Lilla Båtskär ja Stora Båtskär, Lemland, Ahvenanmaa 59°57,6' N - 19°57,3' E


Olimme yöpyneet Rödhamnissa ja vierailleet radiomajakkamuseossa. Siellä oli mielenkiintoista tietoa myös lähisaarten historiasta ja nähtävyyksistä. Niinpä päätimme piipahtaa Rödön lisäksi myös muutamalla muulla saarella. Kaikki ovat noin 5-6 mailin päässä Rödhamnista.

Lilla ja Stora Båtskär

Reitti

Lilla ja Stora Båtskär sijaitsevat n. 5 merimailin päässä Rödhamnista länteen. Monesti puhutaan vain Båtskäristä ja tällöin on hyvä ymmärtää, että niitä on kaksi vierekkäistä saarta.

Reitti Rödhamn - Lilla Båtskär (kartta: Navionics)

Saaret näkyvät jo kauas, sillä niille on pystytetty tuulivoimaloita. Itse asiassa saarilla olevilla voimaloilla tuotetaan vajaa 20% koko Ahvenanmaan sähköntarpeesta. Ne on rakennettu 2007.

Suojaisa satama-allas ja viereisen Stora Båtskärin tuulivoimaloita

Lilla Båtskär

Alunperin tähtäsimme Nyhamniin, sillä Lilla Båtskärin majakkaa ja luotsiasemaa kutsutaan Nyhamniksi, vaikka varsinainen Nyhamnin saari on reilun mailin päässä pohjoiseen. Kartassakin mainitaan Nyhamn. No, päädyimme siis aluksi Lilla Båtskäriin luullen tulleemme Nyhamniin, joten saarelta ei  löytynyt jatulintarhaa eikä vanhaa luotsiasemaa, sillä ne olivat eri paikoissa.

Lilla Båtskärin vierasvenesatama

Sataman venevaja

Mutta löytyi erittäin suojaisa satama, jossa veneen sai laituriin kiinni. Vierasvenesataman lahdelle ajetaan pohjoisreunalta. Me olimme ainoat vierailijat tuohon aikaan. Satamassa oli opastauluja.

Veneen sai laituriin

Tuulivoimalan lisäksi saarelta näkyy korkea torni, joka paljastui kaivostorniksi. Lilla Båtskärissä toimi Vuoksenniska-osakeyhtiön rautamalmikaivos vuosina 1957-59. Nyt jäljellä on kaivostorni ja paljon kivimursketta.

Rautamalmikaivoksen torni

Aiemmin saarella on ollut myös luotsitoimintaa ja majakka. Majakan valo toimi kaivostornissa vuoteen 2007 saakka ja luotsi oli saaressa 1990 saakka.

Lilla Båtskärin luotsitupa

Majakka on toiminut tornissa

Saari on luonnonsuojelualuetta ja tunnettu erityisesti monipuolisesta linnustosta. Pesiviä lintupareja on n. 1000 ja lintulajeja n. 30.

Lilla Båtskärissä on myös Ruotsin kuninkaan Aadolf Fredrikin muistolaatta vuosiluvulla 1751, jolloin hän astui valtaan. Kuningas ei tiettävästi käynyt koskaan Ahvenanmaalla, Manner-Suomessa kylläkin mm. Suomenlinnassa ja Loviisassa, jonka nimi on kuninkaan vaimon mukaan nimetty. 

Kuninkaan muistokivi

Saaressa on ollut myös vanha kivinen kummeli vuodelta 1751, mutta siitä ei ole enää mitään jäljellä.

Vaja sataman kupeessa

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7267576471944826145?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694



Stora Båtskär

Stora Båtskär on Lilla Båtskäristä pohjoiseen. 

Reitti Lilla Båtskär - Stora Båtskär (kartta: Navionics)

Lilla Båtskär taustalla

Sieltä löytyi etsitty hyvin säilynyt luotsitalo. Saari on kuulunut 1800-luvun alussa Ruotsin kruunulle ja toiminut kalasavottasaarena. Edelleen näkyy jäänteitä kivijaloista ja kiviuunista.

Satamalahden rakennuksia

Rantautuminen

Tuulen suunnasta johtuen meidän ainoa vaihtoehto oli löytää ankkuripaikka saaren pohjoisreunalta. Osa kallioista oli jyrkkiä, jolloin veneestä olisi hankala päästä pois. 

Pohjoisreunan kalliot

Lopulta löysimme sopivan paikan. Saaren eteläpuolella on suojaisia lahden poukamia ja läntisemmässä on myös laituri, mutta lahti on matala ja kivinen, joten emme lähteneet tuulisella säällä sinne yrittämään. Huomioitavaa on, että Ruotsin laivojen väylä kulkee Stora Båtskärin pohjoispuolelta, joten aaltoihin on hyvä varautua.

Luontopolku

Saaressa on merkitty 1,5 km:n luontopolku. 

Stora Båtskärin luontopolun kartta

Osa polusta on pitkospuilla, jolloin kulku on helpompaa. Polut on tosin rakennettu tuulivoimaloiden huoltoa varten, mutta ne toimivat hyvin luontopolun pohjana. Maasto on muuten kallioista ja katajikkoa. Saarella toivotaankin ihmisten kulkevan vain merkittyjä reittejä pitkin.

Luontopolku on hyvin merkitty

Saari kuuluu naapurisaaren tavoin luonnonsuojelualueeseen ja on erityisen tunnettu linnustostaan.

Saareen on rakennettu linnunpönttöjä koskeloille ja telkille.

Linnunpönttöjä

Luotsitupa

Luotsipaikka on yksi Ahvenanmaan parhaiten säilyneistä luotsipaikoista. Luotsitupa on vuodelta 1876 ja sitä ennenkin samalla paikalla on ollut luotsien rakennus. Tällä hetkellä sitä kunnostetaan yhdistyksen voimin ja toivottavasti se on tulevaisuudessa avoinna vierailuja varten.

Stora Båtskärin luotsitupa

Eteläpuolen satamalahti on edelleen siinä kunnossa kuin se oli 1800-luvulla luotsien sitä käyttäessä. Maankohoamisen vuoksi se soveltuu nykyään vain pienveneille.

Merimerkit ohjaavat satamaan

Satamalahti

Luotsituvan viereisellä kalliolla on kaiverruksia 1850-luvulta asti. Kaiverrukset ovat olleet perinteinen tapa jättää puumerkki rantautumisista meriväylien varrella.

Kalliokaiverrus

Myös vanha kivinen kummeli on edelleen olemassa.

Vanha kummeli "kiviakka"


Tuulivoimalat

Stora Båtskärissä on kolme tuulivoimalaa ja ne kuuluvat kuuden tuulivoimalan Nyhamn-hankkeeseen.

Tuulivoimaloita

Tuulivoimat on nimetty Ahvenanmaalla laivojen mukaan. Båtskärin luodoilla olevista tuulimyllyistä pohjoisin on Konrad ja itäisin Leo kuunarin Leon mukaan. Läntisin on Donatus ja loput kolme ovat Trefanten, Anna ja Wendla.

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7261195221889813786?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto