Ledskär, Lemland, Ahvenanmaa 59°57,8' N - 20°10,3' E

 

Ahvenanmaan saaristosta löytyy kaikenlaista mielenkiintoista. Ledskär mainittiin Rödhamnin radiomajakkamuseossa ja koska se sijaitsi aika lähellä, päätimme lähteä tutustumaan paikkaan.

Reitti

Reitti Turku - Rödhamn (kartta: Navionics)

Rödhamnista on matkaa Ledskäriin vain alle 3 merimailia ja reitti on aika lailla suoraan kaakkoon. 

Reitti Rödhamn - Ledskär (kartta: Navionics)

Laituria ei saaressa ole, joten jätimme veneen ankkuriin. Pieni haaste on saaren pohjois- ja eteläpuolella menevät väylät. Väylällä ajavista veneistä voi aiheutua aaltoja, joten kiinnitys kannattaa katsoa sen mukaisesti.

Vene ankkurissa

Ledskär

Rödhmanin radiomajakkamuseossa oli tosiaan maininta lähisaarella olevasta kallioon hakatuista reliefeistä. Olihan niitä pakko lähteä katsomaan. Samassa saaressa on myös majakka ja loisto, eli aika paljon yhdelle saarelle.

Ledskärin majakka ja reliefit

Pientä ihmetystä aiheuttaa se, että verkkosivuilta ei löydy lisätietoa näistä. Onneksi otimme tiedot talteen radiomajakkamuseosta.

Saaressa oli jännittäviä liuskakiviä. Aivan kuin leipä, joka olisi leikattu siivuiksi. Mikähän lie kivilaji?

Liuskakiviä Ledskärissä

Reliefit

Kallioon hakatut reliefit ovat se suurempi nähtävyys.

Majakan kupeeseen, luoteiseen rantakallioon on kaiverrettu kaksikin reliefiä.  

Toinen, selvemmin näkyvä on Aleksanteri III:n nimikirjaimista muodostettu reliefi. Reliefi on kaiverrettu muistoksi keisariperheen vierailusta Ahvenanmaalle kesällä 1891.

Aleksanteri III:n reliefi

Lisäksi hieman ylempää löytyy Pietari Suuren nimikirjaimet vuodelta 1719.

Pietari Suuren reliefi

Näistä vierailuista ei löydy verkosta tietoa, eikä myöskään tietoa siitä, onko nämä kaiverrukset tehty 1700- tai 1800-luvuilla vaiko vasta myöhemmin.

Majakka

Majakka sijaitsee myös pohjoisreunalla. Se on rakennettu kivestä 1848. Majakka on ollut alun perin matalampi, mutta sitä korotettiin 1861. Vuodesta 1899 se on ollut puna-valkoinen. Ja kyllä se oli kaunis!

Ledskärin majakka

Majakan vieressä on vielä loisto.

Ledskärin loisto 


Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7260223283193203994?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto