Väderskär, Vårdö, Ahvenanmaa 60°26,2' N - 20°23,2' E

 


Kartassa lukee Myrskyluoto. Kun asiaa hieman tutkii, niin selviää, että kyseessä on saari, jolla on aikoinaan kuvattu Myrskyluodon Maija.

Reitti

Myrskyluoto tai viralliselta nimeltään Väderskär sijaitsee Ahvenanmaan koillisosassa.

Me lähdimme liikkeelle Turusta hieman pilvisessä ja tuulisessa säässä. Ajoimme Kustavin eteläpuolelta ja jatkoimme Ylä-Jurmon eteläpuolelta. Siitä matka jatkui länteen, kunnes Storlandetin ja Långörenin jälkeen lounaaseen. Tätä reittiä suurempien merialueiden kuten Teilin ja Kihdin ylitykset ovat aika maltilliset.

Reitti Turku - Väderskär (kartta: Navionics)

Lähestyminen Väderskäriä (kartta: Navionics)

Väderskärissä ei ole laitureita. Yleisin rantautumispaikka lienee itäreunalla oleva pohjoisempi lahdenpoukama. Kartassa lukee siinä kohtaa Hemhamnen. Karttaan on merkitty muutama kivi, joten kannattaa ajaa varovasti lahdelle.

Meidän lisäksemme lahdella oli toinen vene. Saimme hyvin veneen ankkuriin ja kiinni kallioon. 

Vene ankkurissa

Lahden eteläreunalla, mihin kiinnityimme, on mm. lato ja puucee. 

Ankkurinpaikan viereinen lato

Ladossa on mm. sänky

ja baarihylly


Puucee

Väderskär

Väderskär on yksi Ahvenanmaan koillisosan uloimpia saaria ja se kuuluu Vårdön kuntaan. Saaren länsipuolella on Västra Skäret ja ja näiden välissä on kaunis, kapea salmi.

Väderskärin ja Västra Skäretin välinen salmi

Me lähdimme kiertämään saarta. Osittain siksi, että kartassa luki saaren keskellä Myrskyluoto ja osittain siksi, että halusimme yleiskuvan saaresta. Aika usein kierrämme vierailtavan saaren.

Saaren rantoja

Saaren reunat näyttävät kallioisilta, mutta kun lähdimme kävelemään, selvisi, että yhtään polkua ei ole ja maassa on tiivistä katajikkoa ja pidempää pusikkoa. Veneilykaverini jo tuskastui ja ilmoitti, ettei enää lähde seikkailuilleni 😁.

Saaren eteläosasta löytyi kiviaidan runko

Karttaan merkityn Myrskyluodon kohdalla ei ollut mitään erityistä.

Jatkoimme eteenpäin ja lopulta saaren keski-pohjoisvaiheilta löytyivät kuvausrakennukset. Itse asiassa ne olivat juuri ankkuroitumislahden kohdalla. Jos siis haluaa tutustua rakennuksiin ilman puskissa rämpimistä, kannattaa suunnata suoraan lahden toiselle puolelle.

Lahden toisella puolella on venevaja, jonka takana ovat rakennukset

Toki salmi oli kaunis ja korkealta kalliolta oli hienot maisemat.

Maisemat kalliolta

Myrskyluodon Maija

Anni Blomqvistin kirjoittama Myrskyluodon Maija on suomalaisen kirjallisuuden rakastetuimpia teoksia. Klassikkokuvaus kirjasta on tehty Åke Lindmanin johdolla 1970-luvulla ja tällöin Väderskär valikoitui kuvauspaikaksi.

Väderskärin korkein kohta

Blomqvist oli itse kotoisin Västra Simskälasta. Saari sijaitsee noin 5 mailin päässä Väderskäristä lounaaseen. Saarella on edelleen Blomqvistin kotitalo ja nykyisin se toimii myös vierastalona.

Väderskäriin on rakennettu kuvauksia varten Maijan kotitila. 

Myrskyluodon päätalo

Myrskyluodon päätalon seinä on jo pahasti vääntynyt


Talon sisäovi

Kerrossängyt

Sillitynnyri

Päätalon uuni


Sauna

Eläinsuoja

Lato

Saunan lauteet

Saunan kiuas

Rakennukset ovat edelleen olemassa, mutta aika kuluttaa ja ne ovat lähes romahtamisvaarassa. Blomqvist piti eläessään huolen, että rakennuksista huolehdittiin.


Lahden rannalla oleva venevaja

Myrskyluodon Maijan esikuvana on ollut Blomqvistin isotäti Maria, jonka on kerrottu eläneen Väderskärissä ja kuolleen 1903. (wikipedia).

Elämään on jäänyt myös Lasse Mårtensonin elokuvaan säveltämä musiikki.

 Artikkeleita Väderskäristä:

https://www.ts.fi/teemat/6028825

https://www.ts.fi/teemat/50623

Video omalta retkeltä:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7260021465599331611?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694


BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto