Korsvik, Korsvikin kivikirkko, Loviisa, Pernaja 60°24,6’ N - 26°11,5’ E

 

Mielenkiintoisia veneilykohteita kun etsii, tulee vastaan myös suoranaisia helmiä. Tämä Pernajan (tai Loviisan) kivikirkko on yksi niistä.

Kyseessä on erikoinen luonnonmuodostelma, joka on veneellä saavutettavissa.

Reitti

Lähdimme Espoosta liikkeelle. Sää oli mitä parhain: aurinkoa ja tuulta n. 2m/s. Ajoimme suoraan Pellinkiin. 

Onnellinen veneilijä tyynellä merellä

Menomatkalla jatkoimme lossiväylää pitkin ja paluumatkaksi valitsimme eteläisemmän reitin, joka kulkee Sundön saaren eteläpuolelta. Matka on aika lailla sama (n. 55 mailia suuntaansa), mutta alareitti oli selkeästi nopeampi. Meillä menoon kului aikaa n. 2 tuntia 45 minuuttia ja paluuseen 2 tuntia 30 minuuttia. 

Reitti Espoo - Korsvikin kivikirkko (kartta:Navionics)

Väylä nousi pohjoiseen Keipsalon kohdalla ja kiersi Keipsalon pohjoisen kautta. Käännyimme koilliseen Keipsalon itäpuolelta. Sitten piti poistua merkityltä väylältä. Alue on kivikkoinen, joten navigoimme tarkasti käyttäen sekä paperista merikorttia että plotteria. Menimme Pinnarnin ohi itäpuolelta, samoin Klockarörenin ohi ja jatkoimme Gyltön ja Rågholmenin salmeen. Sen jälkeen ajoimme kohti Korsvikin kivikirkkoa, joka on merkitty karttoihin. 

Tarkempi reitti Keipsalosta kivikirkolle (kartta: Navionics)

Sijainti on Pernajassa Hormnäsfjärdenin rannalla ja itse alueen nimi on Valko. Kivikirkko sijaitsee Suur-Sarvilahden kartanon mailla. Venelehden (2020) mukaan alueen omistaa nykyisin Svenska Kulturfondet.

Ranta näytti kaislikkoiselta sekä välillä kivikkoiselta. 

Kivikkoisempaa rantaa Korsvikin kivikirkon kohdalla

Valitsimme kaislikkoisen kohdan. Ankkuroimme, nostimme koneen ja meloimme loppumetrit. Ranta osoittautui oikein mainioksi: se oli pehmeää ja matalaa, mutta tarpeeksi syvää, ettei pohja ottanut kiinni. Pienellä loikalla pääsimme kuivin jaloin maihin.

Vene ankkurissa Korsvikin kivikirkon edustalla

Kivikirkko   

Korsvikin kivikirkon edessä

Korsvikin kivikirkko (Korsvikskyrkan) on mahtava luonnonmuodostelma. Se löytyi helposti vain noin parin sadan metrin päästä veneen ankkuripaikasta. Muodostelma on syntynyt jääkauden aikana, jolloin jättimäiset siirtokivilohkareet ovat ajautuneet paikalle muodostelmaksi, joka muistuttaa luolamaista kirkkoa. Suurin lohkare on jopa 6 x 8 x 3-5 metriä!

Korsvikin kivikirkon suurin lohkare

Me kiersimme kirkkoa sisältä ja ulkoa ja tuntuu uskomattomalta, että kivet ovat ajautuneet siihen luonnonvoimien avulla.

Kivikirkosta on näkymä merelle

Luolan tai kirkon sisällä on tilaa kävellä.

Korsvikin kivikirkon puuristi

Kirkon eteen on pystytetty puuristi. Vieressä on myös vieraskirja ja meidänkin vierailupäivänä paikalla oli ollut useita kävijöitä. Kivikirkko on rauhoitettu 1925.

Korsvikin kivikirkon vieraskirja löytyy helposti

Kivikirkon lähellä olevalla kalliolla on itse kyhätty nuotiopaikka. Minusta alue muistutti paikkaa, jossa voisi olla jatulintarha. Sellaista ei kuitenkaan löytynyt.

Kalliolla oleva nuotiopaikka

Kirkolta ja kallioilta on hienot näkymät Hormnäsfjärdenille.

Näkymä merelle

Paluumatkan bonus: Söderskärin majakka

Lähdimme paluumatkalla samaa reittiä ja matka eteni hyvää vauhtia.

Ennen Onasta näimme Söderskärin majakan loistavan auringossa. Se on yksi suosikkikohteistani, mutta sinne pääsee rantautumaan vasta elokuussa.

Söderskärin majakka

Päätimme käydä tervehtimässä majakkaa ja käänsimme keulan kohti etelää. Ajelimme ”valkoista vettä” majakalle ja kyllä se olikin taas kaunis! Sieltä jatkoimme Itä-tontun pohjoispuolelta kohti Vallisaarta ja Espoota.

Reitti Onakselta Söderskärin kautta Helsinkiin (kartta: Navionics)















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto