Huovari, Virolahti, Itäisen Suomenlahden kansallispuisto 60° 23,7’ N - 27° 42,2’ E

 


Kuinka itään voi veneellä mennä? Huovari on rajavyöhykkeellä ja taitaa olla itäisin avomerellä oleva saari, jonne voi erityisluvalla rantautua.

Reitti

Lähdimme liikkeelle Kotkan Sapokasta ja suunta oli itään. Ajoimme Kuutsalon pohjoispuolelta ja jatkoimme Suuri-Mustan ja Nuokkojen eteläpuolelta. Pieni koukkaus pohjoiseen Rakin Kotkan kohdalta. Matka jatkui Mustamaan eteläpuolelta lounaaseen ja siellä Huovarin tutkamasto jo näkyi.

Reitti Kotka - Huovari (kartta: Navionics)

Matkaa Kotkasta Huovariin on n. 26 mailia.

Saaren itäpuolella on jykevä laituri, joka on tarkoitettu merivartioston käyttöön. 

Laituri saaren itäpuolella

Sekä itä- että länsipuolella on muutama kiinnityskoukku, joihin voi kiinnittyä. Meidän veneemme oli ensin länsipuolella, mutta illalla tuulen käännyttyä ankkuroiduimme itäpuolelle.

Ankkurissa saaren länsipuolella

Vene ankkurissa itäpuolella

Huovari

Ihana Huovari

Merivartiosto

Merivartioasema Huovarissa

Huovari on Suomen merialueen itäisin ulkosaari ja se sijaitsee rajavyöhykkeellä. Sinne rantautuminen vaatii rajavartiostolta maihinnousuluvan. Venäjän raja on alle kilometrin päässä ja saarelta näkyvät saaret ovat jo Venäjän puolella. Näkyypä saareen myös Nord Stream -kaasuputken liekkikin. Saaressa on rajavartioston mökki ja sauna, joiden käyttö vaatii rajavartioston luvan.

Merivartioaseman mökki ja sauna

Iltauinnilla

Saaressa on tutka ja se tarkkailee lähialueita. Kun ilmoittauduimme rajavartiostolle, siellä jo tiedettiin, että tulimme juuri valkoisella Yamarinilla. Salaa ei siis kannata yrittää rantautua.

Tutka

Huovarissa on muistolaatta talvisodan taistelun kunniaksi. Huovarin ja Kinnarin taistelijat torjuivat Neuvostoliiton maihinnousuyritykset Virolahdelle.

Talvisodan taistelujen muistolaatta 

Autiotupa

Huovarin autiotupa

Saaressa on myös autiotupa, joka on vierailijoiden käytössä. Autiotuvassa on kaksi kerrossänkyä, eli makuupaikat neljälle. Lisäksi on kamiina, sekä pieni keittiö. Me yövyimme tuvassa ja oikein hyvin nukutti!

Autiotuvassa on pieni keittiö

Autiotuvan kerrossängyt ja pöytä

Autiotuvan edessä on grillipaikka

Saaressa on kosolti kalastushistoriaa ja se on tunnettu kalamajoistaan eli kalaputkistaan. 

Aurinkokello vuodelta 1889

Toinen aurinkokello 

Huovarin kalaputkia

Luonto

Huovari on kalliosaari, jossa ei puita ole. Pensaikkoakin on vain rajatusti. Kalliot ovat kaunista silokalliota. 

Huovarin silokallioita

Huovarin silokallioita

Ruohosipulia kallionraoissa

Huovari kuuluu Itäisen Suomenlahden kansallispuistoon.

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto

Upea auringonlasku

Yö Huovarissa

Ja vain hetkeä myöhemmin upea auringonnousu

Kalaputkat

Kalaputkia

Kalaputka on kalastajien käyttämä pieni maja. Aikaisemmin kalaputka on voinut olla jopa jalaksilla ja niitä on vedetty jään päällä ensin hevosvoimalla ja myöhemmin traktoreilla. Kalastajat ovat yöpyneet niissä kalaretkillään.

Kalaputkat on sijoitettu ryhmittäin

Kalaputkia on Huovarissa lähes 30. Huovarin Kalastajain Avustusseuran puheenjohtaja Hannu Peltola kertoi meille niiden historiasta. Hän kertoi, että jo hänen isoisällään on ollut kalaputka saarella. Peltolalla oli siikaverkot meressä ystävänsä Hannu Ketosaran kanssa ja saimme iloksemme ihastella saalista ja taidokasta perkuuta. 

Hannu Peltolan siika

Ehkäpä meillekin jäi muutama vinkki kalanperkuuta varten! 

Siikasaalista

Tuoreet, peratut siiat

Saimme Hannuilta kaksi siikaa, joista toisen paistoimme nuotiolla halsterilla ja toisen jätimme graavautumaan. 

Halsterisiikaa tulossa

Jäi omat iltapalat syömättä kun nautimme näitä herkkuja. Kyselimme, oliko hylkeitä näkynyt. Meille ”turisteille” hylkeen näkeminen on aina suuri elämys, mutta Peltolalle ja muille kalastajille ne ovat todellinen riesa. Jos hylkeitä on näkynyt, ei verkkoja kannata laskea.

Kalaputka

Lähihistoriassa kalaputkia on jouduttu uudistamaan, sillä vuonna 2012 ukkosmyrskyn voimasta useampi kalaputka kaatui ja tuhoutui. Trombi oli nostanut suuren osan putkista ilmaan. Suuri osa niistä seisoo edelleen betonitolppien päällä, mutta nyt osalla on hieman perusteellisemmat perustukset. Kalaputket ovat yksityisessä omistuksessa, mutta ovat valtion vuokramaalla, koska alue kuuluu kansallispuistoon.

Aurinko paistaa saareen koko päivän

Me pääsimme kurkistamaan Peltolan putkaan ja se on taidokas näyte siitä, kuinka pieneen tilaan saadaan mahtumaan kaikki tarpeellinen. Peltolan putka tuhoutui täysin myrskyssä ja hän totesi, että uusi putka ei enää lähde mihinkään, se on nyt jykevästi perustettu pulttaamalla se maahan kiinni.

Hannu Peltolan putka


Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7243423274242166042?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Aamu Huovarissa

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Helsinki - Porvoo, 60.397410°N - 025.657818°E

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär