Kustavi, Lootholma, Jeremiaan luolat 60° 32,0‘ N - 21° 22,2’ E

 

Kustavi on upea kesäkunta. Siellä monta hienoa vierasvenesatamaakin. Me suuntasimme syyskuun lopulla Lootholmaan, jossa suuri osa palveluista vielä toimi.

Reitti

Lähdimme perjantaina työpäivän jälkeen Turusta liikkeelle. Matkaa oli hieman yli 30 merimailia.

Reitti Turku - Lootholma (kartta: Navionics)

Söimme pizzat Merimaskussa ja olimme perillä pimeän aikaan. Upea kuutamo valaisi maisemaa. 

Kuutamo Lootholmassa

Vierasvenesatamassa oli jo aika tyhjää. 

Lootholman vierasvenesatamaan mahtui hyvin

Olimme varanneet mökin, jossa yövyimme.

Lootholman mökkikylä

Lootholmassakin on paljon tekemistä, mutta meitä kiinnosti erityisesti Jeremiaan luolat, jotka näkyivät kartalla.

Karttaan on merkitty mustalla nuolella Lootholma (alhaalla), Jeremiaan luolat (keskellä) ja Ströömi (ylänuoli) (kartta: Navionics)

Kustavi

Lootholmasta Kustavin keskustaan ei ole matkaa kuin 2,5km. Jälleen kerran laitoimme lenkkarit jalkaan ja lähdimme liikkeelle. Lenkkeily on kyllä hieno tapa tutustua lähimaastoon.

Kustavin kirkko

Ensimmäisenä vastaan tuli Kustavin kirkko. Matkaa siihen oli n. 2 km. Se on kaunis, punainen puinen ristikirkko, joka on valmistunut 1783. Kirkon nimeksi annettiin tällöin Gustavs kyrka kunnianosoitukseksi Ruotsin kuningas Kustaa III:lle, joka oli antanut luvan kirkon rakentamiselle. Kirkon nimestä on juontanut juurensa myös kunnan nykyinen nimi Kustavi. Kiehtovaa!

Kustavin kirkko

Kirkon ja kellotapulin harjalla on perinteisen ristin asemesta aurinkoristi. Se on muinainen kelttiläinen pyhän paikan tunnus. Se on myös epävirallinen Kustavin tunnus.

Kellotapulin harjalla näkyy aurinkoristi

Kirkon hautakivissä näkyy myös meri.

Merenkulkijan hautapaasissa näkyy kivitaiteilijan taidonnäyte kahdesta purjealuksesta

Hautausmaalla on kirjailija Volter Kilven muistomerkki. Kilpi on syntynyt Kustavissa 1874 ja hänen teostaan Alastalon salissa on pidetty yhtenä parhaana suomalaisena romaanina.

Volter Kilven muistomerkki

Kustavin luonto- ja kulttuuripolku

Kulttuurireitillä ollut vanha talo

Kustavin kirkolla näimme kyltin luonto- ja kulttuuripolusta. 

Kustavin luonto-ja kulttuuripolun opastaulu

Se tarjosi hienon ja helpon keinon tutustua Kustavin alueeseen. Polku on n. 4 km pitkä. Tarkempi opas löytyy nettisivuilta:

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://visitkustavi.fi/wp-content/uploads/2020/08/Kustavin-Luontopolku_opas-1.pdf

Tässä muutama mielenkiintoinen kohta:

Suuri Postitie

Suuri Postitie on vanha postireitti Turun ja Tukholman välillä. Kustavista reitti jatkui Ahvenanmaan kautta Ruotsiin. Pitkien meriosuuksien takia reittiä on sanottu yhdeksi Euroopan vaarallisimmista postireiteistä. Suomen ensimmäinen postilinja avattiin 1638. Postia kuljettivat talonpojat jokainen aina muutaman peninkulman seuraavalle postitalonpojalle, joka jatkoi kuljetusta eteenpäin. Tällä hetkellä Postitie näyttää lähinnä pellon vieressä olevalta polulta.

Suuri Postitie

Kiviaidat

Kustavissa on paljon jykeviä kivistä kasattuja aitoja. Kiviaitojen rakentaminen on ollut kustavilainen kansantaito.

Kustavilainen kiviaita

Selkämeren kansallispuisto

Luonto- ja kulttuuripolun kohteiksi on merkitty myös Selkämeren kansallispuistoon kuuluvat Katanpään linnake ja Isokarin majakkasaari. Molemmat ovat kerrassaan upeita ja mielenkiintoisia paikkoja ja suosittelen lämpimästi vierailua niihin.

Jeremiaan luolat

Jeremiaan luolat on kerta kaikkiaan vaikuttava luontokohde! Olen asunut nuoruuteni Varsinais-Suomessa ja kummastelen edelleen, etten ollut kuullutkaan tästä paikasta ennen kuin sattumalta tämä osui kartassa silmiin.

Jeremiaan luolien opaskyltti

Jeremiaan luolat on myös luontopolun varrella. Lootholmasta matkaa on n. 3 km ja lauttarannasta muutama sata metriä. Parkkipaikka sijaitsee myös lähellä kalliomuodostelmaa.

Vartsalan lossiasema sijaitsee lähellä luolia

Valtava rapakivikalliosta lohjennut luonnonkivimuodostelma sijaitsee luonnonsuojelualueella, ja alueeseen kuuluu kalliojyrkänteitä, rotkoja ja kivenlohkareita, joten kannattaa ja pitää pysyä merkityillä reiteillä. Alue on mainittu myös yhtenä parhaista jäkäläkalliosta.

Kivenlohkareita Jeremiaan luolien alueella

Alueella pääsee Pännäisten vuoren laelle, josta on hienot näkymät merelle, mutta vielä vaikuttavampaa on näkymät meren pinnan tasolta, jolloin jyrkät seinämät ja luolat näkyvät paremmin. 

Maisemat Pännäisten vuorelta

Jeremiaan luolien aluetta

Onnellinen veneilijä kivillä

Itse asiassa luolasto on aivan meren rannalla, joten voi olla, että veneelläkin pääsisi ankkuroitumaan.

Jeremiaan luolien viereinen ranta

Jeremiaan luolat on saanut nimensä luotsi-Jeremiakselta. Tarina kertoo, että 1700-luvulla Suomen kuuluessa vielä Ruotsin kuningaskuntaan, englantilainen sotalaivasto saapui Kustaviin etsimään ruotsalaisia. Jeremias neuvoi heille tahallaan väärän reitin. Kiukkuiset englantilaiset palasivat etsimään Jeremiasta, mutta hän oli paennut luolastoon.

Jeremiaan luolien aluetta

Videot omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7285368216799481121?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7285009206455831840?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto