Rödjan, Älgö, Tammisaari, Tammisaaren saariston kansallispuisto 59°51,9' N - 23°23,5' E

 

Teimme viikonloppuretken Tammisaaren saaristoon ja tutustuimme neljään eri kohteeseen: Rödjan, Modermagan, Fladalandet ja Trelänningen.

Reitti

Lähdimme Espoosta liikkeelle. Porkkalanselän yli pääsimme hyvin ja sen jälkeen jatkoimme ns. olympiaväylää kohti Tammisaarta. Matkaa Espoosta on n. 50 mailia. 

Reitti Espoo - Rödjan (kartta: Navionics)

Rödjan sijaitsee Hankoon menevän väylän pohjoispuolella, Modermaganista luoteeseen. Varsinaista väylää ei Rödjaniin mene, mutta ”valkoista vettä” pitkin pääsee Rödjanin laituriin. Tammisaareen on matkaa n. 10 mailia ja Hankoon 17 mailia.

Lähestymisreitti Rödjaniin (kartta: Navionics)

Rödjanissa on kaksi laituria: aisoilla ja poijuilla. Me jätimme veneen aisapaikalle. 

Vene vierasvenelaiturissa

Rödjan on laitureineen Tammisaaren saariston kansallispuistossa poikkeus, sillä pääosin puistossa on luonnonsatamia tai korkeintaan kiinnityslenkkejä kalliossa.

Rödjan

Rödjan on vanha kalastustila. Magnus ja Lotta Nylund joutuivat muuttamaan pois Hankoniemestä talvisodan päätyttyä ja ostivat Fiskars Oy:n maista lohkotun Rödjanin 1943. He raivasivat tilan ja saivat tilalta elantonsa kalastuksesta ja maanviljelyksestä. 

Kalastustilan rakennuksia

Kalastustila on myös Helsingin olympialaisten kultamitalimeloja Thorvald Strömbergin kotitila. Hän oli Nylundien lapsenlapsi ja häntä kutsuttiin Rödjanin haueksi. Tila oli vakituisessa asuinkäytössä 1960-luvulle asti ja sen jälkeen kesämökkikäytössä.

Melontaseuran viiri

Nykyisin Rödjanin päärakennuksessa toimii Metsähallituksen luontotupa. Metsähallitus osti autioksi jääneen tilan rakennuksineen 1989 ja luontotupa avattiin yleisölle 1992.

Eläinpatsaat pihalla

Vierasvenesatamana Rödjan on tullut tunnetuksi mm. saunastaan. Tilan sauna paloi 2018, eikä uutta ole rakennettu. Mutta laiturit ovat uudistettu, grillipaikka on hyvässä kunnossa ja luontopolku hyvin merkitty. 

Grillipaikka vierasvenesatamassa

Vierasvenesataman savustuspönttö

Puucee

Satamaan voi kiinnittyä maksutta 24 h. En tosin löytänyt tietoa, että jos haluaisi jäädä toiseksi yöksi, mikä hinta olisi ja kuinka maksu tapahtuisi.

Vierasvenesatamassa voi olla maksutta vuorokauden

Luontotupa

Luontotupa on todella viehättävässä kunnossa ja sisältä löytyy tietoa luontopolusta, luonnosta ja kalastajatilan historiasta. 

Luontotuvan sali

Luontotuvassa oleva uuni

Salissa oleva näyttely kertoo saaristoluonnosta ja haahkan, kansallispuiston tunnuslinnun elämästä. Tupa on sisustettu vanhoilla esineillä ja valokuvilla. Valokuvat ovat Nylundin perheestä. 

Nylundien perhekuvia

Tuvasta voi ottaa mm. mukaan kirjallisen oppaan luontopolulle. 

Luontotupa on avoinna 1.6.-31.8. Luontotuvassa ei voi yöpyä.

Omenapuut luontotuvan vieressä

Luontopolku

Luontopolku on n. 2 km pitkä. 

Luontopolun kartta

Matkalla on infotauluja. Kalliolta löytyy myös näkötorni. 

Näkötorni

Kapeita salmia kaakkoisreunalla

Korkeita kallioita oli paljon polun varrella

Luontopolku on hyvin merkitty ja jyrkimmillä kohdilla on portaat

Rotkometsää

Sodanaikainen rakennelma

Korsun jäänteet?

Luontopolun varrella oli myös lampaita.

Lampaita

Saaressa on myös sisäjärvi: Storträsket. Storträsket on erottunut maan kohoamisen seurauksena merestä jo 500-luvulla. Tätä kutsutaan kluuvijärveksi, sillä vesi on makeaa, vaikka historia onkin merenlahtena.

Storträsket

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7271270379371498785?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto