Hanko – Jussarö (Jussaari) 59°49,6‘N - 23°34,1‘E






Jussarö, mystisten hylkyjen saari, luki Hesarin artikkelissa https://www.hs.fi/matka/art-2000006581223.html heinäkuussa ja siinä samassa mielenkiintoni saarta kohtaan nousi.  Olimme suunnitelleet kansimiehen kanssa  heinäkuiseksi viikonlopuksi veneretkeä Hangosta käsin, ja retken pääkohde oli Bengtskär, mutta saimme myös seuraavaksi päiväksi Skipperin veneen ja kohde oli selvä. Tammisaaren ulkosaaristossa sijaitseva Jussarö oli sopivan matkan päässä myös ajallisesti.

Päivä oli hieman tuulisempi, joten reitti piti valita sen mukaan. Ennen Jussaröön lähtöä piti käydä tutustumassa vielä Hangon Hauensuoleenkin 😊.

Hauensuoli Hangossa

 

Valitsimme Hangosta itään pohjoisemman väylän, jolloin tuuli ei juurikaan haitannut. Hyvin merkittyä väylää oli helppo ajaa (itse pidän siitä, että merimerkkejä on). Ensimmäinen hieman suurempi vesialue tuli Brännskärin jälkeen, josta väylä käänty koilliseen. Siinä kohtaa menee myös pohjois-eteläväylä. Furuholmin jälkeen käännyimme jälleen itään. Klobbanin kohdalta käännyimme kaakkoon ja vajaan 2 mailin jäkeen Jussarö oli edessä. Matkaa Hangosta oli n. 25 mailia.

 Jussarön vierasvenesatama sijaitsee saaren pohjoislaidalla ja siellä on hyvät aisapaikat kiinnitykseen. Päivävierailu ei maksanut. Satamassa on kahvila ja mahdollisuus myös saunan vuokraukseen. Tarkempaa tietoa löytyy: https://www.jussaro.net/

 

Jussarön vierasvenesatama


Ja itse saari. Se tuntui olevan täynnä historiaa ja mielenkiintoisia kohteita. Saari on toiminut luotsiasemana, satamana, kaivostoiminnan keskuksena, ampumaharjoitusten paikkana, merivartioasemana sekä nyt viimeisimpänä, kansallispuistona. Saarta kutsutaan myös hyvästä syystä kummitussaareksi, kummituskaupungiksi ja aavekaupungiksi. Värikäs historia on jättänyt jälkensä ja ympäri saarta löytyy enemmän tai vähemmän rapistuvassa kunnossa olevia rakennuksia.

Jussarö - aavekaupunki 

Jussarön alue on karikkoista ja tämän lisäksi rautamalmiesiintymät aiheuttavat haasteita navigoinnille, sillä kompassi voi näyttää mihin sattuu rautaesiintymien aiheuttamien häiriöiden takia. Jussarön alueella on näistä syistä useita hylkyjä ja niiden sijainteja on merkitty mm. yllä olleessa Hesarin artikkelissa. 

Näkymä Söderfladanin lahdelle

Me kiersimme saarta ympäri ja tässä muutama kohde, joista innostuimme.

 Kohdevinkit 

1.       Malminkuljetusradat

Nämä metsässä kulkevat pitkät radat on rakennettu malminkuljetusta varten. Olisi tehnyt mieli hypätä vaunuun ja testata ”vuoristorata”. Aikamoisia rakennelmia. 

Malminkuljetusratoja Jussarössä

Malminkuljetusratoja Jussarössä

2.       Kaivostyöläisten rakennuksia

Saaressa oli 1960-luvulla rautamalmikaivos. Kaivostyöläisten asumiseen rakennetut kerrostalot ja muut rakennukset ovat nyt hylättyinä. Myös Puolustusvoimien jäljiltä on hylättyjä rakennuksia.

Hylättyjä rakennuksia Jussarössä

Hylättyjä taloja Jussarössä

3.       Iron beach

Saaren itärannalla on ns.  Iron beach -ranta. Nimi tulee puna-mustasta hiekasta, jonka väri tulee kaivoksessa murskatusta raudasta. Tumma hiekka luo hienon kontrastin vaaleille kallioille.

Iron Beach Jussarössä. Tumma hiekka saa värinsä raudasta.

Reitti Jussarön ympäri oli vähän haasteellisempaa 

4.       Kivitalo

    Tästä rakennuksesta ei ole tarkempaa tietoa, mutta aika jykevä se on. 

Jussarö

5.       Kaivoksen toimintaan liittyviä rakennuksia

Kaivostoimintaan liittyviä rakennuksia on vielä pystyssä.

Jussarön kaivostoiminnan murskaamo ja torni

6.       Retkeilymaja Kontoret

      Saaren keskellä sijaitsee vielä käytössä oleva, ehkä hieman vaatimattoman oloinen, retkeilymaja. Huoneita on muutama, eikä juoksevaa vettä ole. Rakennus on kaivosyhtiön entinen konttorirakennus.

Jussarö Kontoret. Tässä toimii retkeilymaja.

 

7.       Puolustusvoimat Jussarössä

Kaivostoiminta loppui Jussaröllä 1960-luvulla. Tämän jälkeen saari siirtyi Puolustusvoimille ja siellä järjestettiin mm. ampumaleirejä ja muita harjoituksia. Jäljellä on vielä muistoja tältä ajalta. Vuonna 2005 saari siirtyi Metsähallitukselle ja avautui yleisölle.

Puolustusvoimien jäljet näkyvät vielä Jussarössä

8.   Jussarön majakka, Sundharun

Jussarön majakka


         Majakat ovat sydäntäni lähellä ja käyn niitä aina katsomassa, jos vain pystyn. Tämä majakka näkyi saareen houkuttelevasti ja tarkoitus oli ajaa paluumatkalla sen kautta. Se on 1922 rakennettu Suomen ensimmäinen miehittämätön majakka. Valitettavasti sää oli kuitenkin liian tuulinen, joten lyhyen ajon jälkeen käännyimme takaisin ja palasimme sisäväylää takaisin Hankoon.

Kommentit

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto