Gustavsvärn, Hanko, 59°48,0' N - 22°56,5' E


Rakastan majakoita ja on ihanaa tutustua erilaisiin historiallisiin paikkoihin. Gustavsvärnistä löytyy sekä majakka että historiallisen linnoituksen rauniot ja todella mielenkiintoinen historia. Kaiken lisäksi saari sijaitsee aika hyvän matkan päästä Hangon satamasta.

Linnoituksen muuria

Reitti

Gustavsvärn sijaitsee aivan Hangon edustalla. Matkaa Itäsatamasta on alle 2 merimailia. Gustavsvärnissä ei ole varsinaista vierasvenelaituria, mutta pieni yhteyslaituri on.

Reitti Hanko - Gustavsvärn (kartta: Navionics)

Saaren rannat ovat jyrkkiä ja ne olivat oivallisia aikoinaan purjelaivoille. Kallioissa on edelleen näkyvissä suuria metallirenkaita kiinnitystä varten.

Vanhoja kiinnitysrenkaita on vielä näkyvillä

Osa rannoista on todella matalaa

Gustavsvärn

1700-luvulla Suomenlahdella kulki tärkeä vesireitti idän ja lännen välillä ja rannikkoa linnoitettiin niin Suomi-Ruotsi-vallan kuin Venäjän vallankin aikana.

Linnoitusta on aloitettu rakentamaan 1792 Ruotsin kuninkaan määräyksestä. Gustavsvärn eli suomeksi Kustaanvarustus ja lempinimeltään Gustu kuuluu neliosaiseen linnoitukseen. Se on samaa linnoitusketjua kuin Helsingissä oleva Suomenlinna ja Loviisan Svartholma. Saaren alkuperäinen nimi on Eldskär, mutta linnoituksen rakentamisen aikoihin nimeksi muutettiin Gustavsvärn.

Linnoituksen muuria

Linnoitusmuurista on edelleen jäljellä paljon ja se kiertää saarta. Muitakin jälkiä puolustuslinnoituksesta on edelleen näkyvissä.

Linnoituksen muuria

Myöhemmin saareen on rakennettu majakka ja sumumerkinantoasema.

Linnoitusmuuria ja sumusireeninhoitajan talo

Saari on auki ympäri vuoden ja sinne on vapaa pääsy. Mitään varsinaisia palveluita ei ole. Saaressa oleva saunarakennus ja varastorakennukset ovat Majakkaseuran, jolle Metsähallitus on saaren ja rakennukset vuokrannut, käytössä.

Majakkaseuran käytössä oleva sauna

Koska linnoitus on vanha, on erittäin tärkeää pysyä polulla, eikä muurilla saa turvallisuussyistä kiipeillä.

Kyltit varoittavat sortumisvaarasta

Gustavsvärn sijaitsee Tulliniemen linnustonsuojelu- ja Natura-alueella ja saari on suojeltu muinaismuistolailla. Saari on määritelty myös valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi osana Hankoniemen sotahistorian kohteita.

Opaskylttejä

Kallioilta voi löytää kalliokirjoituksia.

Linnoituksen muuri

Linnoitus on 1700-luvun lopulta peräisin. Neliosaisen linnoituksen muut osat ovat mantereella oleva Kuningattarenvuori ja pienet saaret Meijerfeldt aivan Hangon Itäsataman edustalla ja Kustaa Aadolfin saari aavistuksen verran lännen suuntaan. 

Sinisellä on ympyröity Meijerfeldt ja Kustaa Aadolf (kartta: Navionics)

Mantereella ei jälkiä enää juuri ole, mutta Gustavsvärnin lisäksi Kustaa Aadolfilla ilmeisesti vielä löytyy merkkejä. Linnoitus on rakennettu pääosin saaren omasta kiviaineksesta.

Osa linnoituksen muuria

 Linnoituksen rakentaminen jäi kesken ja sitä jatkettiin Suomen siirryttyä Venäjän vallan alle 1809. Linnoitus kuitenkin lakkautettiin pian tämän jälkeen ja aktivoitiin uudelleen vasta Krimin sodan aikaan 1850-luvulla. Vuonna 1854 linnoitus oli merkittävässä roolissa torjuen englantilaisten hyökkäyksen, mutta se kuitenkin määrättiin räjäytettäväksi, jottei jäisi englantilaisille vihollisille.

Linnoituksen muuria

Majakka

Majakka
           

Venäläisten räjäytettyä linnoituksen, raunioille rakennettiin loisto 1870. Sitä hoiti kaksi majakanvartijaa. Se tuhoutui toisessa maailman sodassa ja tilalle rakennettiin nykyinen majakka 1951. Gustavsvärnin majakka on yksi Suomen pienimmistä majakoista ollen n. 11 metriä korkea. Majakkaan ei pääse sisälle.

Majakan ovi ja ikkunat

Gustavsvärnin majakka

Sumusireeninhoitajan talo

Saareen rakennettiin sumusireeni ja sireenin hoitajan talo vuonna 1900. Sumusireeninhoitajan talon katolla sijaitsi aikoinaan n. 7 metriä korkea sumusireeni. 1900-luvun alussa pienellä saarella on asunut jopa kolme perhettä. Talvisodan jälkeen saarella ei ole enää ollut vakituista asutusta. Saari oli pitkään tyhjillään.

Sumusireeninhoitajan talo on kunnostettu

Talo on vuokrattu Suomen Majakkaseuralle vuodesta 2005 ja seura on kunnostanut rakennuksen ja muutenkin ylläpitänyt aluetta. Auki ollessa sieltä voi ostaa mm. matkamuistoja saareen liittyen. Talon omistaa Metsähallitus. Meidän vierailumme aikana ei saarella ollut muita ja valitettavasti en saanut ostettua majakkamuistoa.

Gustavsvärnistä on kirjoitettu kirja: https://www.majakkaseura.fi/gustavsvarn-hangon-linnoitus-ja-majakkasaari/

Muuri, talo ja majakka

Video omalta retkeltä

https://www.tiktok.com/@satulaakso/video/7265784531603442977?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7143257106069554694


BLOGIN HAKEMISTO

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hakemisto

Espoon saaria, Espoo: Pentala, Stora Herrö, Rövaren, Kaparen, Rövargrundet, Gåsgrund, Knapperskär

Itä-Helsingin saaret, Helsinki: Pihlajaluoto, Hattusaari, Krokholmen, Malkasaari, Kotiluoto, Villaluodot: Itäinen Villaluoto