Kukio, Hamina, Itäinen Suomenlahti 60°23,921' N - 27°25,73' E

 

Kukio on saari, joka todella yllätti! Saaresta ei juuri löytynyt tietoa, mutta koska yksityisiä mökkejä ei näkynyt, uskaltauduimme rantautua.


Merimerkki

Reitti

Kukio sijaitsee aivan Tammion eteläpuolella. Ulko-Tammio on vielä enemmän etelään. Kotkan Sapokasta matkaa on noin 16 merimailia. 

Kotkan Sapokka - Kukio (kartta: Navionics)

Rantauduimme luoteessa olevan lahden itäreunalla olevan betonirakennelman kohdalle. Kalliossa oli kiinnityskoukkujakin. Kannattaa kyllä lähestyä tähystäen, sillä jonkun verran kiviä oli  (kuten Itäiselle Suomenlahdelle joka puolella 😃).

Ankkurissa lahden itäreunalla

Kukio

Kukio sijaitsee aivan Tammion eteläpuolella. Välissä on pieni Kirveensilmä-niminen saari.

Lähdimme kävelemään. Ensin vastaan tuli savustuspöntön näköinen rakennelma. 

Onko tämä savustuspönttö vai jotain aivan muuta?

Tämän jälkeen ihmettelimme polkua, joka näytti aivan laatoista tehdyltä. 

Tie Kukiossa

Seurasimme sitä eteenpäin. Ja mitä paljastuikaan! Ulko-Tammion luolan vertainen luola!

Polku luolalle

Tässä vaiheessa aloin jo itse pohtimaan, että onkohan saari avoin ylipäätään. Oli pakko hieman selailla verkkosivuja. Olemme muuten välillä myös soittaneet Puolustusvoimille ja varmistaneet, että voiko rantautua. Selvisi, että saari on avoin ja esimerkiksi luolaan voi tutustua.

Tykkikorsun suulla

Rakennelmat ovat talvisotaa edeltävältä ajalta. Tällöin Kukiota on ryhdytty varustelemaan.  Muun muuassa toinen 1940 pommitetun jäänmurtaja Tarmon tykeistä siirrettiin Kukion saarelle. Onkohan meidän reitille osunut tykkijalusta ollut juuri kyseiselle tykille?

Tykkijalusta Kukiossa

Kukion linnoitus on ollut myös viholliselle yllätys ja Kukion, Mustamaan ja Pukkion tykistöt onnistuivat pysäyttämään hyökkäyksen 1941.

Iso säiliö rannalla. Onkohan sodan ajalta?

Talvisodan aluemenetysten jälkeen Kukio sijaitsikin valtakunnan rajan läheisyydessä (Suomi menetti mm. Suomenlahden ulkosaaret, Karjalan kannaksen ja Laatokan Karjalan).  Kukion linnoittaminen jatkui jatkosodan aikana ja saareen rakennettiin kasarmi- ja varastoalue. 1942 joukot määrättiin Someriin ja sitä ennen joukot koottiin yhteen mm. Kukioon. Somerin taistelu 1942 voitettiin, mutta 1944 Moskovan rauhansopimuksessa saari jäi venäläisille. 

Puun rungosta tehty lipputanko

(Lähde: Rannikkotykistömuseo)

Betoniportaat

Betoniperustuksia


Rakennusten perustuksia 

Saaressa on siis paljon historiaa ja tämän lisäksi upeaa saaristoluontoa.

Ihana meri!

Kallioleikkauksia

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7261980219035110688?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

Upeaa marjaloistoa



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto