Halliluoto, Gårskärsbådan, Gråsälsbådan, Harminkivi, Helsinki 60°2.17’ N - 24°53.39’ E Luoto vai sukellusvene?

 

Tiesitkö, että Halliluotoa luullaan säännöllisesti sukellusveneeksi?

Sijainti ja rantautuminen

Lauttasaaresta reitti on oikeastaan suoraan etelään n. 7 merimailia. 

Reitti Lauttasaari - Halliluoto (kartta: Navionics)

Halliluodon matala ja sirpaleinen maasto tekee rantautumisesta haastavaa. Se on pieni luoto, joten sinne rantautuminen vaatii erittäin hyvä kelin. 

Sirpaleista rantaa

Me olimme liikkeellä myöhäissyksyllä marraskuussa. Lähtösatamassa oli jo kuuraa maassa. 

Lauttasaaressa oli jo riitettä vedessä

Yllätys oli, että Halliluodossakin oli jäätä. Itse asiassa rantakivet olivat kirkkaan jään peitossa ja todella liukkaita. Minäkin liikuin kontaten eteenpäin.

Jäätä Halliluodossa

Veneen saimme länsilaidalle ankkuriin. Seurasimme mahdollisia aaltoja jatkuvasti. Onneksi muuta liikennettä oli vähän ja meri oli muutenkin suhteellisen rauhallinen.

Vene ankkurissa Halliluodon länsilaidalla

Halliluodon historiaa

Kartassa Halliluoto on toisinaan myös nimellä Gråskärsbådan. Se näyttää koostuvan kolmesta luodosta. Nyt vesi oli niin matalalla, että luodolta toiseen pääsi kävellen, eikä luotojen reunoja voinut päätellä.

Halliluoto on matala

Halliluodon eteläpuolelta alkaa ns. Helsingin aluemeri, joka on Helsingin kaupungin uloin kaupunginosa. Aluemeri jatkuu Suomen aluevesirajalle saakka. Myös Helsingin majakka sijaitsee Helsingin aluemerellä n. 5,3 merimailia kaakkoon Halliluodosta.  (Wikipedia).

Halliluoto on pieni: vain n. 150 metriä pitkä ja 50 metriä leveä.

Sotahistoriaa

Erikoiseksi Halliluodon tekee se, että pienellä luodolla on sodanaikaisia rakennelmia. 

Betonibunkkeri ja sen päällä olevat rakennelmat

Halliluodossa on jatkosodan aikainen bunkkeri. Sen päällä ovat sektoriloisto ja tutkaheijastin. 

Sektoriloisto

Tutkaheijastin

Betonibunkkeri onkin saaren mielenkiintoisin nähtävyys. Bunkkeri on yllättävän korkea, eikä sinne kiipeäminen onnistuisi kovin helposti ilman reunalle viritettyä köyttä. 

Kiipeilyköysi

Matkalla huipulle

Halliluotoa on kutsuttu myös Harminkiveksi. Ruotuväki-lehdessä (2019) muisteltiin, kuinka Kuivasaaren sotilaat ovat olleet Halliluodossa vartiossa. Aluksi siellä oli vain teltta. Paikka todettiin tärkeäksi viholliskoneiden havaitsemisen kannalta ja siksi sinne rakennettiin sodan aikana betonibunkkeri. Halliluodolle oli raskasta ja hankalaa kuljettaa tavaraa ja lisäksi siellä oli ikävää olla viikko kerrallaan komennuksella. Bunkkeri vei suuren osan matalasta karista, joten luodolla ei voinut tehdä oikeastaan muuta kuin olla kosteassa ja pimeässä bunkkerissa tai ulkona kiven päällä. Tästä syystä luoto ristittiin Harminkiveksi.

Betonibunkkerin katto

Sukellusvenehavaintoja

Erityisen mielenkiintoiseksi Halliluodon tekee se,  että sitä luullaan säännöllisesti sukellusveneeksi.

Halliluoto vai sukellusvene?

Erityisesti hämärällä ja aallokossa luoto näyttää siltä kuin sukellusveneen runko olisi juuri meren pinnan yläpuolella ja tästä syystä merivartiostolle tulee havaintoja oletetusta sukellusveneestä. Halliluoto näkyy myös Tallinnan risteilijöille.

Miksi Halliluotoon?

Pienestä koostaan huolimatta, Halliluoto tarjoaa hienon yhdistelmän luonnonkauneutta ja historiaa. Rantautuminen on haastavaa, mutta sen onnistuminen palkitsee. Täällä on tarjolla luontoa, historiaa ja merenkulun mysteereitä.

Iltakajossa kotisatamaan

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7302510206318087456?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425


HAKEMISTO

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto