Modermagan, Tammisaari, Tammisaaren saariston kansallispuisto 59°51,4' N - 23°25,3' E

 

Teimme viikonloppuretken Tammisaaren saaristoon ja tutustuimme neljään eri kohteeseen: Modermagan, Rödjan, Fladalandet ja Trelänningen. Yötä olimme Jussarön vierasvenesatamassa, koska siellä pääsimme saunaan.

Jussarön auringonlasku

Reitti

Lähdimme Espoosta liikkeelle. Porkkalanselän yli pääsimme hyvin ja sen jälkeen jatkoimme ns. olympiaväylää kohti Tammisaarta. Matkaa Espoosta on n. 50 mailia. Modermagan sijaitsee Hankoon menevän väylän pohjoispuolella, Fladalandetista koilliseen. Tammisaareen on matkaa n. 12 mailia ja Hankoon 17 mailia.

Reitti Espoo - Modermagan (kartta: Navionics)

Lähestymisreitti (kartta: Navionics)

Modermaganin yksi erikoisuus on saaren eteläreunalla oleva suojaisa satamalahti.  Lahden itäpuolen kallioihin on maalattu väylämerkit, joita seuraamalla pitäisi päästä turvallisesti sisälle. Sisäänajo tapahtuu lahden suun länsipuolen kallioseinämän vierestä. Väylämerkkejä kannattaa seurata, sillä lahti on matala ja karttaankin on merkitty kiviä.

Kallioon maalattu valkoinen väylämerkki

Varsinaista merkittyä kiinnityskohtaa ei ole, eikä kiinnityskoukkuja. Me saimme veneen ankkuriin sisäisemmän väylämerkin kohdille. Kovin syvälle lahden pohjukkaan ei kannata ajaa.

Ankkurissa

Saaren pohjoisreunalla on ilmeisesti syvempää ja siten mahdollista rantautua myös isommilla veneillä.

Modermaganin kartta

Modermagan

Modermaganin nimi kuvastaa suojaisaa lahtea, joka on kuin ”äidin kohtu”, joka suojaa lasta. Suojaisaa luonnonsatamaa ovat jo viikingit käyttäneet.


Suojaisa satamalahti

Modermagan kuuluu Tammisaaren saariston kansallispuistoon.

Tammisaaren saariston kansallispuisto

Satamalahti

Satamalahti

Satamalahti on jo sellaisenaan yksi Modermaganin nähtävyyksistä. Kuten edellä on mainittu, lahti on matalahko ja kivikkoinen, joten väylämerkkejä kannattaa seurata. Lahti on käytännössä kaikilla tuulilla suojaisa. Nuotiopaikka on upeilla näkymillä lahden rannalla kallioniemellä.

Ruokailupaikka

Nuotiopaikan kupeessa on puukatos

Luontopolku

Modermaganissa on n. 1,5 km:n luontopolku. Luontopolku on hyvin merkitty sinisin käpymerkein.

Luontopolku on hyvin merkitty

 Luontopolun varrella on nuotiopaikka ja puucee. 

Modermaganin puucee

Polku kiipeää välillä kallion laelle tarjoten upeat maisemat ja välillä laskeudutaan taas meren pinnan tasolle.

Maisema kalliolta

Modermaganin ja Groplandetin välinen salmi

Luontopolulla pääsee välillä kiipeämään rappusia

Järven lähellä on ehkä sodanaikainen rakennelma, mutta siitä ei löydy enempää tietoa.

Sodanaikainen rakennelma?

Sodanaikainen rakennelma?




Sisäjärvi, kluuvi

Lumpeita

Tammisaaren saaristossa on useampi saaressa oleva sisäjärvi tai -lampi, joka on syntynyt maan kohoamisen seurauksena. Näitä järviä kutsutaan kluuvijärviksi. Ne syntyvät eritysesti laakeille alueille, joissa maa kohoaa jääkauden jäljiltä. Merenlahdesta voi kehittyä suolavetisen fladan ja kluuvin jälkeen makeavetinen kluuvijärvi. Modermaganin järvi on kluuvi, eli sinne saattaa päästä vielä myös suolaista merivettä. Kluuvi on täynnä lumpeita ja jopa pilvisenä päivänä aivan taianomaisen näköinen.

Lummelampi, kluuvi

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7269862662849252640?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto