Högholmsören, Sipoo 60°12,16' N - 25°23,79' E Neljän saaren ryhmä Sipoon saaristossa

Kevät 2022 oli haasteellinen veneretkeilijöille tuulisen sään vuoksi. Pidemmät veneretket eivät olleet mahdollisia, se tarjosi mahdollisuuden tutustua lähisaariin. Sipoon saaristossa sijaitseva Högholmsören saariryhmä osoittautui erinomaiseksi kohteeksi lyhyempiin retkiin.

Sijainti ja rantautuminen

Högholmsören on osa viehättävää Sipoon saaristoa ja vain noin 3 merimailin päässä Kalkkirannasta. 

Reitti Lauttasaari - Högholmsören (kartta: Navionics)


Alue koostuu neljästä pienestä saaresta: Högholmsören, Trädgårdsholmen, Lilla Trädgårdsholmen ja Torskholmsklobb. Lähistöllä sijaitsee myös Gråskär, joka on yksityinen mökkisaari. Saariryhmä on helposti saavutettavissa pääkaupunkiseudulta itään suuntautuvaa väylää käyttäen.


Saaret kartalla (kartta: Navionics)

Alueen saaret ovat pieniä ja alttiita tuulelle ja aalloille, mikä tekee rantautumisesta haastavaa. Saarissa ei ole myöskään laitureita tai edes kiinnityskoukkuja, joten kannattaa varautua esim. kalliokiilalla.

Kiinnityspaikkaa pitää hetken etsiä

Tulenteko saarilla ei ole sallittua. Alue (ei Gråskär) kuuluu Uudenmaan virkistysalueyhdistys Uuvin hallinnoimiin kohteisiin. Maa-alue on pieni, vain n. 2,3 hehtaaria suuri, mutta vesialue on 650 hehtaaria. Alueella on paljon muitakin saaria ja luotoja, joten helposti myös sekaantuu saarista. 

Pieniä luotoja ja saaria riittää


Högholmsören

Högholmsören on todellinen kalliosaari. 

Högholmsören

Eteläpuolella on merkitty kiviä, joten sinne emme edes yrittäneet rantautua. Saimme veneen lopulta saaren länsipuolelle ankkuriin. 

Pitkällä köydellä kiinni 

Saari on aika pieni. 

Tutkimusretkellä

Mielenkiintoista oli sieltä löytynyt tykkijalusta. Milloinkohan saaressa on ollut tykki? Vai onko rakennettu vain jalusta varmuuden vuoksi?

Onko tämä tykinjalusta?


Saaristomaisemaa

Trädgårdsholmen ja Lilla Trädgårdsholmen

Trädgårdsholmenin rannat ovat kallioisia ja keskellä on metsää

Muutaman sadan metrin päässä Högholmsörenistä itään sijaisee Trädgårdsholmen. Se on ainoa näistä neljästä saaresta, jossa kasvaa metsää tai on edes puita. 

Metsä Trädgårdsholmenin keskellä

Viereisellä pienemmällä luodolla ei ole puita. 

Lilla Trädgårdsholmen

Saari on hieman suurempi kuin Högholmsören ja metsä tekee siitä vielä suuremman oloisen.

Vene ankkurissa

Saaren reunat ovat kalliota

Pohjoisreunalla on myös kivikkoa

Saaressa on selvästi ollut eläimiä, sillä rannassa olleiden puiden rungot ja juuret oli syöty aivan valkoisiksi. Onko saaressa ollut peuroja?  


Saaren puunrungot ja juuret olivat paljaina

Itse kyhätty nuotiopaikka, vaikka saaressa tulenteko on kiellettyä

Orvokkeja

Torskholmsklobb

Torskholmsklobb on pieni kalliosaari tai itse asiassa luoto suuremman Torskholmenin länsipuolella. Trädgårdsholmenista on matkaa 0,4 merimailia kaakkoon.

Torskholmsklobb on kallioluoto

Luodolla on merimerkki eikä juuri muuta. Paitsi lintuja. 

Merimerkki luodolla

Aallot aiheuttivat meille haasteen. Rantautumista ei pystynyt tekemään veneelle turvallisesti, joten toinen meistä jäi veneelle varmistamaan, ettei vene hakkaudu kiviin ja minä päästin lyhyelle vierailulle luodolle. Tyynellä kelillä luoto on varmasti upea paikka olla.

Vene ankkurissa

Gråskär

Itään menevän väylän eteläpuolella oleva Gråskär on metsäinen pieni saari. Torskholmsklobbenilta matkaa on 0,3 merimailia etelään. Saari herätti mielenkiinnon siellä olevan merimerkin takia. Väylän puolella on pieni laguuni, joka olisi muuten ollut houkutteleva rantautumiseen, mutta se vaikutti todella matalalta. 

Laguuni saaren reunalla

Niinpä jätimme veneen pohjoisreunan kalliorantaan kiinni. Itään kulkeva väylä menee aika läheltä, joten aaltoja kannattaa seurata.

Saaren pohjoisreuna

Iso merimerkki betonisella jalustalla on saaren pohjoisosassa. Ihastelimme sen kokoa ja sitten huomasimme saaressa olevan mökin ja poistuimme paikalta.

 

Merimerkki Gråskärissä





HAKEMISTO

  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto