Päijätsalo Pyydysniemi, Päijänne, Päijänteen kansallispuisto, Sysmä, Lahti 61° 29.0’ N – 25° 33.7’ E

 

Päijänteellä on lukuisia retkikohteita ja Päijänteen kansallispuisto tarjoaa hienot mahdollisuudet retkeilyyn. Me lähdimme liikkeelle Vääksystä. Piipahdimme ensin Tehinselän Koreakoivussa tutustumassa Toivo Pylväläisen Erakonmajaan ja vaappuhistoriaan ja siitä olikin enää lyhyt noin 4 merimailin matka Päijätsaloon.


Pyydysniemen kärjessä oleva kivimuodostelma

Reitti

Vääksystä lähdettiin kohti pohjoista. Me ajoimme upean Kelventeen läntiseltä puolelta ja matkaa oli 24 merimailia Koreakoivun kautta. Aivan suorinta reittiä matkaa olisi n.  21 merimailia.

Reitti Vääksy -Päijätsalo (kartta:Navionics)

Päijätsalon Pyydysniemen vierasvenelaituri on saaren luoteiskulmassa pienen niemennokan pohjoispuolella. Laituri itsessään olisi tarvinnut jo pientä kunnostusta, mutta saimme veneen siihen kiinni.

Pyydysniemen vierasvenelaituri

Päijätsalo

Päijätsalo on saari Sysmän kirkonkylän edustalla Tehinselän itälaidalla ja Ilolan ja Suvi-pinxin eteläpuolella. Osa saaresta (huippu ja länsirannat) kuuluu vuonna 1993 perustettuun Päijänteen kansallispuistoon ja alueesta vastaa Metsähallitus. Kansallispuistoon alue on liitetty 2001. Saari on n. 2,4 km pitkä ja 1,8 km leveä. 

Päijänteen kansallispuisto

Päijätsalon rantakivikkoa

Vierasvenesatamassa on nuotiopaikka ja puuvaja, sekä puuceet. Myös luontopolkuopastukset lähtevät siitä. Paikassa on hiekkaranta.

Pyydysniemen nuotiopaikka

Pyydysniemen puuvaja

Pyydysniemen puucee

Hiekkaranta vierasvenelaiturin vieressä

Luontopolku on n. 4 kilometriä. Me emme koko polkua kiertäneet. Meille riitti kävely näkötornille, jonne oli matkaa n. 0,5 km.

Opaskyltti näkötornille

Mielenkiintoinen nähtävyys Päijätsalon näkötorni onkin. Se on rakennettu Päijätsalon vuorelle 1899 ja sieltä aukeaa upea näkymä Päijänteen Tehinselälle. 

Päijätsalon näkötorni

Sotien aikana (1939-40 ja 1941—44) näkötorni on toiminut ilmavalvontatornina. Valvojina ovat toimineet paikalliset lotat, suojeluskuntalaiset ja sotilaspojat.

Muistolaatta sodan ajalta

Näkötorni on kunnostettu 2020 ja oli todella kauniissa kunnossa. Näkötorni sijaitsee kallion laella n. 85 metriä Päijänteen pintaa korkeammalla. Kallion huippu on jäänne lähes 2 miljardia vuotta sitten syntyneestä poimuvuoristosta.

Päijätsalossa on vietetty vilkasta huvilaelämää 1800-luvulla. Alue on kulttuurihistoriallisestikin arvokas ympäristö. Pyydysniemestä tuli rantautumispaikka, josta oli lyhyt matka kiivetä vuoren huipulle ihastelemaan järvelle avautuvaa maisemaa. 

Maisemat näkötornista Päijänteelle

Kaunis näkötorni on rakennettu huvila-asukkaiden ja paikallisten ihmisten voimin, vaikka venäläinen virkavalta hanketta vastustikin. Sysmän keisarina tunnettu metsänhoitaja Frigren ilmoitti, että torni rakennetaan ”Päijänteen kauneutta katsellaksemme”. (Metsähallituksen opaskyltti)

Pyydysniemen historiaa

Päijätsalo on myös yksi Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin kohteista. Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita. Salpausselät ovat tällä alueella Suomen tunnetuinta geologista luonnonperintöä ja joet, harjut, järvet ja pienet suppalammet leimaavat aluetta. Hieno esimerkki harjusaaresta on Kelvenne.

Upea, tyyni Päijänteen pinta

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7274598544948940065?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694


BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto