Gunnarsörarna, Gunnarsören, Gunnarsinsaari, Hanko 59°51,0' N - 22°50,0' E

 

Hangon edustalla on saariryhmä nimeltään Gunnarsörarna. Suurin saarista on Gunnarsören ja sieltä löytyy sotahistoriaa, mutta myös mieltä rauhoittavia maisemia.

Pohjoisrannan kallioita

Reitti

Lähdimme liikkeelle Hangonkylästä. Väylää länsi-luoteeseen ajellen Gunnarsörarna tulee vastaan n. 4 mailin päästä.

Reitti Hangonkylä - Gunnarsörarna (kartta: Navionics)

Upouusi vierasvenelaituri on saaren pohjoislaidalla, keskellä olevan lahden länsireunalla. Me olimme ainoita vieraita saaressa. Ehkäpä hieman sateinen sää vaikutti.

Gunnarsörarnan vierasvenelaituri on upouusi

Gunnarsörarna

Gunnarsörarna-saarella on ollut asutusta vuoteen 1941 saakka. Saaressa on ollut jopa kolme maatilaa ja kalastus on ollut tärkeässä roolissa. Kieltolain aikaan lisätienestejä on haettu ehkä hieman epämääräisesti.

Gunnarsörarnan kartta

Hangon miehityksen (1940-41) jälkeen saaressa ei ole enää asuttu. Miehityksen ajalta saaressa on myös ilmatorjuntapatteri, joka koostui neljästä kanuunasta. Tämä on säilynyt ja pienellä seikkailulla sen löytää laavun lähistöltä saaren korkeimmalta paikalta.

Gunnarsörarnan ilmatorjuntapatterin jäännöksiä

Miehityksen aikaan saaressa oli yli 100 sotilasta. Saari oli ympäröity piikkilangoin ja miinoin.

Gunnarsörarnan ilmatorjuntapatterin rakennelmia

Gunnarsörarnan ilmatorjuntapatteria

Saaressa on myös luontopolku. Siitä on kyllä pakko sanoa, että merkinnät eivät olleet kovin hyvät ja se oli aika umpeenkasvanut. Mutta tulipa käveltyä metsässä.  Kannattaa siis varata mukaan myös hieman seikkailuhenkeä. Luontopolku on pituudeltaan n. 3-4 km, sillä saari on jo pituudeltaan n. kilometrin. Kävimme saaressa alkukesällä 2022 ja saareen oli suunniteltu päivitettävän kyltit loppukesällä 2022. Täytyy käydä siis uudestaan.

Luontopolku on merkitty, mutta hieman umpeenkasvanut

Me emme kävelleet koko saaren ympäri, koska turhauduimme kylttien epäselvyyteen. Sen sijaan keskityimme ilmatorjuntapatterin etsimiseen.

Kääpiä 

Saaresta löytyy laavu, sen edustalla on tulentekomahdollisuus ja puucee.

Gunnarsörarnan laavu

Leppoisa saari, joka varmasti pääsisi vielä enemmän edukseen paremmalla säällä. Ja mielenkiinnolla pitää käydä tutustumassa päivitettyihin opastuksiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto