta tuulimyllyä. Se sijaitsee korkealla kalliolla. Tuulimylly on kuulunut Sjögrannas-nimiseen tilaan. Myös muilla tiloilla oli omat tuulimyllynsä. 

Soiva kivi Klockarsten

Soiva kivi Klockarsten

Kun kyltissä lukee ”soiva kivi”, niin pitäähän sitä lähteä selvittämään, että mistä kyse. Noin parin kilometrin päässä metsässä Bobergin kalliolla on laakea kivi, jonka päällä on pienempiä kiviä ja niitä lyömällä lähtee kumeita, metallisia ääniä. Sen on epäily toimivan äänimerkkinä hylkeenpyytäjille ja kalastajille (itse kyllä epäilen, että kuinka metsän keskeltä äänet kuuluisivat merelle) tai uhrikivenä.



Koulu / Cafe Skolan

Nötön koulu perustettiin 1800-luvun lopussa. Koulu toimi noin 70 vuotta aluksi kiertävän ja lopulta oman opettajan toimesta. Parhaimmillaan oppilaita oli noin 30. 1967 koulu lakkautettiin oppilaspulan vuoksi. Koulussa toimi tämän jälkeen mm. pankki ja posti.  Nykyisin koulussa toimii kesäkahvila Cafe Skolan.

Kesäkahvila Cafe Skolan toimii entisen koulun tiloissa

Muinaishaudat

Muinaishaudoilla en itse käynyt. Saaren pohjoispäässä on viisi muinaishautaa varhaisrautakaudelta n. 800-1500 jKr.

 

Lisää Nötöstä voi myös lukea Mila Sjöholmin kirjoittamasta kirjasta: Kylä keskellä merta. Nötö aikojen saatossa.

Nötön kylämaisemaa

 

https://notohbf.auf.fi/fi/tietoanotosta/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto