Päntäri, Helsinki 60°4.60’ N - 25°1.32’ E

 

Päntäri eli Bändaren sijaitsee Helsingin ulkosaaristossa, vain n. 7 mailin päässä Lauttasaaresta. Saaren länsipuolella on Mustamatala. Saarelta näkyy Helsingin keskusta ja mm. Tuomiokirkko.

Päntärin kaakkoisreunaa. Taustalla siintää Helsinki.

Kallion laelta löytyi köysi

Päntäri on valtion omistama saari ja se on avoin ulkoilulle ja retkeilylle.

Päntärin pohjoisrantaa

Reitti

Lähdimme liikkeelle Lauttasaaresta ja ajoimme suoraan Melkin itäpuolelta ulos. Käännyimme väylältä kaakkoon Tammakarin ja Mäntykarin välistä ja suuntasimme edelleen kohti kaakkoa.

Reitti Lauttasaari - Päntäri (kartta: Navionics)

Mustamatala on selkeä maamerkki.

Mustamatala sijaitsee saaren länsipuolella

Saimme veneen hyvin ankkuriin luoteisreunalle. Saaren pohjoisreunalla ei ole kiinnityskoukkuja, joten kannattaa varustautua joko pitkällä köydellä tai kiinnityskiilalla. Me jouduimme turvautumaan pitkään köyteen. Saari on avoin tuulelle ja aalloille, joten kannattaa tarkkailla aaltojen ja maininkien tilannetta.

Vene ankkurissa

Meidän vierailun aikana vesi oli todella matalalla ja saaren eteläreunalle merkitty pieni saari oli yhteydessä pääsaareen.


Kartassa tässä kohtaa on merkitty saari


Päntäri

Kiinnostava yksityiskohta Päntärillä on romahtanut rakennus. Innostuin jo, että onko tälläkin saarella autiotupa! Tarkemmin kun sitä tarkastelee, arvioin sen olleen saunan. Mutta kirjoituksista selviää, että se on todella ollut autiotupa ja sen hallinta kuuluu Suomenlinnan eräkävijöille.

Päntärin autiotupa on tällä hetkellä lautakasa

Mitä onkaan tapahtunut, kun autiotupa on jätetty oman onnensa nojaan, eikä edes korjattu ja siivottu pois? Miksi tämä sallitaan, varsinkin kun tiedetään kenen vastuulla tämä on?

Päntärin rojua

Hetekoita on pitkin saarta

Päntäri on toiminut aiemmin mm. kalastajien saarena. Alueella on kalastettu mm. silakkaa. Jo tällöin saarella on todennäköisesti ollut jonkinlainen maja. Suomen itsenäistyttyä saari siirtyi osaksi puolustusvoimien alueita ja maja on ollut rajavartioston käytössä. 1950-luvulla majan hallintaoikeus siirtyi merirajavartiostolta Suomenlinnan eränkävijät ry:lle.

Tämä lienee merimerkin alusta?

Majaa on vuosien saatossa korjailtu, jonka voi päätellä mm. piipun muurauksista. Tällä hetkellä maja on lähinnä lauta- ja roskakasa. Ikävää, että saarella on myös rautahetekoita ja muuta rojua. Voisi olettaa, että valtio velvoittaisi siivoamaan tällaiset roskat pois. Tai yhdistykselle tulisi itselleen mieleen siivota roskat pois.

Päntärin autiotuvan piippu ja kiuas

Muuten saari on kaunis. Etelärannalta on upea maisema avomerelle ja pohjoisrannalta siintää Helsinki.

Muutama ruosteen värinen kivi rannassa

Päntärin keskellä on pirunpelto

Jääkauden merkkejä nämä pyöreät kallionmuodotkin?

 

Video omasta vierailustani saarelle:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7142117709948472582?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

 

Päntäristä voi lukea myös Helsingin Sanomien artikkelista (maksumuuri):

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006546261.html

Päntärissä on myös muurattu paasi. Tämän historiasta ei ole tietoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto