Koreakoivu, Harhu, Tehinselkä, Päijänne 61° 29.3’ N – 25° 26.3’ E

 

Autiotupia on merellä jokunen, mutta järvellä oleva erakkotupa oli aivan uutta. Päijänteen erakkotuvalla olikin mielenkiintoinen historia siellä asuneen erakko Toivo Pylväläisen ansiosta. Voisiko sanoa, että maailmankuulujen Rapalan uistinten historia on alkanut tältä saarelta?

Reitti

Saarella on monta nimeä. Sen vanha nimi on Harhu, mutta Kuhmoisten kartassa se on ollut jo 1930-luvulla Koreakoivu. Navionics-karttasovelluksessa käytetään kumpaakin nimeä. Tässä tekstissä puhutaan jatkossa Koreakoivusta. Osassa teksteissä käytetään ilmaisua Tehinselän Harhu.

Koreakoivun eteläranta on kivinen

Koreakoivun pohjoisrannassa kivet ovat vedessä

Lähdimme liikkeelle Asikkalasta. Koreakoivu sijaitsee n. 20 merimailia pohjoiseen. 

Reitti Asikkala - Koreakoivu (kartta: Navionics)

Odotin pientä kallioluotoa, mutta saari olikin odotettua suurempi (lähes 6 hehtaaria) ja myös metsäinen. Saaressa on erakkotuvan lisäksi myös yksityisiä mökkejä. Tietääkseni laiturit ovat yksityisten omistuksessa. 

Saaressa on kyltit erakkomökille

Me jätimme veneen ankkuriin pohjoisreunan puoliväliin juuri erakkosaunan kohdalle.

Vene ankkurissa pohjoisreunalla

Mielenkiintoista on myös saaren sijainti monella rajalla. Saaren kautta kulkevat Sysmän, Padasjoen ja Kuhmoisten kuntarajat, sekä Pirkanmaan ja Päijät-Hämeen maakuntaraja.

Metsäisen saaren siimeksessä ovat erakkomökki ja -sauna

1930-luvulla saari toimi pirtukauppiaiden paikkana.

Toivo Pylväläinen ja erakkotupa

Saarella asui Toivo Pylväläinen 1930-luvulta 1970-luvulle. Hän asui siis saaressa yksin yli 40 vuotta. Markku Lepistö on kirjoittanut Pylväläisestä kirjan Toivo Pylväläinen – Päijänteen erakko. Sieltä löytyy hieman enemmän tietoa. Hän syntyi 1894 torpparin pojaksi ja jo 10-vuotiaana lähti mm. rengin töihin. 1930-luvulla hän sai työnjohtajan paikan Heinolan rautatiesiltatyömaalta. Kaikki oli hyvin, kunnes työmaan kanttiininhoitaja tuli raskaaksi. Tällöin Pylväläinen poistui työmaalta ja päätyi lopulta Koreakoivussa olevaan mökkiin. Sukulaiset olivat uskoneet hänen jo hukkuneen, koska hänestä ei kuulunut mitään. (Markku Lepistö)

Toivo Pylväläisen erakkotupa

Pylväläinen oli innokas kalamies. Hän sai elantonsa kalastamalla. Hän myös suunnitteli vaappuja (pienen kalan muotoinen viehe, joka jäljittelee kalan uintiliikettä). Vaappuja suunnitteli myös Lauri Rapala, joka olikin tuttu vieras Pylväläisen luona. Sanotaan, että juuri Pylväläinen opetti Rapalan tekemään vaappuja. Toivolla ei ollut suurempaa halua tehdä kauppaa uistimillaan, mutta Rapala huomasi mahdollisuudet ja kasvattikin Rapalasta kansainvälisen menestystarinan.

Kuva Toivo Pylväläisestä

Mökki on saaren korkealla kohdalla. Se on pieni ja yksinkertainen.

Erakkomökin eteinen

Erakkomökin tupa

Erakkotuvan uuni

Rannassa on sauna.

Toivo Pylväläisen rantasauna

Saunan lauteet

Saunan kiuas

Pylväläinen muutti Kuhmoisten vanhainkotiin 1970-luvun puolivälissä ja hän kuoli 85-vuotiaana 1979.

Tupa on kunnostettu v. 2011 ja se on avoinna retkeilijöille. Mökkiä ja tonttia hallinnoivat Metsähallitus sekä Sysmä-Seura-yhdistys.

Mökissä on tietoa Toivo Pylväläisestä

Lue ja kuuntele lisää:

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002914129.html 

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2012/05/15/koreakoivun-erakko-oli-mestarikalastaja

Video omalta retkeltä:

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7275030767548337440?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Koreakoivun kaunista metsää

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto