Stenlandet, Tammisaari 59°52,1' N - 23°43,5' E Kalliosaari lähellä Jussaröä

Kalliosaari Jussarön lähellä

Olimme autiotuparetkellä ja käyneet aiemmin Smörskärissä ja Ytterlandetissa, kun jostain sain päähäni vielä Stenlandetin. Siellä ei ole autiotupaa, mutta kalliota riittää.

Stenlandet on nimensä mukaisesti kalliosaari

Jännittäviä muotoja kalliossa

Sijainti ja rantautuminen

Saari tai ehkäpä pikemminkin luoto, sijaitsee noin 5 merimailin päässä Jussaröstä koilliseen. Me lähdimme liikkeelle Espoon Nuottaniemestä ja sieltä taas matkaa Porkkalan selän yli on n. 40 merimailia.

Reitti Nuottaniemi - Stenlandet (kartta: Navionics)

Saari on aika pieni ja kallioinen. Suhteellisen tyyni ja aurinkoinen sää mahdollisti rantautumisen luonnonsatamaan. Koska kiinnitykselle ei ole saaressa mitään valmista, esim. kalliokiilat kannattaa varata mukaan. Meillä ei niitä ollut, joten virittelimme kiinnitysköyden kiven ympärille.

Vene ankkurissa

Vene pohjoisreunalla

Stenlandetissa on kalliota

Nimensä mukaisesti saari on kalliota (kiveä). Saari on myös aika matala, joten kovalla tuulella aallot iskeytyvät varmasti vauhdilla kallioiden yli.

Matalaa kalliota ja sisälampia

Puita ei saaressa ole, vain matalaa heinikkoa.

Saaristokasvillisuutta

Pieni kivikko Stenlandetissa

Kun saavuimme, luulin nähneeni saaressa piipun. Hetken jo luulin, että siellä on sittenkin autiotupa, mutta saaressa huomasimme sen olevan puinen tukikeppi. Myös toinen samanlainen löytyi. Onkohan nämä olleet merimerkkien tukipuita vai mitä?

Puukeppi kalliossa

Pieni puutappi kalliossa

Vaikka saaressa ei ole mitään palveluita tai erikoisuuksia, tarjoaa se hienon elämyksen karun ja luonnonkauniin meren keskellä. Stenlandet on saari, jollaisia löytyy Suomen meriltä varmasti satoja, ellei tuhansia, mutta juuri tuona aurinkoisena syyspäivänä sinne rantautuminen oli meille hieno kokemus. Ja kyllä sitä ihmettelee, että Suomessa pienilläkin luodoilla on lähes aina joku nimi.

Kirkasta vettä ja levää

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7162881782357003525?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7343145672449787425


HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto