Pyhäjärvi, Tampere - Valkeakoski

 



Tampereen Pyhäjärvi näytti aluksi aika pieneltä vesialueelta, mutta kun karttaan perehtyi hieman lisää, näytti siltä, että vesireittejä on vaikka minne! Veneellä voisi ajaa esimerkiksi Orivedelle, Pälkäneelle tai Hämeenlinnaan saakka.

Me lähdimme liikkeelle jälleen Skipperin veneellä Ratinanrannasta ja suuntasimme kohti Valkeakoskea. Vesialue on suhteellisen kapeaa, eikä kovin avaria selkiä osu matkalle kertaakaan.

Kaivannon kohdalla Saviselän jälkeen on kapea salmi, josta ajoimme läpi. Sen jälkeen jatkoimme etelään. Tämä ei ole nimestään huolimatta sama Kaivanto kuin Kangasalla oleva Kaivannon kanava, jonne itse asiassa pääsisi myös tätä vesireittiä pitkin.

Kaivannon salmi Tampereen Pyhäjärvessä

Lempäälä

Väylä oli selkeästi merkitty ja johti Lempäälän kanavaan. Kanava yhdistää Kirkkojärven ja Korteselän ja toimii itsepalveluperiaatteella. Kanavia ja sulkuja löytyy myös muista järvistä ja muutamalla vinkillä niistä selviää hyvin. Kanavan jälkeen jatkuu kapea ja nopeusrajoitettu Hiidenvuolteen väylä.

Lempäälän kanava. Veden pinta voi muuttua paljonkin.


Lempäälän kanava. Kun vesi on oikealla tasolla, sulku aukeaa.


Lempäälän sillat.

Konhonvuolteen kohdalla ajoimme vanhan rautatiesillan alta. Lapsuudessani olemme ajaneet vieressä kulkevaa autotietä mummolaan ja sillan kohdalla tiesimme, että olemme jo melkein perillä.

Konhon vanha rautatiesilta

Jatkoimme merkittyä väylää pitkin Paatsaluotoon asti, jonka jälkeen käännyimme pohjoiseen kohti Valkeakoskea. Toinen vaihtoehto olisi ollut jatkaa kaakkoon, josta olisi päässyt Hämeenlinnaan.

Meidän alkuperäisenä ajatuksenamme oli ehtiä Pälkäneelle.

Valkeakoski

Valkeakoskella edessä oli jälleen kanava. 

Valkeakosken kanava. Odottelemassa sisäänajoa.

Kanava kulkee kaupungin läpi ja yhdistää Mallasveden ja Rautunselän. Myös tämä kanava on itsepalvelukanava. Kanavan vieressä on voimalaitos ja kanavan yhteydessä onkin varoituksia mahdollisista virtauksista.  Kanaviin ja sulkuihin kannattaa varata aikaa. Tälläkään kertaa muita veneitä ei ollut, mutta ennen kuin vesi on oikealla korkeudella ja sulut aukeavat, aikaa menee.

Valkeakosken kanava. Vesi on vielä liian korkealla kanavassa.

 

Valkeakosken kanava. Portit aukeavat veden ollessa oikealla tasolla.

Valkeakosken kanavassakin aikaa hujahti lähes puolisen tuntia ja totesimmekin, että emme lähde enää Pälkäneelle, vaan käännyimme takaisin Tamperetta kohti.

Kokonaismatkamme oli n. 80 merimailia.

Muita kohteita

Muihin suuriin järviin (Näsijärvi, Päijänne, Saimaa) verrattuna, Pyhäjärvi on kapea ja eri vesialueet yhdistyvät toisiinsa kanavilla tai kapeiden salmien kautta.  Alussa mainittu Kaivannon avokanava (61° 25.218’ N - 24° 8.483’ E) olisi ollut myös mielenkiintoinen veneilykohde käydä katsomassa. Se yhdistää Längelmäveden ja Roineen toisiinsa. Ja Kostianvirta (61° 19.990’ N - 24° 16.222’ E), joka yhdistää Pälkäneveden ja Mallasveden. Hyviä veneilykohteita ensi kesäksi!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto